Терапията, базирана на видеоигри, помага при инсулт

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

След инсулт пациентите могат да загубят усещане в ръцете или да изпитат слабост и намалено движение. Това ограничава способността им да изпълняват основните ежедневни дейности. Традиционната рехабилитационна терапия е много интензивна. Тя отнема много време и може да бъде както скъпа, така и неудобна, особено за пациенти в селските райони, пътуващи на дълги разстояния до личните срещи за терапия.

Това доведе до размисли, които откриха интересен феномен.

Видеоигри в помощ след инсулт

Изследователите откриха, че базираната на игри терапия води до подобрени резултати. Тя наподобява резултатите от присъствената рехабилитация, известна като индуцирана от ограничения терапия, като същевременно изисква само една пета от часовете на терапевта. Този подход спестява време и пари, като същевременно увеличава удобството и безопасността.

„Като професионален терапевт съм виждал пациенти от селските райони да карат повече от час, за да дойдат в лична клиника три до четири дни в седмицата. А в клиниката рехабилитацията е много интензивна, отнема три до четири часа на сесия. Освен това, терапевтът трябва да бъде там през цялото време. С този нов подход за игри у дома, ние намаляваме разходите за пациента и намаляваме времето за терапевта. Същевременно подобряваме и удобството и цялостните здравни резултати, така че е печеливша. Като спестяваме време за терапевтите, ние също можем да обслужваме повече пациенти.”

Предимствата рехабилитацията с видеоигри

Традиционните домашни упражнения за рехабилитация са много повтарящи се и монотонни и пациентите рядко се придържат към тях. Играта Recovery Rapids кара пациентите да изпълняват различни предизвикателства в забавна, интерактивна среда и изследователите откриват, че пациентите се придържат добре към предписаните им упражнения.

„Пациентът на практика е поставен в каяк и докато се спускат надолу по реката, те извършват движения с ръце, симулирайки гребане, люлеене от страна на страна, за да управляват, и посягане над главата, за да разчистят паяжини и прилепи, така че прави упражненията забавни”, каза Рейчъл Профит, асистент в Училището по здравни професии на MU. „С напредването им предизвикателствата стават все по-трудни.”

Статистика

През изминалата година в България е имало над 50 000 случая на исхемичен инсулт, ав Америка те са 800 000. Две трети от преживелите инсулт съобщават, че не могат да използват засегнатите си крайници за нормални ежедневни дейности. Това включва приготвяне на чаша кафе, готвене на храна или игра с внуците.

„Страстно ми е да помагам на пациентите да се върнат към всички дейности, които обичат да правят в ежедневния си живот. Всичко, което можем да направим като терапевти, за да помогнем по креативен начин, като същевременно спестяваме време и пари, е крайната цел.”

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6291,6821,6175,6276,6763,6757″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2416,2470,4017,2189,2177,2185″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни