Нормални нива на кръвната захар

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Глюкозата е от изключително значение за здравето и доброто функциониране на човешкия организъм. Тя представлява основният източник на енергия за нашите клетки и тъкани, което означава, че без нея организмът ни няма да бъде способен да изпълнява основни метаболитни процеси и жизнено важни функции. Глюкозата се нарича още “кръвна захар”, тъй като се намира в кръвта и служи като централно топлинно гориво за нашия организъм. Днес ще разгледаме кои стойности се считат за нормални нива на кръвната захар.

Какво представлява глюкозата и как се образува?

Глюкозата е монозахарид, което означава, че тя е най-простият вид захар и не може да бъде разграждана на по-прости захарни молекули. Тя е изключително важна, тъй като служи като главен източник на енергия за клетките на нашето тяло. Глюкозата влиза в нашата система чрез храната, която консумираме, особено тази, която съдържа въглехидрати.

Когато ядем храни, богати на въглехидрати, като хляб, паста, захар и др., нашият организъм започва процеса на разграждане на тези въглехидрати на глюкоза. Този процес се осъществява в храносмилателния тракт и довежда до освобождаването на глюкоза в кръвта. Глюкозата, след това, се транспортира чрез кръвта до различните тъкани и органи в тялото, където тя служи като гориво за клетките.

Нормални нива на кръвната захар при деца и възрастни

Когато става въпрос за нивата на кръвната захар е важно да се отбележи, че те се различават в зависимост от възрастта на човек. Здравословните нива на кръвната захар при децата се следят стриктно и имат специфични диапазони.

  • Деца под една година: В този най-ранен етап от живота границите на нормалните нива на кръвната захар са по-ниски и обикновено се установяват между 2,8 и 4,4 ммол/л. Тази по-ниска стойност се дължи на особеностите на новородения организъм, което все още се адаптира към извън утробния живот и регулирането на глюкозата е по-чувствително.
  • Деца от една до пет годишна възраст: След първата година от живота нивата на кръвната захар вдигат ниво, като средните граници обикновено варират между 3,3 и 5,0 ммол/л. Този по-широк диапазон отразява растящите нужди на децата, които на този етап вече се движат активно и изразходват повече енергия.
  • По-големите деца и възрастни: След като децата настигнат по-голяма възраст и физическа зрялост, границите на нормалните стойности за кръвната захар стават сходни с тези на възрастните. Този процес е свързан със зрялостта на инсулиновата система и способността на тялото да регулира кръвната захар в по-широки граници. Според това, нормалните стойности са подобни на тези при възрастните и обикновено се определят както следва:
  • На гладно: В границите на 3,9-5,5 ммол/л
  • След хранене: В границите на 6,1-8,0 ммол/л
Нормални нива на кръвната захар

Фактори, влияещи на нивата на глюкозата в кръвта

Нивата на глюкозата в кръвта могат да варират и са подложени на влияние от редица фактори. Някои от най-съществените са:

  1. Храна: Храните, които съдържат високи количества въглехидрати, като захари и нишеста, могат значително да повишат нивата на глюкозата в кръвта след консумацията им. Това включва всякакъв вид захаросъдържащи храни, от сладкиши до хлебни изделия.
  2. Физическа активност: Физическата активност играе решаваща роля в контролирането на нивата на глюкозата в кръвта. При упражненията, мускулите използват глюкозата като гориво, което води до намаляване на нейните нива в кръвта.
  3. Хормони: Различни хормони в организма, като инсулин, глюкагон и кортизол, оказват съществено влияние върху нивата на глюкозата. Например, инсулинът, произвеждан от панкреаса, позволява на клетките да абсорбират глюкозата от кръвта, намалявайки тези нива.
  4. Лекарства: Някои лекарства, като кортикостероиди и бета-блокери, могат да повлияят на нивата на глюкозата в кръвта. Необходимо е да се консултирате с лекар, ако приемате такива медикаменти и да следите нивата на глюкозата редовно.
  5. Болести: Диабетът е едно от наболелите известните заболявания, свързани с нивата на глюкозата в кръвта. При диабета, организмът има затруднения в регулирането на нивата на глюкозата, което може да доведе до хипергликемия (високи нива на глюкоза).

Опасност при намаляване на кръвната захар под долната граница

Нормални нива на кръвната захар

Намаляването на кръвната захар под долната граница се нарича хипогликемия. Този статус на ниски нива на глюкоза в кръвта може да бъде опасен и води до различни неприятни симптоми. Сред тях са:

  • Изпотяване
  • Усещане на глад
  • Раздразнителност
  • Замъглено зрение
  • Замайване
  • Главоболие
  • Гърчове
  • Безсъзнание

В случаи на сериозна хипогликемия, може да настъпи и загуба на съзнание, като този случай изисква незабавна медицинска намеса. Важно е хипогликемията да се контролира и предотвратява, особено при индивиди с диабет или други заболявания, които могат да влияят на нивата на глюкоза.

Здравитал-Цейлонска-Канела
Здравитал-Цейлонска-Канела

Цейлонска Канела – 80 Капсули При Висока Захар и Диабет

  • Намалява нивата на кръвната захар – подходяща за диабетици/хора в преддиабетно състояние
  • Нормализира лошия холестерол
  • Спомага за понижаване на високото кръвно налягане
  • Отлична хранителна добавка при отслабване
  • Силно антибактериално действие и мощен имуностимулатор
  • Под формата на капсули за лесен и удобен прием

Съдържание: 80 капсули

Дневна доза: 2 капсули

Заключение

Поддържането на нормални нива на кръвната захар е от решаващо значение за поддържането на здравословния статус на организма. Ако имате някакви притеснения относно нивата на вашата кръвна захар, винаги е препоръчително да се консултирате със здравния си специалист. Редовните измервания и контрол на хранителния режим и физическата активност могат да помогнат за поддържане на здравословните нива на глюкозата в кръвта и предотвратяване на различни заболявания, свързани с кръвната захар.

Петя Василева

Петя Василева

2 comments

  1. Това са пълни не актуални глупости писани в учебници преди 40 години.за това и се мисли и работи по това обаче в Америка и ниво до 8 вече е нормално не може сегашния начин на живот,стрес и храни и всичко да е актуално.нито техника нито софтуер работи без обновяване ,как тогава ще сравняваш сегашния човек с голямата стъпка.но за Бг. Медици,дето са останали тук знаете защо е нормално.

  2. Диабетик,нарочен

    Пълни глупости от началото на миналия век без никаква актуализация в зависимост промяната на живот,храни психическо натоварване.Да това са идеални но вече пожелателни стойности,които са недостижими вече и в световен мащаб се актуализират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни