Тромбоза

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
tromboza-zdravital

Тромбозата е сериозно състояние, при което в кръвоносните съдове или в сърцето, се образуват един или повече кръвни съсиреци. Когато това се случи, съсирекът може да блокира кръвния поток на мястото, където се е образувал, или да се откъсне и да се придвижи до друга част на тялото. Ако движещият се съсирек заседне в критична област, той може да причини животозастрашаващи състояния като инсулт и сърдечен удар.

Съдържание за Тромбоза

Какво представлява заболяването Тромбоза?

Тромбозата представлява образуване на кръвен съсирек (тромб) в някой от кръвоносните съдове или в камерата на сърцето. Съсиреците могат да блокират притока на кръв в кръвоносните съдове или да се освободят и да се придвижат до други части на тялото. Ако съсирекът заседне на критично място като белите дробове или мозъка, той може да наруши притока на кръв към този орган и да доведе до животозастрашаваща спешна ситуация. Симптомите варират в зависимост от местоположението на съсирека и могат да включват болка в гърдите, затруднено дишане и кожни промени.

При някои хора рискът от тромбоза е по-висок поради медицински състояния или други фактори. Познаването на риска може да помогне да предотвратите тромбозата, а познаването на симптомите може да помогне да разпознаете проблемите, ако те се появят.

Тромбозата е сериозно състояние и с времето може да стане по-опасна. Тя може бързо да се превърне в спешна медицинска помощ. Колкото по-рано се потърси помощ за тромбоза, толкова по-големи са шансовете за добър изход.

Ако вие или някой с вас има симптоми на тромбоза, незабавно потърсете спешна медицинска помощ.

Съдържание за Тромбоза

Какви са видовете Тромбоза?

 • Артериална тромбоза – При нея се образува кръвен съсирек в артерия. Артериите пренасят кръв от сърцето към останалата част на тялото. Артериалната тромбоза е най-честата причина за сърдечни пристъпи и инсулти.
 • Венозна тромбоза – При нея се образува кръвен съсирек във вена. Вените пренасят кръвта от тялото обратно към сърцето. Венозната тромбоза е най-честата причина за белодробна емболия (кръвен съсирек в белия дроб).
  Тромбозата е опасна и на двете места (артерия или вена), защото може да:

 причини запушване на мястото, където се образува. Съсирекът може да остане на мястото си и да расте, докато стане достатъчно голям, за да блокира притока на кръв. Тежестта на това запушване зависи от мястото, където се образува съсирекът, и от това колко голям е той.
причини запушване на друго място. Съсирекът може да се освободи от източника си и да се превърне в ембол. След това той може да се придвижи в кръвта и да заседне в по-малък кръвоносен съд, създавайки запушване (емболия). Обикновено това е причината за състояния като инсулт и белодробна емболия.

Честота на заболяването Тромбоза

Тромбозата е изключително често срещана и е основна причина за 1 от 4 смъртни случая в света. Това е така, защото тромбозата може да доведе до опасни състояния като сърдечен удар, инсулт или белодробна емболия.
Тромбозата е по-често срещана сред хора с определени медицински състояния, включително:

 • Предсърдно мъждене.
 • Рак.
 • Коронарна болест на сърцето.
 • Диабет.
 • Нарушения на кръвосъсирването като антифосфолипиден синдром.
 • Употреба на тютюн.

Какви са симптомите на Тромбоза?

Симптомите на тромбозата зависят от размера на съсирека, местоположението му (мястото, където се образува или заклещва) и усложненията, които причинява. По-вероятно е запушванията да се появят в области с много малки кръвоносни съдове, особено в белите дробове, мозъка и по-надолу в краката и ръцете. В таблицата по-долу симптомите са разпределени по местоположение.

Симптоми относно местоположението на съсирека

Бели дробове Симптоми на белодробна емболия, които включват: -Остра болка в гърдите и околните области (челюст, шия, рамо, гръб или ръка). -Болка, когато вдишвате. -Внезапно затруднено дишане при активна дейност или в покой.
Мозък и врат Симптоми на преходна исхемична атака (ТИА) или инсулт, които включват: -Слабост или проблеми с контрола на мускулите от едната страна на тялото. -Неясен или нечленоразделен говор. -Забележимо увисване и липса на мускулен контрол от едната страна на лицето. -Объркване, възбуда или други необичайни промени в поведението.
Сърце Симптоми на сърдечен удар, които включват: - Болка или дискомфорт в гърдите (стенокардия). - Затруднено дишане. - Замайване или загуба на съзнание. .
Корем Симптоми на мезентериална исхемия, които включват: - Силна болка в стомаха или корема, особено след хранене. - Подуване на корема, гадене и повръщане. - Диария, която може да съдържа кръв. - Треска.
Артерия в ръката или крака - Кожа, която изглежда по-бледа от другите области. - Кожа, която се усеща хладна на допир. - Слабост и невъзможност да се движи засегнатата част от тялото. - Изтръпване или мравучкане (иглички), евентуално с болка. - Мехури, рани или язви. - Отслабване на кожата, при което тя се отделя от тъканта под нея. - Некроза или смърт на тъканите.
Вена на ръката или крака - Кожа, която изглежда по-червена или по-тъмна от други области. - Болка, особено около засегнатата област. - Подуване от натрупване на течност. - Кожа, която се усеща топла при допир.

В следствие на какво се получава Тромбоза?

Тромбоза се получава, когато нещо увреди вътрешната обвивка на кръвоносния съд (ендотела) или забави притока на кръв. И в двата случая клетките в кръвта ви започват да се слепват, когато не би трябвало.
Обикновено много клетки в кръвта ви съжителстват в хармония и се събират, когато е необходимо за определена работа. Например, ако имате рана, тромбоцитите и протеините се съединяват на мястото на нараняването, за да служат като тапа. Този многоетапен процес (хемостаза) образува необходимия съсирек, който ви предпазва от загуба на твърде много кръв. Съсирекът се разтваря, когато раната заздравее. Това е като спешна среща в работата, когато всички се събират на едно бюро. Когато проблемът е решен, всеки си тръгва и поема по своя път.
Но различни медицински състояния, лекарства и други фактори могат да доведат до това, че компонентите на кръвта ви да се събират заедно, когато не е необходимо, или да не се разтворят, когато трябва. В резултат на това от струпванията на компонентите на кръвта може да се образува кръвен съсирек (тромб), който потенциално да се увеличи. Той може също така да се откъсне и да се придвижи по кръвообращението Ви, докато се заклещи в по-малък кръвоносен съд (ембол).
И двете ситуации могат да доведат до опасни – или дори животозастрашаващи – усложнения. Ето защо е важно да научите какво може да ви изложи на риск.

Възможни усложнения от заболяването?

Тромбозата може да доведе до много различни усложнения в зависимост от мястото, където се образува тромбът или до което се придвижва. В таблицата по-долу са изброени някои примери.

Усложнения от заболяването спрямо местоположението

Бели дробове Белодробна емболия
Мозък Преходна исхемична атака (TIA) или инсулт
Сърце (коронарна артерия) Сърдечен пристъп
Шия (каротидна артерия) ТИА или инсулт
Корем (горна мезентериална артерия или един от нейните клонове) Мезентериална исхемия

Как се диагностицира Тромбоза?

Проследяващият Ви лекар ще предприеме изследвания, които са необходими, за поставяне на диагноза. Поради високата опасност на заболяването, при първи съмнения, веднага посетете лекар и в никакъв случай не се самодиагностицирайте!

 • Физически преглед
 • Образни изследвания
 • Кръвни тестове

Как се овладява заболяването?

Лечението на тромбозата включва медикаменти, минимално инвазивни процедури и операции. Вашият лекар ще адаптира лечението към вашите нужди.
Възможните лечения включват:

 • Кръвоспиращи средства. Тези лекарства предпазват кръвта от прекалено лесно съсирване. Те не могат да премахнат съществуващ съсирек, но могат да предотвратят разрастването му. Съществуват два класа кръвоспиращи лекарства: антитромбоцитни лекарства и антикоагуланти.
 • Тромболитична терапия. Тромболитичната терапия използва лекарства за разтваряне на кръвни съсиреци. Такива “лекарства за разбиване на съсиреци” са особено полезни при съсиреци в критични области. Те служат за спешно лечение на инфаркти, инсулти и други усложнения от тромбоза.
 • Тромбектомия. Един от най-директните начини за отстраняване на съсирека е хирургът да достигне до него и да го отстрани. Това се случва при тромбектомията. Хирурзите използват отворени или минимално инвазивни техники.
  Възможно е да се нуждаете и от допълнително лечение на усложненията на тромбозата. Вашият лекуващ лекар може да Ви обясни от какво може да се нуждаете и защо е необходимо.

Билкова терапия при борба с Тромбоза

Някои храни и други вещества, които могат да действат като естествени средства за разреждане на кръвта и да намалят риска от образуване на съсиреци, са следните:

 • Куркума – Куркуминът е активната съставка на куркумата и изглежда има противовъзпалителни и разреждащи кръвта или антикоагулантни свойства.
 • Джинджифил – Джинджифилът е друга противовъзпалителна подправка, която може да спре съсирването на кръвта. Той съдържа естествена киселина, наречена салицилат.
 • Канела – Канелата съдържа кумарин – мощно средство за разреждане на кръвта. Варфаринът, често използвано лекарство за разреждане на кръвта, се получава от кумарин.

Средства и лекове за превенция на Тромбоза в домашни условия

Няма как да излекувате тромбозата в домашни условия, но винаги можем да правим ежедневни превантивни стъпки, за да предпазим себе си от това животозастрашаващо състояние.

Все още няма написани статии

Кога да потърсите лекарска помощ?

При първи симптоми или съмнения веднага потърсете лекарска помощ!ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Статии за заболяването Тромбоза

Продукти за билколечение на Тромбоза

 • 44,00 лв. Купи
 • 46,00 лв. Купи
 • 34,90 лв. Купи
 • 25,90 лв. Добавяне в количката
 • 176,00 лв. Купи
 • 184,00 лв. Купи
 • 139,60 лв. Купи
 • 139,60 лв. Купи

Надяваме се информацията за Тромбоза е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни