Пукане на ставите: Защо се случва и кога трябва да се притеснявате

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Сигурно сте го изпитвали: колене, които пукат, когато се изправяте, врат, който хруска, когато завъртите главата си, и глезени, които пукат, когато ги въртите. Едно пукане на ставите може да бъде много силно – до 83 децибела – което е сравнимо със звука на работеща кухненска мелница или дизелов камион, движещ се с 40 км/ч!

Хиропракторът Андрю Банг, DC, може да потвърди колко силни могат да бъдат тези звуци. „Опитваме се да предупредим пациентите, но понякога има изненади, когато пациентът не очаква толкова силен звук,“ казва той. „А когато вие сте този, който пука, звукът е още по-силен, особено когато става въпрос за врата, защото е толкова близо до ушите ви.“

Не е чудно, че много хора мислят, че нещо не е наред със ставите им. Фактът, че тези звуци стават по-чести с възрастта, може да ги направи още по-притеснителни.

Въпреки че пукащите и хрускащи стави може да са тревожни, те обикновено не са повод за притеснение, според ортопедичния хирург Ким Стернс, MD.

„Това е нормално и често явление,“ казва той.

Д-р Банг се съгласява. „Звукът, който чувате, е безопасен. Той помага за възстановяване на обхвата на движение и намаляване на болката.“

Но ако пукането е съпроводено с постоянна болка или подуване, това може да е признак, че нещо не е наред. В този случай трябва да се консултирате с лекар, заявява д-р Стернс.

„Докато не е болезнено, пукането на ставите не е притеснително,“ уверява той. „Ако има болка, може да имате нараняване, което изисква лечение.“

Какво причинява пукане на ставите?

Д-р Банг и д-р Стернс обясняват, че има четири причини, поради които ставите ви могат да издават пукащи звуци, които не са признак на нараняване:

  1. Газ, който се освобождава от синовиалната мембрана.
  2. Лигамент или сухожилие, преминаващи през други лигаменти или сухожилия.
  3. Негативно налягане от разделяне на кожата и мускулната фасция.
  4. Износване на ставите, известно като крепитус.

Газ, освобождаващ се от синовиалната става

Най-честият източник на този характерен звук са синовиалните стави. Д-р Банг обяснява, че в синовиалната става двете кости са свързани чрез капсула или мембрана. Вътре в тази капсула има синовиална течност.

„Тази синовиална течност е като моторно масло за нашите стави,“ продължава той. „Тя осигурява много смазване, така че нещата да се движат гладко.“ Тази течност също съдържа кислород, азот и въглероден диоксид. Пукането на ставата разтяга капсулата. „Това създава пукащ звук, защото създавате негативно налягане в пространството на синовиалната става.“

Движение на лигаменти или сухожилия

Лигаментите са ленти от съединителна тъкан, които свързват костите ни една с друга. Също съставени от съединителна тъкан, сухожилията улесняват движението на нашите кости и помагат за намаляване на въздействието на движението върху мускулите ни.

Понякога, казва д-р Банг, този пукащ звук, който чувате, са тези лигаменти и сухожилия, които се движат един върху друг. „Може да почувствате това усещане в глезена, когато го движите, или в коляното, когато се изправяте.“

Разделяне на кожата и мускулната фасция

Звучи като нещо от филм на ужасите, но разделянето на кожата и мускулната фасция е нормално. За да разберем какво се случва в този случай, трябва да направим кратък урок по анатомия.

Д-р Банг обяснява, че имаме различни слоеве тъкан. Под кожата имаме това, което се нарича фасциален слой. „Фасциалният слой разделя кожата от мускулите,“ уточнява той. „Той създава смазана защитна бариера.“

Вземете област, където може да имате излишна кожа, като гърба. Д-р Банг казва: „Ако хвана тази кожа и я повдигна бързо, всъщност ще чуете пукащ звук. И този звук не идва от ставите или лигаментите. Това е кожата, която се разделя от фасцията, свързана с мускулния слой. Това е подобно на това, което се случва в синовиалната става: създавате негативно налягане в плътно затворено пространство.“

Крепитус

Много хора забелязват, че ставите им започват да издават повече звуци с възрастта. Има причина за това.

„Колкото по-стареете, толкова повече шум могат да издават ставите ви, защото част от хрущяла ви се износва като част от нормалния процес на стареене,“ казва д-р Стернс. „Тогава тези повърхности стават малко по-груби и съответно издават повече шум, когато се търкат една в друга.“

Д-р Банг се съгласява. „Докато не боли, обикновено не сме особено загрижени.“

От къде идва звукът, когато пукаме кокалчетата си?

Пукането на кокалчетата е пример за най-честата причина за пукане на ставите: освобождаване на газ от синовиалната става. Когато пукаме кокалчетата си, звукът идва от компресията на мехурчетата с азот, кислород и въглероден диоксид, които естествено се появяват в пространствата на ставите, казва д-р Стернс.

Пукането е звукът на освобождаване на газ от ставата, действие, наречено кавитация, обяснява д-р Стернс. Звукът не е повод за притеснение.

И въпреки това, което казва майка ви, няма да направите кокалчетата си прекалено големи или да развиете артрит, като ги пукате.

пукане на ставите

Дали пукане на ставите причинява артрит?

„Вярата, че пукането на ставите е вредно за тях, е погрешна,“ повтаря д-р Стернс. „Майка ми казваше да не пукам кокалчетата си. Но, извинявай, мамо: няма научни доказателства, че това е вредно за ставите.“

Д-р Банг се съгласява, но също така предупреждава.

„Ако постоянно пукаш една става, ще функционираш нормално. Но усещането, че трябва да пукаш ставата толкова често, може да сигнализира за проблем.“

Д-р Банг обяснява: „Усещаме нуждата да пукаме, защото налягането се натрупва в ставата с времето. Ставата се заклещва в една позиция, стяга се, така че усещаш нуждата да я пукаш.“

Ако можеш да избегнеш натоварването на ставата, няма да усещаш нуждата да я пукаш толкова често, казва д-р Банг.

Пукането се усеща добре, защото увеличава обхвата на движение на ставата. Но ако пукането на ставите стане навик, рискуваш да получиш прекалено много от това “добро” нещо. Ако лигаментите и сухожилията станат прекалено хлабави, те няма да изпълняват добре своята защитна функция.

Как да спрем пукане на ставите

Никога няма да спреш ставите си да пукат напълно, защото това е функция на нашата анатомия и очаквана част от стареенето на ставите.

Но има някои неща, които можеш да направиш, за да ги поддържаш в добро състояние.

Д-р Банг обяснява, че пукащата става не е това, което облекчава болката: това е бързото разтягане на мускулите и меките тъкани, които обграждат ставите, по време на хиропрактично настройване. Затова не е изненадващо, че упражненията са едно от най-важните неща, които можеш да направиш, за да поддържаш ставите си здрави и щастливи.

„Казваме, че ‘движението е лубрикант’ – колкото повече се движиш, толкова повече тялото ти се самосмазва,“ споделя д-р Стернс. „Когато си седял или лежал дълго време, течността в ставите не се движи. Колкото по-активен си, толкова повече ставите ти се самосмазват.“ Звуците ще се появяват и изчезват, в зависимост от това как позиционираш тялото си, когато седиш и спиш, и как го използваш, когато се движиш.

Затова, освен да останеш активен и да се разтягаш, трябва също да оцениш обкръжението си.

„Ако можем да идентифицираме какво правим, което натоварва ставата и спрем това поведение, може да не усещаме нуждата да пукаме врата, пръста или каквото и да било друго,“ казва д-р Банг.

Може да се наложи да регулираш монитора на компютъра или да държиш телефона по различен начин, или да работиш върху стойката си. Според д-р Банг, малките промени могат да имат голямо значение.

Има няколко различни причини, поради които може да чуеш пукащ, щракащ или хрускащ звук от някоя от ставите си, нито една от които не е повод за притеснение. Има само два сценария, при които пукаща става изисква посещение при здравен специалист:

  • Изпитваш болка в ставата – било хронична болка или болка, която се появява след пукането.
  • Усещаш толкова много налягане в ставата, че трябва да я пукаш, за да се чувстваш комфортно.

Ако не попадаш в нито една от тези категории, тогава звуците на тялото ти не трябва да бъдат източник на притеснение. Просто помни да останеш активен и да поддържаш добра стойка – това е най-добрият начин да поддържаш музикалните си стави в тон.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни