Как да се предпазим от кърлежи и как да ги премахнем

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
kak-da-se-predpazim-ot-karlezhi

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Като любители на природата е важно да сме наясно с потенциалните рискове, свързани с кърлежите, и да предприемем активни мерки за защита. Кърлежите могат да пренасят вредни заболявания като лаймска болест, петниста треска и редица други заболявания. Тази статия има за цел да ви снабди с необходимите знания и стратегии за това как да се предпазим от кърлежи и осигуряване на безопасно пребиваване на открито. Ще разгледаме всички аспекти на превенцията от кърлежи – от правилния избор на облекло до начините за отстраняване на кърлежи.

Как да се предпазим от кърлежи: Носете светло защитно облекло

Как да се предпазим от кърлежи

Носенето на подходящо облекло е ефективна превантивна мярка срещу кърлежи. Избирайте светли ризи с дълги ръкави и дълги панталони, за да можете по-лесно да забележите пълзящите по дрехите ви и е добър трик за това как да се предпазим от кърлежи . Приберете панталоните си в чорапите или ботушите, за да създадете физическа бариера, която намалява вероятността кърлежите да достигнат до кожата ви. Освен това избирайте плътно изтъкани материи, за да е по-трудно за кърлежите да проникнат през плата.

Как да се предпазим от кърлежи: Проверете тялото си за кърлежи след престой на открито

кърлеж

Извършването на щателна проверка за кърлежи след престой на открито е от решаващо значение за това как да се предпазим от кърлежи. Обърнете специално внимание на местата, където кърлежите са склонни да се крият, като например зад ушите, в линията на косата, под мишниците, около талията и в областта на слабините и коленете. Отделете време, за да прегледате внимателно всяка област, като използвате огледало или помолите за помощ приятел за трудно забележимите места. Ако откриете кърлежи, прикрепени към кожата ви, отстранете ги бързо и правилно с помощта на пинсета с тънък връх, като се уверите, че сте хванали кърлежа възможно най-близо до повърхността на кожата.

Как да се предпазим от кърлежи: Останете на обозначените пътеки


Когато сте сред природата, оставането на обозначените пътеки значително намалява риска от среща с кърлежи. Кърлежите често обитават високите треви и храстите покрай пътеките, очаквайки гостоприемник. Като се придържате към маркираните пътеки, свеждате до минимум вероятността да се сблъскате с кърлежи и намалявате вероятността от ухапване от кърлеж.

Как да се предпазим от кърлежи: Използване на репелент срещу насекоми?

Важно средство за това как да се предпазим от кърлежи е използването на ефективни репеленти против насекоми. Изберете репелент, одобрен от Агенцията за опазване на околната среда, който съдържа DEET, пикаридин или масло от лимонов евкалипт. Нанесете репелента върху откритата кожа, като спазвате внимателно инструкциите на етикета на продукта. Обърнете специално внимание на местата, склонни към кърлежи, като глезените, китките и задната част на врата. Нанасяйте репелента отново при необходимост, особено ако се потите или прекарвате продължително време на открито.

Спрей против насекоми с маточина


Къде най – често се прикрепват кърлежите?

Кърлежите предпочитат определени части на тялото като предпочитани места за хранене. Ако сте наясно с тези често срещани места, можете да извършвате по-целенасочени проверки за кърлежи и да увеличите шансовете си да откриете и отстраните кърлежите, преди да са ухапали. Ето как да се предпазим от кърлежи като внимаваме като проверяваме тези често срещани места, на които се прекрепват:

Как да се предпазим от кърлежи
  • Скалп и линия на косата: Кърлежите умеят да се катерят и могат лесно да се прикрепят към скалпа и линията на косата. Когато проверявате кърлежите, използвайте гребен или върховете на пръстите си, за да разрошите внимателно косата си и да огледате внимателно скалпа. Не забравяйте да проверите и зад ушите, тъй като е известно, че кърлежите се крият в тази област.
  • Шия и тил: Вратът е друго предпочитано място за кърлежи, особено задната част на шията. Отделете време да прегледате внимателно тази област, като обърнете внимание на линията на косата и пространството между косата и кожата.
  • Подмишниците и областта на слабините: Кърлежите се привличат от топли и влажни места, което прави подмишниците и слабините основни места за прихващането им. Когато проверявате за кърлежи, вдигнете ръцете си и огледайте подмишниците, като се уверите, че гледате в гънките на кожата. В областта на слабините прегледайте внимателно гънките и сгъвките на кожата.

Други често срещани зони

  • Зад ушите и ушните миди: Как да се предпазим от кърлежи в ушите? Кърлежите често търсят топлите, скрити места зад ушите и около ушните миди. Внимателно повдигнете и прегледайте тези области, като откриете малки подутини или бучки, които биха могли да означават наличие на кърлеж.
  • Задната част на коленете: Задната част на коленете е друго често срещано място за кърлежи поради тънката и чувствителна кожа в тази област. Свийте коленете си и внимателно огледайте задната част на всяко коляно, като прокарате пръсти по гънките, за да откриете кърлежи.
  • Талия и корем: Кърлежите могат да пълзят по дрехите и да си проправят път до талията или корема. Тов ги прави потенциално скрити и трудни за откриване. Обърнете внимание на тези области по време на проверките за кърлежи, като се уверите, че сте проверили внимателно всички линии на дрехите или коланите, които влизат в контакт с кожата.
  • Глезени и стъпала: Известно е, че кърлежите изпълзяват от земята и се захващат за долните крайници. Проверявайте глезените и стъпалата си, като обръщате специално внимание на областта между пръстите на краката и стъпалата. Кърлежите могат да бъдат доста малки и лесно да бъдат забелязани в тези области.

Как се вади кърлеж?

премахване на кърлеж

Стъпка 1: Събиране на необходимите материали

Преди да започнете процеса на отстраняване на кърлежи, съберете следните материали:

  • Пинсета с фини върхове
  • Растително или етерично масло (например зехтин или масло от чаено дърво)
  • Чисти памучни тампони или кърпа

Стъпка 2: Подготвяне на зоната

Намерете добре осветено място с добра видимост, за да сте сигурни, че можете да видите кърлежа ясно. Ако е необходимо, използвайте огледало или помолете някого за помощ.

Стъпка 3: Нанесете масло върху кърлежа

Вземете малко количество растително или етерично масло и го нанесете директно върху кърлежа. Това помага за задушаването на кърлежа и за по-лесното му отстраняване.

Стъпка 4: Хванете кърлежа с пинсета

Дръжте пинсетата за отстраняване на кърлежи или пинсетата с фини върхове близо до кожата, възможно най-близо до главата на кърлежа. Избягвайте да стискате или мачкате тялото на кърлежа, тъй като това може да увеличи риска от предаване на болести.

Стъпка 5: Внимателно издърпайте кърлежа нагоре

С равномерно движение нагоре издърпайте кърлежа право навън. Бъдете търпеливи и избягвайте да дърпате или усуквате кърлежа, тъй като това може да доведе до откъсване на устицата и оставането им в кожата. Уверете се, че сте извадили целия кърлеж, включително главата.

Стъпка 6: Почистете мястото

След като успешно отстраните кърлежа, дезинфекцирайте мястото на ухапване и ръцете си. Използвайте чиста памучен тампон или кърпа, напоена със спирт, за да почистите областта около ухапването. Като алтернатива можете да използвате сапун и вода за почистване.

Стъпка 7: Изхвърляне на кърлежа

Поставете отстранения кърлеж в плътно затваряща се найлонова торбичка или контейнер, напълнен със спирт. Това помага за унищожаването на кърлежа и го предпазва от повторно прикрепване или разпространение на болести. Като алтернатива можете да изплакнете кърлежа в тоалетната или да го изхвърлите по начин, който гарантира, че няма да влезе в контакт с хора или домашни любимци.

Стъпка 8: Следете за симптоми

Следете мястото на ухапване и цялостното си здравословно състояние през седмиците след ухапването от кърлеж. Ако се появят някакви симптоми като обрив, треска, главоболие или умора, незабавно потърсете медицинска помощ.

ВАЖНО!

Не забравяйте, че ако се чувствате неудобно или не сте сигурни, че ще отстраните кърлежа сами, винаги е най-добре да потърсите професионална медицинска помощ за безопасно отстраняване.

Забележка: Този метод с използване на масло може да бъде полезен за това как да се предпазим от кърлежи и да предотвратим опасни заболявания, но е важно да се отбележи, че не трябва да бъде единственият метод, на който се разчита за отстраняване на кърлежи. Използването на пинсета с фин връх или инструмент за отстраняване на кърлежи е препоръчителният и най-ефективен начин за отстраняване на кърлежи.

Заключение

Чрез включването на тези цялостни подходи в ежедневието си на открито можете значително да намалите риска от среща с кърлежи и заразяване с болести, предавани чрез кърлежи. Не забравяйте да носите защитно облекло, да извършвате редовни проверки за кърлежи, да се придържате към определените пътеки, да използвате репелент срещу насекоми, да проверявате влажните участъци на кожните гънки и да внимавате за често срещаните места за кърлежи. Освен това познаването на правилния метод за отстраняване на кърлежи с помощта на масло гарантира, че всички прикрепени кърлежи ще бъдат безопасно отстранени. Бъдете информирани, вземете проактивни мерки и се наслаждавайте на природата на спокойствие.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни