Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Физиотерапията помага на хора от всички възрасти, които имат заболявания или наранявания, които ограничават нормалната им способност да се движат и функционират.

Персонализираната програма за физиотерапия може да помогне на хората да се върнат към предишното си ниво на функциониране и да насърчи дейности и промени в начина на живот, които могат да помогнат за предотвратяване на по-нататъшни наранявания и подобряване на цялостното здраве и благополучие.

Лекарите от първичната медицинска помощ често насочват пациентите към физиотерапия при първите признаци на проблем, тъй като се счита за консервативен подход за справяне с проблемите. Чудите се какво прави физическата терапия толкова важна? Ето 10 начина, по които тя може да ви бъде от полза:

1. Намалява или премахва болката

10-polzi-ot-fizioterapiyata-zdravital

Терапевтичните упражнения и техниките за мануална терапия като мобилизация на ставите и меките тъкани или лечения като ултразвук, тейпинг или електрическа стимулация могат да помогнат за облекчаване на болката и възстановяване на функцията на мускулите и ставите, за да се намали болката. Такива терапии могат също да предотвратят връщането на болката.

2. Избягвате операция

10 ползи от физиотерапията 2

Ако физическата терапия Ви помага да премахнете болката или да се излекувате от нараняване, може да не е необходима операция. И дори ако се налага операция, може да се възползвате от физиотерапия преди операцията. Ако отидете на операция по-силен и в по-добра форма, в много случаи ще се възстановите по-бързо след това. Освен това, като се избягва операцията, разходите за здравеопазване се намаляват.

3. Подобрявате мобилността си

10 ползи от физиотерапията 3

Ако имате проблеми със стоенето, ходенето или движението – независимо от възрастта Ви – физиотерапията може да Ви помогне. Упражненията за разтягане и укрепване помагат да възстановят способността да се движите. Физиотерапевтите могат правилно да приспособят индивиди с бастун, патерици или друго помощно устройство или да преценят за ортопедично предписание. Чрез персонализиране на индивидуален план за грижа всяка дейност, която е важна за живота на индивида, може да се практикува и адаптира, за да се осигури максимална ефективност и безопасност.

4. Възстановява от прекаран инсулт

10 ползи от физиотерапията 4

Обичайно е да загубите известна степен на функция и движение след инсулт. Физиотерапията помага за укрепване на отслабените части на тялото и подобрява походката и баланса. Физиотерапевтите могат също така да подобрят способността на пациентите с инсулт да се преместват и да се движат в леглото, така че те да могат да бъдат по-независими вкъщи и да намалят тежестта им от грижи за тоалетна, къпане, обличане и други дейности от ежедневието.

5. Възстановяване от или предотвратяване на спортна травма

10 ползи от физиотерапията 5

Физиотерапевтите разбират как различните спортове могат да увеличат риска от специфични видове наранявания (като стрес фрактури при бегачи на разстояние). Те могат да разработят подходящи програми за възстановяване или превантивни упражнения за Вас, за да гарантират безопасно завръщане към Вашия спорт.

6. Подобрява баланса и предотвратява падания

10 ползи от физиотерапията 6

Когато започнете физиотерапия, ще бъдете изследвани за риск от падане. Ако сте изложени на висок риск от падания, терапевтите ще осигурят упражнения, които безопасно и внимателно предизвикват баланса Ви като начин за имитиране на ситуации от реалния живот. Терапевтите също Ви помагат с упражнения за подобряване на координацията и помощни устройства за по-безопасно ходене. Когато проблемът с равновесието е причинен от проблем във вестибуларната система, физиотерапевтите могат да извършат специфични маневри, които могат бързо да възстановят правилното вестибуларно функциониране и да намалят и премахнат симптомите на замайване или световъртеж.

7. В помощ с диабета и съдовите заболявания

Като част от цялостния план за управление на диабета, упражненията могат да помогнат за ефективен контрол на кръвната захар. Освен това, хората с диабет може да имат проблеми с усещането в стъпалата и краката. Физиотерапевтите могат да помогнат за предоставянето и обучението на тези пациенти за правилна грижа за краката, за да предотвратят по-нататъшни проблеми по пътя.

Добавка, която предлагаме в борбата с високата кръвна захар е Глюконигел. В допълнение с раздвижването, добавката е един чудесен начин да възстановите и нормализирате нивата на висока кръвна захар в организма си. Глюконигел помага за:

  • Регулира нивата на кръвната захар
  • Спомага на намаляване на лошия холестерол
  • Подобрява функцията на имунната система
  • Мощен антиоксидант
  • Грижи се за нервната система

8. Управлявайте проблеми, свързани с възрастта

С напредването на възрастта хората могат да развият артрит или остеопороза или да се нуждаят от смяна на ставата. Физиотерапевтите са експерти в подпомагането на пациентите да се възстановят след смяна на ставата и да управляват консервативно артритни или остеопоротични състояния.

9. Управление на сърдечни и белодробни заболявания

Докато пациентите могат да завършат сърдечна рехабилитация след инфаркт или процедура, вие също може да получите физиотерапия, ако ежедневното Ви функциониране е засегнато. При белодробни проблеми физиотерапията може да подобри качеството на живот чрез укрепващи, кондициониращи и дихателни упражнения и да помогне на пациентите да изчистят течността в белите дробове.

10. За здравето на жените и други състояния

Жените имат специфични здравословни проблеми, като например бременност и грижи след раждането. Физиотерапевтите могат да предложат специализирано решение на проблеми, свързани със здравето на жените. Освен това, физиотерапията може да осигури специализирано лечение за:

  • чревна инконтиненция;
  • рак на гърдата, запек;
  • фибромиалгия;
  • лимфедем;
  • мъжко тазово здраве;
  • болка в таза и уринарна инконтиненция.

Заключение

Ако имате въпроси за това как физическата терапия може да помогне на Вас или на някого, на когото държите, моля, не се колебайте да попитате Вашия лекар за повече информация и насоки.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни