Вейп и наргилета – предпоставка за рак на синусите

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Хората, които пушат електронни цигари и наргилета, може да са изложени на по-висок риск от възпаление и рак на носа, синусите и гърлото. Това е поради начина, по който издишват, когато използват тези устройства, според ново проучване.

Изследователите установиха, че потребителите на вейп и наргиле са повече от два пъти по-склонни да издишват частици през носа си, отколкото хората, които пушат цигари, които обикновено издишват емисиите от устата си.

„Това има значение. Начинът, по който вейпърите и пушачите на наргиле използват своите устройства, може да изложи носа и синусите на много повече емисии, отколкото цигарите. Това от своя страна може да увеличи риска от заболявания на горните дихателни пътища“. Това казва водещият автор на изследването, д- р Ема Кери , постдокторант в катедрата по екологична медицина в NYU Langone Health в Ню Йорк. Констатациите бяха публикувани на 28 февруари в списанието Tobacco Use Insights .

Около 1 от 6 млади възрастни пуши редовно

Електронните цигари, електронни наргилета и вейповете позволяват на потребителя да вдишва пара. Тя може да съдържа никотин, както и аромати, разтворители и други химикали.

Пушенето на цигари засега остава по-популярно – 16 процента от възрастните в САЩ пушат, в сравнение.

Вейпингът е по-популярен сред някои групи:

  • Младите на възраст от 18 до 29 години са най-склонни да употребяват вейпове – 17 процента съобщават, че употребяват редовно.
  • Американците с годишен доход на домакинството под 40 000 долара са значително по-склонни да кажат, че използват електронни цигари, отколкото тези с по-високи доходи.
  • Американците без висше образование са два пъти по-склонни от завършващите колежа да пушат редовно, при проценти съответно от 7% и 3%.

Потребителите на вейп и наргилета са по-склонни да издишват през носа

За да проучат как хората използват електронни цигари, устройства за вейпинг и наргилета, изследователите дискретно наблюдават 122 пушачи и 123 вейпъри по улиците на Ню Йорк. Това се случи в прериода между март 2018 г. и февруари 2019 г. Те също така наблюдават 96 души, които пушат в два наргиле бара в Манхатън.

Те открили, че 63% от вейпърите и 50% от употребяващите наргиле издишват през носа, докато само 22% от потребителите на електронни цигари го правят.

Изследователите установиха, че повече от 70 процента от тези, които са използвали устройства, подобни на шушулки, са издишали през носа си в даден момент по време на периода на наблюдение.

Д-р Кари посочва, че потребителите могат да издишват през носа. Това е така, защото продуктите за вейпинг се предлагат в различни вкусове като ананас, дъвка и синя малина. „Вейпърите може да са по-склонни да издишват през носа си, защото ароматът подобрява вкуса“, ​​казва тя.

Издишването през носа може да бъде свързано с по-голям риск от възпаление и заболяване

В по-ранно, свързано проучване, изследователите откриха повишени увреждания в носните проходи на вейпъри и употребяващи наргиле. Потребителите на устройството имаха до 10 пъти по-високо възпаление от тези, които пушат традиционни цигари.

„Този ​​тип продължително възпаление е мястото, където започваме да се тревожим за патологии и заболявания. Това предполага, че може да има трайно нараняване на тази тъкан”, казва Кари.

Връзката между начина, по който хората пушат и потенциалните рискове за здравето им е била наблюдавана и преди. Например, когато хората пушат пури, те не вдишват толкова дълбоко и получават повече рак на устната кухина в сравнение с пушачите на цигари, които вдишват по-дълбоко.

Вече знаем от дълго време, че запалими тютюневи изделия, като цигари, лули и пури, причиняват множество ракови заболявания в множество различни органи на тялото. Съществува и повишен риск от рак, свързан с носните синуси. Тези причиняващи рак агенти навлизат в кръвния поток и тъканите на почти всеки орган.

Въпреки че вейпингът вероятно е по-безопасен от запалимия тютюн, поне при лабораторни изследвания, това не означава, че е безопасно. Вейпингът излага потребителите на много токсични химикали. Независимо от начина, по който се пушат, продуктите за пушене като наргиле са смъртоносни за потребителя.

Новите продукти за пушене могат да носят различни рискове за здравето от традиционните цигари

Електронните цигари, химикалки за вейпинг и наргилета могат да носят различен тип риск в зависимост от това как се използват. „Най-важните крайни точки за здравето може вече да не са „универсални“ за тези нововъзникващи алтернативни продукти. Начинът, по който хората ги използват, може да се промени там, където свършва рискът“, казва тя.

Заболяванията както на носа, така и на белите дробове, трябва да се имат предвид, когато се оценяват различните методи за пушене. Само тогава може да се прецени дали единият е по-рисков от другия.

Голдщайн се съмнява дали е необходимо по-нататъшно изследване на различни тютюневи изделия или потенциални разлики в рисковете въз основа на фините промени в поведението на тютюнопушенето. „Например, прекарахме две десетилетия, вярвайки, че филтрите на цигарите ги правят по-безопасни. Това убеждение беше напълно погрешно и отклони вниманието ни от нуждата ни да разберем много по-добре как хората могат да се опитват и да успеят да се откажат“, казва той.

Електронните цигари и химикалки за вейпинг не са предназначени, за да помогнат на хората да спрат да пушат

Не е доказано, че електронните цигари са безопасен или ефективен начин за отказване от тютюнопушенето , според MedlinePlus.

Има разделение в здравната общност относно електронните цигари и вейпинга, казва Кари. „Това може да бъде инструмент за намаляване на вредите, ако човек или ще прави това, или ще пуши цигари. Въпреки това, ако подрастващите започват да пушат електронни цигари и никога не биха пушили цигари, вие въвеждате потенциална вреда там, където иначе не би имало риск“, казва тя.

Използването на електронни цигари всъщност може да увеличи вероятността от по-късно пушене. Проучване, публикувано през февруари 2021 г. в Pediatrics, установи, че младите хора на възраст от 12 до 24 години, които използват електронни цигари, са три пъти по-склонни да станат ежедневни пушачи.

Няколко неща, които трябва да имате предвид, когато обмисляте електронните цигари, според MedlinePlus :

  • Няма доказателства, че електронните цигари са безопасни за употреба в дългосрочен план.
  • Електронните цигари могат да съдържат много вредни вещества като тежки метали и химикали, причиняващи рак.
  • Съставките в електронните цигари не са етикетирани, така че не е ясно какво има в тях и не се знае колко никотин има във всеки патрон.
[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”7110,5258,3688,6925″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2187,2200,3742,3793,2189,2177″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни