Гъдел: Науката зад това защо изпитваме гъдел?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Ако се замислите, гъделът е доста странен, нали? Не е задължително приятен, но не можете да спрете да се смеете, когато изпитвате гъдел

Какво се случва тук?!

Отговорът на тялото ви към гъдела е изненадващо сложен и донякъде мистериозен, казва семейният лекар д-р Неха Вяс. Някои изследователи са се опитали да разберат това явление. Тя обяснява науката зад гъдела, включително двата различни типа гъделичкане и какво мисли мозъкът ви, че се случва, когато ви гъделичкат.

Защо изпитваме гъдел?

Гъделичкането стимулира активността в малка част от мозъка, наречена хипоталамус, която се намира точно над мозъчния ствол в основата на мозъка ви. Макар че е с размерите на бадем, хипоталамусът има важна роля: той контролира емоциите и реакциите на тялото към опасни и стресови ситуации, известни като реакция на „борба или бягство“.

„Вашият хипоталамус контролира адреналиновата ви реакция, когато се случи нещо внезапно, вълнуващо или предизвикателно“, обяснява д-р Вяс, „така че той е насочен към защита на вас.“

Хипоталамусът ви е в състояние на висока готовност, когато мисли, че сте в опасност или срещате заплаха, което може да обясни защо гъделичкането на нежни места предизвиква най-силни реакции. Това може също да обясни защо не можете да се гъделичкате сами: мозъкът ви не регистрира вашите собствени ръце като външна заплаха!

Защо се смеем?

Изглежда като странна реакция на възприемана заплаха. Изследователите не са сигурни защо телата ни произвеждат тази конкретна реакция (въпреки че продължават да я изучават). Оказва се, че не сме единствените.

„Животните от семейството на горилите изглежда имат някои от същите типични реакции на гъделичкане като нас“, отбелязва д-р Вяс.

Обичайни гъделичкави места

Най-гъделичкавите места обикновено са тези, които също са най-чувствителни, като:

  • Стъпалата
  • Вратът
  • Ребрата
  • Коремът
  • Подмишниците

Двата вида гъделичкане

Има два различни вида гъделичкане, които дори имат научни имена:

  1. Гаргалезис: Това е стандартното, ръчно гъделичкане, което ви кара да се смеете и мърдате. Някои хора намират този тип гъделичкане за неприятен или дори болезнен, въпреки че реагират със смях.
  2. Книзмезис: Това е леко гъделичкане, като с перо или меко докосване, и в зависимост от вашето ниво на чувствителност, може да се почувства сърбящо, дразнещо или дори приятно. Помислете за чувството, когато косъм ви докосне кожата или когато ви кацне насекомо. Това може да ви накара да възкликнете: „О, това гъделичка!“, но не предизвиква смях като ръчното гъделичкане.

Прочети повече: Нервен смях – какво го причинява?

Гъдел: Науката зад това защо изпитваме гъдел?

Всички ли изпитват гъдел?

Не, не всички са гъделичкави. Реакцията на гъделичкане варира от човек до човек. Някои хора са толкова гъделичкави, че при вида на приближаващи мърдащи пръсти започват да се мърдат. Други почти не реагират.

Фактори, които влияят на степента на гъдел, включват:

  • Чувствителност на кожата: Някои хора имат по-чувствителна кожа, което ги прави по-гъделичкави.
  • Настроение: Д-р Вяс казва, че тревожността може да ви направи по-гъделичкави, докато емоции като гняв могат да ви направят по-малко възприемчиви и отзивчиви към гъделичкане.
  • Медицински състояния: Всяко състояние, което засяга нервите ви, може да повлияе на реакцията ви на гъделичкане. „Хора с невропатия, чиито нервни окончания не работят добре, може да не усещат много в определени области на тялото. Това намалява тяхната гъделичкавост“, обяснява д-р Вяс, „въпреки че в някои редки случаи невропатията може действително да направи хората по-гъделичкави.“

Децата изпитват ли по-голям гъдел от възрастните?

Да, децата обикновено са по-гъделичкави от възрастните, но няма солидни изследвания, които да обяснят защо. Д-р Вяс казва, че с възрастта намаляването на гъделичкавостта може да се дължи на промени във функцията и чувствителността на нервите.

Може също така да се дължи на факта, че децата често възприемат гъделичкането като забавно и игриво взаимодействие, докато възрастните го намират за по-инвазивно и по-малко приятно. (Като напомняне, всички, включително децата, имат право на телесна автономия. Не гъделичкайте никого, който не желае това!)

Гъделичкането като мъчение

Ако сте чували израза „мъчение чрез гъделичкане“, може да мислите, че това е просто сладък начин да опишете сесия на гъделичкане. Но това е истинско нещо. Екстремното, непрекъснато гъделичкане може да доведе до хипоксия, което означава, че не достатъчно кислород достига до мозъка ви.

„Гъделичкането всъщност е използвано като уред за мъчение“, потвърждава д-р Вяс, „и хората действително са били гъделичкани до смърт.“

Дори когато гъделичкането не е толкова варварско, много хора не го намират за приятно. Това може да се дължи на начина, по който нервите ви възприемат усещането от гъделичкането. Учените открили, че гъделичкането стимулира нервите, които сигнализират болка. Този болков сигнал, комбиниран с активирането на вашата реакция „борба или бягство“, може да направи гъделичкането напълно неприятно.

Но отново, какво да кажем за смеха? Изследванията предполагат, че това може да е рефлекс, а не признак на удоволствие.

„Гъделичкането не е задължително забавно за всички“, подчертава д-р Вяс. „При някои хора гъделичкането може дори да доведе до панически атаки.“

Затова не позволявайте на смеха да ви заблуди да мислите, че гъделичкането е щастливо преживяване за получателя. Винаги бъдете нежни, уважавайте границите им и спрете, за да им позволите да си поемат дъх.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни