Хепатит Б

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
hepatit-b-zdravital

Хепатит В е един от петте вируса, които могат да заразят черния дроб и да предизвикат възпаление. Той се разпространява чрез телесни течности. Повечето хора имат само краткотрайна, остра инфекция. Но при някои хора тя става хронична. Хроничната инфекция може да причини сериозни дългосрочни увреждания на черния ви дроб. Хепатит В може да се предотврати с ваксина, но не се лекува.

Съдържание за Хепатит Б

Какво представлява заболяването Хепатит Б?

Хепатит В е вирусна инфекция, която засяга черния дроб. Тя причинява възпаление на чернодробните тъкани, което означава “хепатит”. Той започва като остра инфекция, която обикновено е краткотрайна. Но при някои хора тя се превръща в хронична инфекция, която никога не изчезва.

Дългосрочното възпаление с течение на времето причинява сериозни увреждания на черния Ви дроб. То може да доведе до цироза и чернодробна недостатъчност. Подобно на други хронични чернодробни заболявания, инфекцията с хепатит В може да нанесе тези щети, без да предизвиква симптоми. Много хора не осъзнават, че са заразени.

Съдържание за Хепатит Б

Честота на заболяването Хепатит Б

Хепатит В е най-разпространената чернодробна инфекция в света. В световен мащаб са заразени около 2 милиарда души (или всеки трети). Приблизително 250 милиона души по света живеят с хронична инфекция с хепатит В, като много от тях не знаят за това.

Какви са симптомите на Хепатит Б?

Не всеки има симптоми. Ако имате, те могат да варират от леки до тежки. Може да имате (или да нямате) симптоми по време на острата фаза на инфекцията, а може да ги имате (или да нямате) и при хронична инфекция. Все още сте заразен със или без симптоми.

Типичните симптоми на инфекцията включват:

 • Треска.
 • Загуба на апетит.
 • Гадене и повръщане.
 • Коремна болка.
 • Слабост и умора.
 • Болки в ставите.
  Възможно е да имате и симптоми на чернодробно заболяване, включително:
 • жълтеница (пожълтяване на кожата и бялото на очите).
 • Тъмно оцветена урина.
 • Светли или глинести изпражнения.
 • Подуване с течност в корема или ръцете и краката.
  При остра инфекция симптомите на чернодробно заболяване могат да показват по-тежка реакция от обичайното. Въпреки че много хора се изчистват от HBV вируса без лечение, трябва да се обърнете към медицинско лице, ако имате симптоми на чернодробно заболяване.

При хронична инфекция може да имате леки или неясни симптоми постоянно или да нямате никакви симптоми в продължение на десетилетия. Когато симптомите се появят по-късно, особено симптомите на чернодробно заболяване, това може да означава, че черният ви дроб започва да отказва.

В следствие на какво се получава Хепатит Б?

Инфекцията с хепатит В се причинява от вируса на хепатит В (HBV). Вирусът се разпространява чрез телесни течности. Предаването става, когато течности от тялото на заразен човек попаднат в тялото на незаразен човек. Това може да се случи чрез:

 • Раждане.
 • Сексуален контакт.
 • Контакт с отворена рана.
 • Споделяне на игли или спринцовки.
 • Споделяне на четка за зъби или самобръсначка.
 • Случайно убождане от заразен остър инструмент.

HBV може да живее върху повърхности извън тялото ви в продължение на поне седем дни. Така че използваните инструменти, които не са били стерилизирани, все още могат да пренасят вируса. Това включва медицински инструменти и обикновени предмети като четка за зъби или самобръсначка, които може да са предизвикали кървене.

Освен в кръвта, HBV живее и в други телесни течности, включително в слюнката. Но за разлика от някои вируси, хепатит В не се предава лесно чрез слюнка. Това означава, че няма вероятност да се заразите от споделяне на храна или прибори за хранене или от някой, който кашля или киха върху вас.

Възможни усложнения от заболяването

Повечето усложнения се дължат на хронична инфекция, но при някои хора усложненията могат да възникнат при остра инфекция. Въпреки че това не е често срещано, при някои хора се наблюдава остра чернодробна недостатъчност при остра инфекция с хепатит В, което е животозастрашаваща спешна ситуация.
Усложненията на хроничния хепатит В могат да включват:

 • Хепатит D. Хепатит D, или делта вирус, е друга вирусна хепатитна инфекция, която засяга само хора с хепатит В. Ако имате хроничен хепатит В, можете да се заразите и с двата вируса. Това се нарича суперинфекция. Тя удвоява натоварването на черния ви дроб и може да доведе до остра чернодробна недостатъчност.
 • Цироза. Хроничното възпаление на черния дроб води до цироза при някои хора. Това отнема много време и зависи от много фактори, като например общото състояние на черния Ви дроб и други състояния, които могат да го засегнат. Цирозата се случва, когато увредените чернодробни тъкани постепенно се заместват с белези. Белезите спират функционирането на черния Ви дроб, което води до хронична чернодробна недостатъчност.
 • Хронична чернодробна недостатъчност. Хроничната чернодробна недостатъчност е постепенен процес, при който с течение на времето черният Ви дроб губи способността си да функционира. Тя обикновено следва цирозата. Въпреки че се случва бавно, хроничната чернодробна недостатъчност е животозастрашаваща. Не можете да живеете без функциониращ черен дроб. С напредването си чернодробната недостатъчност може да причини и животозастрашаващи странични ефекти. Единственото лечение е чернодробна трансплантация.
 • Рак на черния дроб. По причини, които не са напълно ясни, хората с хроничен хепатит са по-склонни да развият първичен рак на черния дроб. Всъщност доставчиците на здравни услуги смятат, че хроничният хепатит В е водещата причина за рак на черния дроб. Самият рак на черния дроб е една от водещите причини за смърт при хората с хроничен хепатит В.

Как се диагностицира Хепатит Б?

Лекарят ще ви попита за симптомите ви и ще ви прегледа физически. Той може да Ви попита за историята на Вашето здраве, евентуални заболявания на черния дроб в семейството Ви или други фактори, които могат да Ви направят по-податливи на вирусен хепатит.
Тъй като е възможно да нямате симптоми или известни рискови фактори, единственият начин да се разбере със сигурност дали имате хепатит В е чрез изследване на кръвта Ви. Специфични кръвни тестове могат да дадат на Вашия лекар всичко, което трябва да знае за Вашето състояние, като например:

 • Дали имате остра или хронична инфекция.
 • Дали сте били заразени в миналото.
 • Дали сте развили имунитет срещу вируса.
 • Дали инфекцията нарушава функцията на черния Ви дроб.
 • След поставяне на диагнозата Вашият лекар може да поиска да назначи допълнителни изследвания, за да провери как се справя черният Ви дроб. Може да поиска да разгледа рентгенографски снимки на чернодробните Ви тъкани. В някои случаи може да поиска да вземе малка проба за изследване в лаборатория (чернодробна биопсия).

Как се овладява заболяването?

Профилактично лечение
Ако имате основание да смятате, че Вие или Вашето дете наскоро сте били изложени на вируса, доставчикът на здравни услуги може да Ви предложи профилактично лечение, за да предотврати появата на инфекцията. Тези лечения включват:
-Ваксинация
-Имунен глобулин срещу хепатит В (HBIG)

Остро лечение
Няма специфични лекарства за лечение на остра инфекция с хепатит В и много хора няма да се нуждаят от лечение.
-Интравенозни течности.
-Интравенозно хранене.
-Облекчаване на болката.
-Лечение на хронична инфекция

Наблюдение

Здравният специалист, който ви лекува от хроничен хепатит В, ще следи състоянието на черния ви дроб чрез редовни прегледи и изследвания, в идеалния случай на всеки шест месеца.
-Кръвни изследвания.
-Изобразителни тестове.
-Еластография (сканиране на твърдостта на органите).

Настоящите лекарства помагат за укрепване на имунната система и забавят скоростта, с която вирусът се възпроизвежда. Те не убиват напълно вируса, но могат да помогнат да запазите черния си дроб възможно най-здрав за възможно най-дълго време. Те включват:
-Лекарства за модулиране на имунната система
-Перорални антивирусни лекарства.

Хирургия
Ако хроничният хепатит доведе до усложнения като цироза и чернодробна недостатъчност или рак на черния дроб, може да се наложи да се подложите на операция за отстраняване на част или целия черен дроб. Черният ви дроб може да се възстанови след частична резекция, стига да остане достатъчно здрава тъкан.

Билкова терапия при борба с Хепатит Б

Хепатит А е вирусна инфекция, която засяга черния дроб. Въпреки че няма специфично лечение за хепатит А, има няколко билки, които могат да помогнат за поддържане на здравето на черния дроб и цялостната имунна функция по време на възстановителния период.

Ето някои билки, които могат да бъдат полезни при хепатит А:

Бял трън: Бял трън е билка, която традиционно се използва за поддържане на здравето на черния дроб. Тя може да помогне за предпазване на черния дроб от увреждане, причинено от токсини, включително вирусни инфекции.

Корен от глухарче: Коренът от глухарче традиционно се използва като чернодробен тоник. Той може да спомогне за подобряване на чернодробната функция чрез увеличаване на производството на жлъчка и насърчаване на елиминирането на токсините от черния дроб.

Корен от женско биле: Коренът от женско биле има противовъзпалителни свойства и може да помогне за предпазване на черния дроб от увреждания, причинени от вирусни инфекции. Въпреки това той трябва да се използва с повишено внимание, тъй като високите дози или продължителната употреба могат да доведат до странични ефекти като високо кръвно налягане и ниски нива на калий.

Средства и лекове за превенция на Хепатит Б в домашни условия

Практикуване на безопасен секс. Ако не знаете дали партньорът ви е заразен, използвайте латексов или полиуретанов презерватив.
Да не споделяте лични вещи, които могат да бъдат изложени на контакт с кръв, като четки за зъби, самобръсначки, медицинско оборудване или игли.
Предварително планиране на пътуванията в чужбина. Ако планирате да пътувате в региони, където нивото на заразяване е сравнително високо, планирайте ваксинациите си за преди да заминете.
Профилактично лечение. Ако смятате, че наскоро сте били изложени на риск, можете да намалите риска от заразяване, като получите доза ваксина и имуноглобулин срещу хепатит В в рамките на 24 часа.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Смъртните случаи от остър хепатит В са редки. Смъртността от хроничен хепатит В е приблизително 15 %. Около 25 % от хората, които се заразяват хронично в детска възраст, умират от болестта. Около 25% от хроничните инфекции с хепатит В водят до рак на черния дроб.
Консултирайте се с Вашият лекар, ако смятате, че сте били в контакт с болен от Хепатит Б.

Статии за Хепатит Б

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Продукти за билколечение на Хепатит Б

 • 34,90 лв. Купи

Надяваме се информацията за Хепатит Б е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни