Посиняване след взимане на кръв: Как да го избегнем?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Взимането на кръв е обичайна медицинска процедура, която често е необходима за диагностика и проследяване на различни заболявания. Въпреки това, много хора се страхуват от взимането на кръв поради болката и възможността да се посиняват след това. Но има няколко стъпки, които можете да последвате, за да намалите риска от посиняване след взимане на кръв и да направите процедурата по-приятна. В тази статия ще ви предоставим ценни съвети, как да се подготвите за взимането на кръв и как да предотвратите посиняването след манипулацията.

Подготовка преди взимането на кръв

Избягвайте алкохол и кофеин
24 часа преди манипулацията не приемайте алкохол и кофеин. Приемът на алкохол и кофеин може да разшири кръвоносните съдове и да направи взимането на кръв по-трудно. Това може също така да увеличи риска от посиняване след процедурата. Затова, е препоръчително да избягвате алкохол и кофеин 24 часа преди манипулацията.

Избягвайте аспирин и ибупрофен
Аспиринът и ибупрофенът са лекарства, които разреждат кръвта и могат да увеличат кръвотечението по време на взимането на кръв. За да намалите риска от посиняване, се уверете, че не сте взели тези лекарства 24 часа преди процедурата.

Пийте достатъчно течности
Добрата хидратация е ключов фактор за успешното взимане на кръв. Когато сте добре хидратирани, кръвоносните ви съдове са по-лесни за намиране, което намалява риска от посиняване. Пийте достатъчно вода преди манипулацията, но се уверете, че не пиете прекалено много, за да не се наложи да често посещавате тоалетната по време на процедурата.

Носете дрехи със свободен ръкав: Изберете дрехи, които позволяват лесен достъп до вашите ръце, предимно до вътрешната част на предмишниците на ръката. Това ще улесни медицинския персонал да намери подходящата вена за взимане на кръв и ще намали болката и риска от посиняване.

След манипулацията

След като процедурата приключи, има няколко стъпки, които можете да последвате, за да намалите риска от посиняване след взимане на кръв и да се почувствате по-комфортно.

Притиснете мястото поне 5 минути и задръжте превързаното място няколко часа
След като медицинският персонал приключи с взимането на кръв, не спешете да тръгвате. Притиснете мястото, откъдето е взета кръвта, с памучен тампон и го задръжте там поне 5 минути. Това ще помогне на кръвоносните съдове да се затворят и ще намали риска от посиняване и кръвоизлив.

Посиняване след взимане на кръв

Не се вдигайте тежести след манипулацията
След като сте взели кръв, избягвайте вдигането на тежести, за да предотвратите налягането върху вената и риска от посиняване.

Ако все пак посинее, сложете студен компрес и вдигнете ръката нависоко
Ако след взимането на кръв все пак забележите посиняване, приложете студен компрес върху засегнатата област и вдигнете ръката нависоко. Това ще помогне да се намали възпалението и посиняването.

Прочети повече: “Кръвна група – видове и определяне

Заключение

Следвайки тези съвети и стъпки, можете да направите взимането на кръв по-приятно и по-малко болезнено. Подготовката преди процедурата и грижите след нея могат да направят значителна разлика. Не забравяйте да се консултирате с медицинския персонал, ако имате въпроси или опасения относно взимането на кръв.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни