Как Домашните Животни Подобряват Физическото и Психическото ни Здраве

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Притежаването на домашни любимци не само носи радост и компания в живота ни, но и има дълбок и положителен ефект върху физическото и психическото ни здраве. В този блог пост, ще разгледаме различните начини, по които кучета, котки и други домашни приятели допринасят за нашето общо благополучие и щастие.

Животните подобряват настроението

Не е тайна, че прекарването на време с домашни любимци може да повиши настроението ни. Дори кратки периоди от 15 до 30 минути с куче, котка или гледане на риби в аквариум могат забележително да намалят тревожността и стреса. Този ефект не е повърхностен – по време на тези моменти, нашето тяло преживява физиологични промени, включително намаляване на нивата на кортизол (хормонът на стреса) и увеличаване на производството на серотонин.

Контрол на Кръвното Налягане

Въпреки вниманието към диетата и физическата активност, притежаването на домашен любимец е свързано с по-добро контролиране на кръвното налягане. Изследвания показват, че собствениците на домашни любимци имат по-ниски стойности на кръвното налягане и сърдечен ритъм по време на почивка, в сравнение с тези, които нямат домашни приятели.

Животните регулират холестерола

В борбата с холестерола, докторите обикновено препоръчват диета, упражнения и, при необходимост, лекарства. Въпреки това, притежаването на домашен любимец играе своята роля. Изследвания показват, че хората с домашни любимци имат по-ниски нива на холестерол и триглицериди в сравнение с тези, които нямат.

Сърдечно Здраве

През последните две десетилетия, изследванията ни показват, че наличието на котка в дома може да защити сърцето. Същевременно, собствениците на кучета имат по-нисък риск от сериозни сърдечни проблеми. Обобщено, собствениците на домашни любимци се радват на по-нисък риск от сърдечни заболявания, включително сърдечна недостатъчност.

Животните се грижат за Психиката

Домашните любимци предоставят ефективен начин за борба с депресията. Процесът на галене и грижите за тях участват в този терапевтичен ефект, предоставяйки безусловна любов и успокоение.

животните

Физическа Активност

Собствениците на кучета са склонни към по-активен начин на живот, което допринася за поддържането на здравословна физическа форма и оптимално тегло.

Животните защитват от Алергии и Укрепване на Имунната Система

Децата, които отрастават в домове с кучета или котки, рядко развиват алергии. Този контакт с различни вещества стимулира имунната система на децата и ги предпазва от бъдещи проблеми с алергии.

Прочети повече:Как да предотвратим честите заболявания при децата

Помощ при Астма

Въпреки че алергиите от домашни любимци често са свързани с астма, децата, които са израснали с котка, имат по-нисък риск от астма възрастни. Интересен факт е, че децата, чиито майки са алергични към котките, имат три пъти по-голям риск от астма, ако живеят близо до котка.

Заключение:

Възможността да споделяме нашия дом с домашни любимци предоставя не само радост, но и значителни ползи за нашето общо здраве. Нека ценим връзката с тези верни приятели, които не само ни доставят удоволствие, но и укрепват нашето тяло и душа.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни