Кихане – последствия и как да го облекчим

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Кихането от време на време е нормално, но когато пристъпите станат по-чести, това може да предизвика дискомфорт. Независимо дали е резултат от настинка, алергия или нещо друго, непрестанното кихане се нуждае от решение, което често е много просто.

Днес ще ви обясним какво представлява кихането, защо не бива да го задържаме и как можем бързо да облекчим този неприятен симптом.

Какво представлява кихането?

Кихането е естествен механизъм, който помага да се изчистят дразнителите от носа. Всеки път, когато чужда материя навлезе в ноздрите, чувствителната носна лигавица може да се раздразни. Това предизвиква кихане, което изчиства въздушните канали и премахва вредните частици.

Когато тялото се подготвя за кихане, налягането в белите дробове, гърлото, синусите и носната кухина се увеличава, преди да бъде освободено.

Проучванията показват, че кихането създава около 33 пъти по-високо налягане в сравнение с натиска, упражняван по време на дишане при тренировка.

Задържането на кихането увеличава допълнително налягането в дихателната система с още 5 до 24 пъти. Този растящ натиск може да има сериозни последици, включително такива, които са трудни за пълно възстановяване.

Примери за последствия от кихането:

Инфекция на средното ухо:

Както споменахме, кихането помага на тялото да изхвърли дразнители, вируси, излишна слуз, алергени и бактерии от носа. Задържането му означава, че тези чужди тела ще останат в носа, което може да доведе до бъдещи проблеми.

Бактериите, които не се изхвърлят чрез кихане, могат да навлязат от носните проходи в средното ухо, причинявайки инфекция. Тези инфекции могат да бъдат много болезнени и, докато някои преминават сами, други изискват лечение.

Повредени кръвоносни съдове:

Кихането увеличава налягането, особено в главата. Когато то стане твърде високо поради задържане на кихането, могат да се повредят или дори да се спукат кръвоносни съдове в очите, носа или тъпанчетата.

Освен моментната болка, увредените кръвоносни съдове често могат да доведат до яркочервени капиляри в очите, които с времето обикновено избледняват.

Спукано тъпанче:

Допълнителното налягане, което възниква при задържане на кихане, не може да бъде освободено през носа и трябва да намери друг изход. То може да се насочи към ушите през евстахиевата тръба, която свързва носните проходи със средното ухо и тъпанчето.

Ако се натрупа твърде голямо налягане в евстахиевата тръба поради задържане на кихане, едно или и двете тъпанчета могат да се спукат. Това не само е болезнено, но може и да доведе до загуба на слуха.

Аневризма на мозъка:

Мозъчната аневризма представлява слабо място в артериалната стена на мозъка, което изпъква и се пълни с кръв. Смята се, че при всеки 50-ти човек съществува вероятност от разкъсване.

Една от най-сериозните потенциални последици от задържането на кихане е разкъсване на мозъчна аневризма. Докато неразкъсаните мозъчни аневризми не се считат за опасни, разкъсаната може да доведе до мозъчно увреждане, инсулт или дори смърт.

Увреждане на диафрагмата:

Възможно е да се нарани диафрагмата – мускулната част на гръдния кош точно над горната част на корема – при задържане на кихане. Въздухът под налягане се връща от дихателните пътища в диафрагмата, което може да доведе до колапс на белия дроб.

Макар че това е рядко, хората могат да изпитат болка в гърдите около диафрагмата при кихане.

Увреждане на гърлото:

В редки случаи интензивното натрупване на налягане при задържане на кихане може да причини увреждане на гърлото. Получените разкъсвания водят до подуване и възпаление, което може да попречи на човек да говори или преглъща.

Въпреки че това се случва рядко, то е сериозно нараняване, придружено със силна болка и изисква незабавна медицинска помощ.

Счупени ребра:

Натискът от задържане на кихането може дори да причини фрактури при хора с ниска костна плътност, като възрастни хора, жени след менопауза или хора с определени заболявания.

Най-често се срещат счупени ребра, когато въздухът под налягане се натрупва в белите дробове с прекомерна сила, водейки до прекомерно разширяване на гръдния кош.

Прочети повече: Тайните ползи на копривата, за които никой не говори

кихане

Как да облекчим кихането?

Както споменахме, можете да облекчите кихането и с натурални средства или хитрини. Ето някои от най-популярните и ефективни сред тях:

Избягвайте големите порции

Може да звучи странно, но някои хора започват да кихат след обилно хранене. Експертите все още не знаят точно защо това се случва, но можете да го предотвратите, като консумирате по-малки порции и на по-малки хапки.

Кажете нещо странно

Смята се, че произнасянето на странни или усукващи езика думи може да помогне за облекчаване на кихането. Макар да няма научни доказателства, можете да опитате и да видите дали работи при вас.

Избягвайте пряката ярка светлина

Внезапното излагане на ярка светлина може да предизвика кихане при някои хора. Около една трета от населението страда от това състояние, известно като фотичен рефлекс. За да го предотвратите, носете поляризирани слънчеви очила.

Издухайте носа си

Издухването на носа помага за премахване на праховите частици и други дразнители. След като те бъдат отстранени, кихането вероятно ще намалее или спре.

Взимайте витамин С

Витамин С може да не осигури незабавно облекчение, но с времето ще намали кихането. Приемайте добавка или включете повече източници на витамина в диетата си.

Използвайте евкалиптово масло

Вдишването на евкалиптово масло е отличен начин за справяне с кихането, особено ако то е причинено от алергия към прах. Това етерично масло съдържа цитронела, която действа като деконгестант и притежава противовъзпалителни и аналгетични свойства.

Кихането симптом ли е на COVID-19?

И накрая, кихането обикновено не е симптом на COVID-19 и по-често е признак на обикновена настинка или алергия.

Въпреки това, честото кихане може да е признак на COVID-19 при ваксинирани хора. Проучвания показват, че ваксинираните, които са заразени с вируса, са по-склонни да съобщават за този симптом в сравнение с неваксинираните. Това предполага, че продължителното кихане без обяснение след ваксинация може да бъде знак за инфекция.

Важно е обаче да запомните, че връзката между кихането и COVID-19 не е особено силна. Така че следете и за други симптоми на заболяването, независимо дали сте ваксинирани или не.

Заключение

Кихането може да изглежда безобидно, но продължителното му наличие без обяснение може да създаде проблеми. За да избегнете усложнения, не задържайте кихането и се консултирайте със специалист, ако то продължи по-дълго от обичайното.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни