Плодове полезни за Здравето

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Знаехте ли че черешите успокояват нервната система? Точно така. Смята се че има редица плодове полезни за здравето, стига да си хапваме повече от тях. Чували сте израза „Една ябълка на ден, държи доктора далеч от мен “ Това е така, тъй като ябълките помагат на тялото да развие резистентност срещу инфекции. Гроздето пък облекчава разширените вени. Прасковите са богати на желязо и калий. Динята регулира кръвното налягане. Протоколите помагат за поддържане на здрава кожа и добро зрение. Бананите дават енергия. Ананаса се бори срещу артрит. Боровинките пазят сърцето. Кивито заздравява костите.

Знаем, че плодовете са важна част от здравословната ни храна и имат безброй ползи за нашето тяло. Също така, те са красиви, ароматни и вкусни. Няма нищо по-приятно от да се насладим на сочен и сладък плод през горещите летни дни или да добавим свежест към нашите ястия през цялата година.

Плодове полезни за Здравето: Череши

Плодове полезни за Здравето

Черешите са плодовете, които първо привличат вниманието ни с обемистите си кръгли форми и сочни, червени или черни плодове. Но не само тяхната външност е впечатляваща. Черешите също така са пълни с полезни вещества и антиоксиданти, които могат да подобрят нашето здраве. Например, черешите съдържат витамини А, С и К, фолиева киселина, калций, магнезий и калий.

Едно от основните здравни предимства на черешите е тяхното успокояващо действие върху нервната система. Известно е, че черешите съдържат природни съединения, наречени мелатонин и триптофан, които помагат за регулиране на съня и настроението. Консумирането на череши преди лягане може да помогне за постигане на по-добър и спокоен сън, което е особено полезно за хора, които страдат от безсъние или стрес.

Ябълки

Едно от най-известните плодове, свързани със здравословните ползи, са ябълките. Известни са с високото си съдържание на фибри, което помага за подобряване на храносмилателния процес и регулирането на храносмилателния тракт. Те също така са богати на витамини и минерали, които подпомагат здравето на кожата и косата, както и здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Грозде

Едно от ключовите предимства на гроздето е това, че то съдържа антиоксиданти, наречени полифеноли, които са известни със своите противовъзпалителни и антиканцерогенни свойства. Консумацията на грозде може да помогне за подобряване на сърдечно-съдовата функция, като намалява нивата на лошия холестерол и подобрява кръвообращението. Освен това, гроздето може да помогне за поддържането на добра кожна еластичност и да намали риска от кожни болести.

Прочети повече:Домашна рецепта с бял див кестен за разширени вени

Плодове полезни за Здравето: Праскови

Прасковите са изключително нискокалоричен плод, но в същото време са богати на витамини и минерали, като витамин С, витамин А, калий и желязо. Консумацията на праскови може да подобри здравето на кожата и косата, да подпомогне имунната система и да регулира кръвното налягане. Те също така са известни със своите диуретични свойства, които помагат за премахването на излишната течност от организма и подпомагат здравето на бъбреците и мочовите пътища.

Диня

Плодове полезни за Здравето

Динята е любимо лятно удоволствие с характерната си сочност и сладък вкус. Но това не е единственото, което я прави толкова привлекателна. Динята съдържа изключително високи нива на витамин А и витамин С, които са известни със своите антиоксидантни свойства и способността си да подобряват здравето на кожата и зрението. Консумацията на диня може също така да помогне за регулиране на кръвното налягане, особено за хора, които страдат от високо кръвно налягане.

Протокали

Протоколите, са един от най-богатите плодове на антиоксиданти, които могат да подобрят нашето здраве и забавят процесите на стареене. Те съдържат също така много витамини и минерали, като витамин А, витамин К, калий и бор, които имат положителен ефект върху здравето на кожата и костите.

Плодове полезни за Здравето: Банани

Бананите са любим плод за много хора и са известни със своите високи нива на калий. Този минерал е от съществено значение за поддържането на правилното функциониране на сърцето и нервната система. Консумацията на банани може също така да помогне за поддържането на енергийния баланс и за подобряване на настроението, тъй като те съдържат триптофан – важна аминокиселина, която се счита за естествен антидепресант.

Ананас

Ананасът е известен с високото си съдържание на витамин C и бромелайн, ензим, който помага за разграждане на белтъчините в храната. Бромелайнът също така има противовъзпалителни свойства и може да помогне за облекчаване на симптомите на артрита и други възпалителни състояния. Консумацията на ананас може също така да подпомогне храносмилателните процеси и да подобри здравето на храносмилателната система.

Плодове полезни за Здравето: Боровинки

Боровинките са плодове с високо съдържание на антиоксиданти, като антоцианини и флавоноиди, които се считат за силни защитници срещу свободните радикали и окислителната стреса. Те също така съдържат фибри и витамин К, които помагат за поддържането на здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Консумацията на боровинки може да помогне също така за подобряване на паметта и когнитивните функции, което ги прави идеални за употреба от хора, които страдат от проблеми с паметта или умствената яснота.

Киви

Плодове полезни за Здравето

Кивито е един от най-популярните екзотични плодове, които ни предоставят богатство от полезни хранителни вещества. То съдържа огромно количество витамин C, който е известен със своите антиоксидантни свойства и способността си да подобри имунната функция. Консумацията на киви може също така да помогне за поддържането на костите здрави и крепки, тъй като то съдържа значително количество витамин К.

Заключение

Така че, следващият път, ако ви се преяде нещо сладко, наблегнете по – скоро на плодовете. Със сигурност ще са по – полезни за вашето здраве, от поредното блокче шоколад. Плодовете са не само вкусни и апетитни, но също така са и богати на хранителни вещества, които подпомагат нашето здраве и добробитие. Затова ги включете в ежедневната си храна и се наслаждавайте на всички ползи, които те могат да ви предоставят.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни