Цейлонска канела – какви ползи крие за здравето?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Канелата е уважавана и позната подправка, но има интересни разновидвости, за които не всички подозират. Всъщност има два вида канела, които обикновено се предлагат: цейлонска канела, известна още като Cinnamomum verum и канела от касия, или Cinnamomum cassia . И двата вида се продават просто като “канела”, но цейлонската канела се счита за по-деликатна и по-малко остра от канелата Касия. И двете съдържат едни и същи активни съставки и вкус, но имат различни потенции.

Цейлонската канела идва от кората на канелените дървета, които са малки вечнозелени растения, намиращи се в Шри Ланка и голяма част от Югоизточна Азия. Кората се изсушава и може да се смила или използва под формата на пръчици, за да добави сладост и топлина към голямо разнообразие от храни. Канелата е важна подправка за къри, напитки, печени изделия и бонбони. Цейлонската канела също предлага някои впечатляващи ползи за здравето. 

Ползи за здравето

Витамините, минералите и антиоксидантите в цейлонската канела осигуряват значителни ползи за здравето. Например, канелата е пълна с бета-каротин, което е част от причината за наситения й кафяв цвят. Пигментите от семейството на каротините действат като важни провитамини, тъй като могат да бъдат превърнати във витамин А. Този витамин е важна част от поддържането на здравето на очите ви. 

Други ползи за здравето на цейлонската канела включват:

Намалява възпалението

Активната съставка на цейлонската канела, канелен алдехид, може да има противовъзпалителни свойства. Доказано е, че цинамалдехидът намалява възпалителния отговор в тялото, което води до по-малко негативни симптоми. Възпалението е свързано с хронични състояния като сърдечни заболявания, диабет и артрит . Цейлонската канела може да е в състояние да намали симптомите на тези състояния. 

Може да намали нивата на холестерола

Ранните проучвания, направени с канела, показват, че тя може да помогне за намаляване на нивата на холестерола. „Лошият“ LDL холестерол е свързан с проблеми като сърдечни заболявания, както и високите нива на холестерол като цяло. Изглежда, че канелата помага за понижаване на нивата на LDL и общия холестерол, без да влияе значително на “добрия” HDL холестерол.

Подобрява инсулиновия отговор

И накрая, канелата е полезна за хора с инсулинова резистентност или диабет. Проучванията показват, че редовната консумация на канела може да помогне за естествената реакция на тялото ви към инсулин. Това може да помогне на тялото ви да намали нивата на кръвната си захар по-ефективно и да намали риска от хипо- или хипергликемия.

Погрижете се за себе си още сега, като се доверите на природата. Този мощен имуностимулатор ще се превърне във вашия спътник в поддържането на добро здраве – качествена Цейлонска канела само от „Здравитал”!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”3666,5945,5907,5368,6374,6334,6303,3001″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”624,3736,3797,2356,2461,2416,2470,2518,2185″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни