Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Опасно ли е вдишването на хелий?

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Вдишването на хелий измества кислорода, което излага организма на риск от странични ефекти като замаяност, загуба на съзнание и дори смърт. Колкото и безвредно да изглежда, приемането на елемента може да бъде опасно, дори смъртоносно, при определени условия. По статистика за период от една година в спешните отделения на болниците в Съединените американски щати са докладвани приблизително 2186 наранявания, свързани с вдишване на хелий. Повечето от пациентите са били деца от мъжки пол на възраст между 6 и 12 години.

Какво се случва, когато приемете хелий?

opasno-li-e-vdishvaneto-na-heliy-zdravital

Както споменахме в горните редове, при вдишване на хелий се измества кислорода. Това означава, че докато приемате веществото, тялото Ви получава само него, а кислородът играе роля във всяка функция на тялото. По този начин се стартира опасен процес. Всеки път, когато не получавате достатъчно кислород, се излагате на риск, а възможните проблеми са подобни, както при другите инхалатори.

Вдишване на хелий от балон

Обикновено вдишването на една глътка хелий от балон има желания ефект на промяна в гласа, възможно е леко замайване. Отделно от това, винаги има възможност за други ефекти, включително: гадене, замайване, припадък.

Поглъщането на хелий само по себе си няма пряка възможност да Ви убие, но в съчетание с придружаващи заболявания, крайният резултат може да е сериозен. Именно евентуалното последващо задушаване може да доведе до фатален изход.

Приемане на хелий от други източници

Опасно ли е вдишването на хелий? 2

Повечето сериозни здравословни проблеми и смъртни случаи, свързани с вдишване на хелий, са свързани с приемане от резервоар под налягане. Това са същите резервоари, които се използват за пълнене на хелиеви балони по време на събития или в специализирани магазини. Резервоарите не само побират много повече хелий, отколкото обикновените балони за партита, но и освобождават хелия с много по-голяма сила. Колкото повече чист хелий вдишвате, толкова по-дълго тялото Ви е лишено от жизненоважния кислород. Поглъщането на чист хелий може да доведе до смърт от задушаване само за няколко минути. Възможно е да се стигне до газова или въздушна емболия, т.е. мехурче, което попада в кръвоносен съд и го запушва – следва пукане и кървене. Накрая хелият може да навлезе в белите Ви дробове с достатъчна сила, за да предизвика разкъсване на белите дробове.

Може ли човек да се пристрасти към хелий?

Някои хора има вариант да вдишват хелий, за да се дрогират, така идва пристрастяването и зависимостта. Парите бързо се абсорбират от белите дробове и подобно на въздействието на алкохола не е изключено да предизвикат чувство на възбуда или щастие. Но тъй като тези усещания обикновено не продължават повече от няколко минути, хората повтарят процедурата, за да поддържат усещането, това увеличава риска от сериозни здравословни проблеми.

Дали човек е в опасност, ако току що е вдишал хелий?

Опасно ли е вдишването на хелий? 3

Ако сте вдишали малко хелий от балон и просто се чувствате леко замаяни или имате незначително главоболие, вероятно сте добре. Седнете, дишайте нормално и изчакайте. В случай, че симптомите са по-тежки или има кратко безсъзнание, помолете след това някой да Ви отведе до най-близкото болнично заведение – превенцията винаги е добър вариант.

Ако сте вдишали хелий от контейнер под налягане, симптомите може да са малко по-тежки. Тук наличието само на лек световъртеж не е сериозен проблем. Симптоматиката трябва да се следи в последващите минути и часове. Проблеми, които може да възникнат са:

  • ниско кръвно налягане;
  • затруднено дишане;
  • неравномерен сърдечен ритъм;
  • замъглено зрение;
  • болка в гърдите;
  • слабост или парализа на един или повече крайници;
  • посинели устни или кожа (цианоза);
  • кашляне на кръв;
  • припадъци;
  • загуба на съзнание.

Значи ли това, че не бива никога вдишвам?

Опасно ли е вдишването на хелий? 4

Важно е да помните, че поглъщането на химичния елемент не е напълно лишено от риск. При това определено трябва да избягвате гигантските балони и резервоарите под налягане. Също така, да избягвате всякакъв хелий, ако имате заболяване на белите дробове или сърцето. Ако все пак държите на тази дейност, придържайте се към малки парти балони и следвайте следните насоки:

  • Направете го в седнало положение, в случай че Ви се завие свят или припаднете;
  • Уверете се, че с Вас е някой друг, който може да Ви помогне, ако се появят симптоми;
  • Не позволявайте на децата да вдишват от балоните. Те не само са по-склонни да получат лоша реакция, но при тях е възможно в голяма степен да вдишат части от балона или да се задушат.

Заключение

Еднократното вдишване на хелий от малък балон едва ли ще бъде фатално, но може да предизвика замайване, припадъци и други нежелани реакции. Избягвайте вдишването от хелиев резервоар или огромен балон, защото дори няколко секунди без кислород могат да имат сериозни последици.

Освен това експертите са притеснени, че заради производството на празнични балони, хелият на Земята е към привършване, а според американски учени запасите от този газ ще се изчерпят за по-малко от 30 години. Хелият е изключително важен за целите на науката, тъй като служи за охлаждане на атомите до минус 270 градуса – така те не вибрират и са много по-стабилни за изучаване.

Нашата препоръка е да избягвате приемането на елемента, има много повече приятни и безопасни начини за забавление.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”12556,9522,5258,7110,7222,7410,7396″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”2191,2200,2187,2182,8788,2185″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни