Признаци за Минерален Дефицит

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Чупливи нокти, суха кожа, главоболи или честа умора – всички те са малки, но важни признаци за минерален дефицит, на които следва да обърнем внимание. Тялото ни се нуждае от разнообразие от витамини и минерали, за да функционира оптимално и да поддържа здравето ни. В тази статия ще се фокусираме върху няколко важни минерала и признаци за минерален дефицит.

Цинкът – важен за имунната система и кожата

Често пренебрегван, но от решаващо значение за нашата имунна система и кожа, цинкът играе критична роля в множество процеси в организма ни. Той е необходим за правилното функциониране на повече от 300 ензима, които участват в клетъчното размножаване, растежа и поддръжката на здравите кожни тъкани. Цинкът също така има важна роля в борбата с инфекции и алергии. Недостатъчното количество цинк в организма може да доведе до слаб имунитет, изтъняване на косата, акне, обривни инфекции и дори диария.

Калций – здрави кости и нервна система

Калцийът е известен със своята роля за поддържане на здрави кости и зъби. Но това не е единственото, което прави този минерал толкова важен за нашето тяло. Калцийът играе също така важна роля в функционирането на нервната система, в сърдечния ритъм и в мускулната контракция. Недостатъчното количество калций може да доведе до чупливи нокти и суха кожа, но това е само началото. Високото кръвно налягане, гниене на зъби, изтръпване на пръсти, хроничен сърбеж и летаргия могат да последват.

Признаци за Минерален Дефицит

Магнезий – подкрепа за съня и нервната система

Магнезият е един от тези минерали, които често се пренебрегват, но са от решаващо значение за нашето здраве. Той играе своята важна роля във функционирането на нервната система, релаксацията на мускулите и поддръжката на сърдечния ритъм. Магнезият е известен също така със своите успокояващи и релаксиращи свойства, които могат да помогнат за преодоляване на стреса и тревожността. Липсата на магнезий може да доведе до затруднения със съня, мускулни спазми, тревожност или дори депресия, безплодие, главоболие и умора.

НАТУРАЛЕН Продукт: Калций, Цинк и Магнезий

Калий – поддръжка на здравето на сърцето и мускулите

Признаци за Минерален Дефицит

Калият е отговорен за поддържането на баланса на електролитите в организма ни, което е от съществено значение за нормалното функциониране на сърдечния ритъм и мускулите. Той също така играе роля в регулирането на кръвното налягане и подпомага функциите на нервната система. Липсата на калий може да доведе до коремно подуване и крампи, сърцебиене на сърцето, гадене или повръщане, шум в ушите, замаяност и запек.

Йод – необходим за нормално функциониране на щитовидната жлеза

Йодът е важен минерал за здравето на щитовидната жлеза и метаболизма ни. Той играе ключова роля в синтеза на хормоните на щитовидната жлеза, които управляват много от основните функции в нашето тяло, включително метаболизма, температурната регулация и енергийния баланс. Ако усетите ниска телесна температура, отпадналост, оток, студени ръце и крака, бледа кожа или чупливи нокти, може да има нужда от повече йод.

Селен – защитник на здравето и имунитета

Признаци за Минерален Дефицит

Селенът е минерал, който понякога забравяме, но играе важна роля в защитата на нашето здраве и имунната система. Той е съставна част на антиоксидантните ензими в организма ни, които защитават клетките от повреждания от свободните радикали и окислителната стреса. Селенът е също така важен за поддържането на здрава кожа и коса, както и за правилното функциониране на имунната система. Недостатъчното количество селен в организма може да доведе до бавен метаболизъм, бавно зарастване на рани, проблеми с паметта, косопад, суха коса и слаб имунитет.

Абонирай се, ако искаш да научаваш пръв още ИНТЕРЕСНА и ПОЛЕЗНА информация за Здравето

Заключение

Понякога тялото ни ни подсказва нещо важно, докато ние го пренебрегваме. Важните витамини и минерали не трябва да се пренебрегват. Запазването на баланса на тези важни хранителни вещества е от съществено значение за нашето здраве и благосъстояние. Затова е важно да се грижим за нашето тяло, да употребяваме разнообразна и балансирана храна, богата на витамини и минерали, и да се консултираме със специалист, ако имаме съмнения за минерален дефицит. Поддържането на правилния баланс на тези важни хранителни вещества е ключът към здравословен и активен живот.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни