Спането с включена лампа е вредно!

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Ако сте от типа хора, които заспиват всяка вечер на вдигнати щори и някой филм или шоу, което върви на лаптопа до вас, е време да преосмислите рутината си преди лягане. Ново проучване предполага, че цялата светлина, на която се излагате през нощта, може да увеличи риска от широк спектър от здравословни проблеми.

За изследването учените помолиха 20 здрави млади възрастни да спят в лаборатория за две нощи. Половината от участниците имаха слаба светлина, подобна на малка нощна лампа – и за двете нощи. Другата половина имаше една нощ с по-ярка светлина, като оставяне на светлините на тавана – последвана от нощ с приглушена светлина.

Какво показа изследването за спането с включена лампа в стаята?

При по-ярка светлина телата на хората по същество никога не се изключват за през нощта, установи проучването. Те останаха в състояние на повишена бдителност с така наречената система за реакция на тялото „бий се или бягай“, активирана през нощта, когато то трябва да е в покой. Те отчетоха по-бърз сърдечен ритъм и намалена способност да използват хормона инсулин за превръщане на захарите в кръвта в енергия. Това е рискови фактори за хронични медицински проблеми като сърдечни заболявания и диабет.

„Като цяло, колкото по-ярка е светлината и по-близо до спящия човек, толкова по-голям е рискът светлината да активира физиологични реакции в мозъка и тялото. Те потенциално могат да навредят на здравето“. Това казва водещият автор на изследването Даниела Грималди, д-р асистент по неврология и медицина на съня.

Каква светлина е използвана по време на проучването и как се е отразила на спането на участниците?

По-ярката светлина, използвана в проучването, излъчва количество светлина, подобно на четири таванни лампи с 60-ватови крушки с нажежаема жичка.

„Това е напълно осветена стая, а не просто малка нощна светлина или естествена лунна светлина“, казва Сейнт-Онг. Светлината от пълната луна, която тече през прозорец през нощта, е само около 1% от светлината, използвана в изследването.

И все пак, тъмната стая е най-добра, казва д-р Грималди. Това може да изисква затъмняващи щори, завеси или поне добра маска за очи. А това определено означава да изключите компютъра си и да оставите телефона си, така че никакви устройства да не осветяват очите ви през нощта.

Синя светлина – пречи изключително много на спането

Това е така, защото така наречената синя светлина, излъчвана от повечето екрани, е много по-лоша за качеството на съня ви и за физиологичните системи на тялото ви, отколкото жълтата светлина, която идва от повечето крушки с нажежаема жичка, казва Грималди.

Ако трябва да използвате нощна светлина, най-добре е да изберете крушка с жълт оттенък и да я поставите близо до пода и колкото е възможно по-далеч от вашата зрителна линия, добавя Грималди.

Пълна статия за синята светлина, прочетете тук!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”7317,6979,4769,4372,2556″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”3975,2177,2195,2356,2461″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни