Кръгъл гръб (Кифоза): Как да се справим?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
кръгъл-гръб

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В нашия все по-заседнал начин на живот поддържането на здравословна телесна стойка се превърна в изключително важен въпрос. Един от често срещаните проблеми на стойката е кръглата гърбина, известна също като кифоза. Кръгъл гръб се характеризира с прекомерно изкривяване на горната част на гръбначния стълб, което води до прегърбена напред стойка. За щастие съществуват няколко ефективни метода за справяне с това състояние и подобряване на стойката. В тази статия ще разгледаме причините за изгърбването, нейното въздействие върху тялото и ще се запознаем с различни техники и упражнения за противодействие и овладяване на изгърбването.

Разбиране на проблема кръгъл гръб

Кръгъл гръб, или кифоза, е състояние на стойката, при което гръдният стълб се изкривява прекомерно, което води до прегърбена напред стойка. То може да бъде причинено от различни фактори, включително неправилна стойка, мускулен дисбаланс, структурни аномалии или свързани с възрастта промени в гръбначния стълб.

Ако не се вземат мерки, гръбначният стълб може да доведе до множество усложнения. Той може да причини мускулен дисбаланс, като натоварва прекомерно врата, раменете и долната част на гърба. С течение на времето това може да доведе до хронична болка, ограничена подвижност и повишен риск от травми.

Техники за справяне с изгърбването

Ергономия и осмисляне на стойката:

Осигурете правилна ергономичност на работното място и у дома, като използвате ергономични столове, бюра и аксесоари, които поддържат неутрална позиция на гръбначния стълб.
Следете за стойката си през целия ден, като избягвате прегърбването или продължителното седене или стоене в едно положение.

кръгъл гръб: разтягане

Упражнения за разтягане и раздвижване:

  • Разтягане на гръдния кош: Застанете близо до вратата и поставете предмишницата си на рамката на вратата, малко по-ниско от височината на раменете. Внимателно се наведете напред, докато почувствате разтягане в гърдите. Задръжте за 30 секунди и повторете.
  • Упражнение за разгъване на гръдния кош: Легнете върху фоумролер или навита на руло хавлиена кърпа, като го/я поставите по протежение на горната част на гръбначния стълб. С ръце зад главата внимателно изпънете горната част на гърба си над валяка. Повторете за 10-15 повторения.
  • Упражнение за прибиране на шията: Седнете или застанете изправени, като главата ви е в неутрално положение. Бавно изтеглете главата си назад, все едно правите двойна брадичка. Задръжте за няколко секунди и повторете.
  • Упражнения за сила и стабилност:
  • Упражнение за прибиране на лопатката: Застанете високо с ръце отстрани. Свийте лопатките си, като си представяте, че се опитвате да задържите молив между тях. Задръжте за няколко секунди и повторете.
  • Упражнение за разгъване на гърба: Легнете с лице надолу върху постелка за упражнения, като ръцете ви са до главата. Повдигнете горната част на тялото си от постелката, като запазите таза си в контакт със земята. Повтаряйте 10-15 повторения.
  • Укрепване на ядрото: За да укрепите мускулите, които поддържат гръбначния стълб, правете упражнения, като например дъски, “птица-куче” или “мъртвец”.

Йога и пилатес

кръгъл гръб: йога

Йога позите като “котка-крава”, “детска поза” и “кобра” помагат за разтягането и укрепването на гръбначния стълб, като спомагат за по-добра стойка.
Упражненията на Пилатес са насочени към укрепване на ядрото, подобряване на съзнанието за тялото и насърчаване на подравняването.

Редовна физическа активност при кръгъл гръб

За подобряване на цялостната стойка, укрепване на мускулите и повишаване на гъвкавостта редовно се занимавайте с физическа активност, например ходене, плуване или каране на колело.

Професионална консултация при кръгъл гръб

Потърсете консултация с физиотерапевт или хиропрактик с опит в коригирането на стойката. Те могат да осигурят персонализирани упражнения и терапии за ефективно справяне с кръста.

Прочети повече: Сколиоза при деца- причини за появата

Заключение

Кръглият гръб може да окаже значително въздействие върху цялостното ни благосъстояние, но с помощта на правилните техники тя може да бъде овладяна ефективно. Чрез въвеждане на ергономични практики, изпълнение на упражнения за разтягане и укрепване, практикуване на йога или пилатес, редовна физическа активност и търсене на професионално съдействие, когато е необходимо, можете да подобрите стойката си и да смекчите негативните

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни