Спането на лявата страна е полезно! Ето защо…

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
spaneto-na-lyavata-strana-e-polezno

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Сънят е основен аспект от ежедневието ни, а позицията, в която избираме да спим, може да окаже сериозно влияние върху цялостното ни здраве. Макар че много хора имат предпочитани позиции за сън, като например спане по гръб или на дясната страна, има убедителни причини да разгледате ползите от спането на лявата страна. В тази статия ще разгледаме многобройните здравни предимства, които произтичат от заемането на позиция за спане на лявата страна, и защо си струва да я опитате тази вечер за по-добър и здравословен сън.

Спането на лявата страна подобрява храносмилане

Една от основните ползи, свързани със спането на лявата страна, е подобреното храносмилане. Това положение позволява на гравитацията да подпомага движението на храната през храносмилателната система. Като спите на лявата си страна, можете да насърчите по-доброто храносмилане, да намалите риска от киселинен рефлукс и да облекчите симптоми като киселини, подуване на корема и лошо храносмилане. Това се дължи на факта, че лявата страна на съня позволява на стомаха да се намира по-ниско от хранопровода, което предотвратява връщането на стомашната киселина обратно в хранопровода и по този начин намалява симптомите на киселинен рефлукс.
Когато спим на лявата страна, стомахът и панкреасът са разположени по начин, който улеснява ефективното протичане на храносмилателните ензими и стомашните сокове, подпомагащи разграждането на храната и усвояването на хранителните вещества. В резултат на това хората, които постоянно спят на лявата си страна, често изпитват подобрено храносмилане, по-малко храносмилателни проблеми и по-голям комфорт след хранене.

Спането на лявата страна подобрява храносмилане

Подобрено здраве на сърцето:

Спането на лявата страна може да окаже положително въздействие върху сърдечносъдовата система. Тази позиция спомага за подобряване на притока на кръв към сърцето, което позволява оптимална циркулация в цялото тяло. Като намалява натоварването на сърцето, спането на лявата страна може да допринесе за по-здрава сърдечносъдова система и да намали риска от сърдечни заболявания. При спане на лявата страна сърцето е разположено над стомаха. Това разположение позволява безпрепятствено движение на кръвта от сърцето към останалата част на тялото.
Освен това може да подобри и лимфната циркулация. Тя играе решаваща роля за елиминирането на отпадните продукти и токсините от тялото. Лимфната система работи съвместно със сърдечносъдовата система за отстраняване на клетъчните отпадъци и токсини. Спането в тази полза може да подпомогне ефективното оттичане на лимфната течност, като спомогне за цялостното здраве на сърдечносъдовата система.

Спането на лявата страна намалява хъркането:

Ако вие или вашият партньор страдате от хъркане, спането на лявата страна може да ви донесе облекчение. Хъркането често се дължи на стесняването на дихателните пътища по време на сън. Левостранното положение за спане може да помогне за поддържане на дихателните пътища отворени и да предотврати запушването им. По този начин намали вероятността от хъркане. Като насърчава безпрепятствения въздушен поток, спането в тази поза може да доведе до по-спокоен сън както за вас, така и за партньора ви в леглото.

Освен това тази позиция може да бъде полезна и за хора, които страдат от проблеми с дишането по време на сън. Чрез отваряне на дихателните пътища и улесняване на непрекъснатото дишане спането в тази поза може да подобри качеството на съня.

Спането на лявата страна подпомага на лимфната система:

Лимфната система е жизненоважна част от имунната система, отговорна за премахването на отпадъците, токсините и излишните течности от тялото. Спането на лявата страна може да подпомогне ефективното функциониране на лимфната система. Тази позиция позволява по-добро оттичане на водата, тъй като гръдният канал (основният лимфен съд) се намира от лявата страна на тялото. Като спите на лявата си страна, давате възможност на тялото да отстранява токсините и отпадъците по-ефективно. Това насърчавате по-здрава имунна система и цялостна детоксикация.
Като подобрява лимфния дренаж, спането в тази поза може да помогне и за намаляване на отоците и възпаленията в тялото. Това го прави особено полезно за хора със заболявания като лимфедем или възстановяващи се след операция.

Спането на лявата страна подобряв здравето на мозъка:

Неотдавнашни проучвания сочат, че спането на лявата страна може да има благоприятно въздействие върху здравето на мозъка. По време на сън мозъкът преминава през процес, известен като глимфатичен клирънс. При него отпадъчните продукти и токсините се изхвърлят от мозъка. Изследванията показват, че глимфатичната система е най-активна, когато спите настрани, по-специално на лявата страна.
Спането в лява поза може да помогне за улесняване на процеса на глимфатично изчистване. Това амилоидните плаки, свързани с невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. Като подпомага изчистването на тези токсини, спането на лявата страна може потенциално да намали риска от неврологични разстройства,да подобри когнитивната функция и да поддържа цялостното здраве на мозъка.

Облекчаване на болките в гърба и шията

За хората, които страдат от болки в гърба и врата, спането на лявата страна може да осигури така необходимото облекчение. Тази позиция помага за облекчаване на натиска върху гръбначния стълб. Освен това намалява напрежението върху гърба и врата и спомага за по-удобен сън. Когато спим на лявата си страна, гръбначният стълб е в по-неутрално положение. Това позволява на естествените извивки на гръбначния стълб да се подредят правилно. Това може да помогне за намаляване на напрежението и стреса върху мускулите, сухожилията и дисковете на гърба и врата. Всичко това води до по-малко болка и скованост при събуждане.
Нещо повече, тази позиция може да помогне за подобряване на гръбначното изравняване. Особено при хора със заболявания като дискова херния или гръбначна стеноза. Избирайки лявата страна за спане, може да почувствате по-добра опора и подравняване на гръбначния стълб, което да доведе до намаляване на дискомфорта и по-добро общо състояние на гръбначния стълб.

Спането на лявата страна облекчава болките

Засилено кръвообращение по време на бременност

Бременните жени също могат да извлекат голяма полза от спането на лявата си страна. Това положение подобрява притока на кръв към плацентата, като оптимизира доставката на кислород и хранителни вещества за развиващото се бебе. Спането на лявата страна подобрява кръвообращението. Това не позволява на тежестта на матката да притиска основните кръвоносни съдове. Включително долната празна вена, която връща кръвта от долната част на тялото към сърцето.


Освен това позицията за спане на лявата страна може да помогне за облекчаване на често срещаните неудобства по време на бременността. Включително подуване на краката и глезените. Като подпомага по-доброто кръвообращение, спането в тази поза по време на бременност може да допринесе за по-здравословна бременност и да намали риска от усложнения като прееклампсия.

Спането с включена лампа е вредно!

Заключение

Въпреки че личните предпочитания и специфичните здравословни състояния могат да повлияят на избора на позиция за спане, си струва да се вземат предвид многобройните ползи за здравето, свързани със спането на лявата страна. От подобрено храносмилане и сърдечно здраве до намаляване на хъркането, подобряване на мозъчната функция и облекчаване на болките в гърба и врата. Тази проста промяна в положението за спане може да окаже сериозно въздействие върху цялостното ви благосъстояние. Освен това бременните жени могат да се възползват от оптимизиране на кръвообращението и намаляване на дискомфорта по време на сън. Така че защо да не опитате тази вечер? Тялото и умът ви ще ви благодарят за това.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни