Корен от Репей – невероятни ползи за здравето!

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Коренът от репей е бил използван като храна и лекарство от векове по различни начини. Използван е включително като диуретик за подпомагане на храносмилането. Произлиза от растението репей (arctium lappa), което е свързано с маргаритки и слънчогледи. Той идва от Северна Азия и Европа, но се отглежда в други части на света, включително Северна Америка. 

Смята се, че корените на растението репей са най-полезната част от растението. Докато научните изследвания са ограничени понастоящем, коренът от репей съдържа различни хранителни вещества като антиоксиданти и инулин. За тях е известно, че помагат при състояния като кожни заболявания, възпаление, храносмилане и др.      

Ползи за здравето

Коренът от репей често се яде, но може да се суши и да се накисва в чай. Работи добре като източник на инулин, пребиотични фибри, които подпомагат храносмилането и подобряват здравето на червата. Освен това този корен съдържа флавоноиди (хранителни вещества за растенията), фитохимикали и антиоксиданти, за които е известно, че имат ползи за здравето. 

В допълнение, коренът от репей може да осигури и други ползи като:

Намаляване на хроничното възпаление

Коренът от репей съдържа редица антиоксиданти, като кверцетин, фенолни киселини и лутеолин, които могат да помогнат за защитата на клетките ви от свободните радикали. Тези антиоксиданти помагат за намаляване на възпалението в цялото тяло. 

Faceless curly woman suffers from spine pain, has injury after overtraining, wears sport bra, shows location of inflammation, leads sporty lifestyle, isolated on white background. Chronic disease

Едно проучване установи, че чаят (запарка/отвара) от корен от репей помага за подобряване на маркерите за възпаление и оксидативен стрес при 36 участници с остеоартрит на коляното.

Забавя или предотвратява някои видове рак 

Флавоноидите и полифенолите в корена от репей могат да помогнат за забавяне на развитието на тумора, както и за намаляване на болката, изпитвана от някои видове рак като рак на гърдата. Лабораторно проучване през 2011 г. установи, че свободните радикали в корена на репей помагат да се спре разпространението на някои видове рак. Необходими са обаче допълнителни изследвания, тъй като няма достатъчно доказателства за използването на корен от репей като лечение на рак.

Помощ при кожни състояния

Противовъзпалителните и антибактериалните компоненти на корена от репей могат да помогнат при различни кожни състояния, като бръчки, екзема, акне и псориазис, когато се прилагат локално. Малко наблюдателно проучване установи, че репейът може да помогне при възпалителни видове акне.   

Трибор Сигма – Бабини зъби, Полски хвощ, Корен от Репей и Морски колаген!

Здравитал Трибор Сигма 50% Бабини Зъби, 25% Корен Репей и Полски Хвощ и 5% Морски Колаген
  • Подпомага здравето на ставите и костите
  • Подпомага бъбреците и отделителна система
  • Ограничава възпалителните процеси в организма
  • Намалява холестерола
  • Предпазва простатата
  • Грижи са за кожата
  • Нормализира сексуалната функция и хормоналния баланс при мъжете и жените
[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”7335,3863,4959,5864,6596,4222,3719″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”3930,3962,2189,592,2205,559,2368,2474″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни