10 съвета при емоционална умора след изпити

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
10 Съвета при Емоционална Умора След Изпити - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Изтощението след изпит се проявява под различни форми. Традиционните препоръки ,както и повечето методи, предложени от приятели и онлайн ръководства, може да имат слабо въздействие върху емоционалното и психическото Ви състояние. Всъщност те могат дори да го влошат, ако не откриете правилния начин за справяне.
Ето десет препоръки, които да приложите на практика, за да се възстановите от емоционалната умора и проблемите с претоварването, причинени от изпитите.

1. Релаксирайте или медитирайте

10-saveta-pri-emotsionalnoto-iztoshtenie-sled-izpit-zdravital

Хората реагират на стреса по различен начин. Поради тази причина стандартните решения като сън и тренировки, които са много основополагащи, може да не са достатъчни, за ефективно и пълно възстановяване от стреса покрай изпитите.

Мини тренировки при липса на време>>

Ако тялото Ви повиши нивата на адреналин, за да се бори с трудния период, може да се наложи да се захванете с физически или емоционални дейности, за да намалите ефектите от тази хиперстимулация.

Лесни практики като медитация или релаксация могат значително да Ви помогнат. Добра идея е да си харесате от три до пет техники за намаляване на стреса и да експериментирате с тях, за да видите коя от тях осигурява по-добри резултати във Вашия случай.

2. Откажете се от лошите навици за справяне със стреса

10 съвета при емоционална умора след изпити 2

Чувствате се претоварени? Не сте сами – лошите навици за справяне със стреса са често срещан проблем при ученици и студенти. Лесно е да си създадете нездравословни навици – от ядене от стрес до пушене в деня на изпита. Важни е да разберете, че тези методи може и да осигуряват незабавно намаляване на стреса, но дългосрочната им ефективност е значително по-ниска от по-здравословните варианти като упражнения или релаксация. Затова, ако се чувствате претоварени, направете крачка назад и помислете за по-здравословни начини за справяне със стреса – ще се радвате, че сте го направили!

3. Локус на контрол

10 съвета при емоционална умора след изпити 3

В психологията локусът на контрола определя сферата на нещата върху, които се фокусирате и мислите, че можете да контролирате. Ключовата дума тук е „мисли“ – в крайна сметка не можете да промените неуспешните резултати от изпитите или други неща в миналото си.

Въпреки това, вътрешния локус на контрол може понякога да Ви измори емоционално, като Ви накара да се върнете и преразгледате предишни провали отново и отново. Това допълнително довежда до вина за всеки негативен резултат и съответно отрицателно въздействие върху емоционалното Ви състояние. Оставянето на тези мисли настрана е от решаващо значение за продуктивното възстановяване след изпит. Трябва да сте в съзнание, че сте направили възможно най-доброто в конкретната ситуация. Разгледайте ситуацията, вземете нужните уроци от нея и продължете смело и с позитивно настроени напред.

4. Избягвайте пренатоварването

10 съвета при емоционална умора след изпити 4

Представете си, че се чувствате физически изтощени ден след ден и решавате да отидете на фитнес, за да тонизирате тялото. Винаги има тънка граница между здравословния стрес и опасните нива на стрес. Пресичането на тази граница може да причини дългосрочни щети, които ще отнемат месеци за лечение и възстановяване от щетите върху тялото.

Същото важи и за емоционалното изтощение. Ако чувствате, че лошото Ви настроение, неспособността Ви да се концентрирате или чувството на умора стават хронични, почивайте си на всяка цена. Излезте с приятел, вземете си няколко почивни дни и направете всичко необходимо, за да поддържате нивата на стрес под контрол.

5. Биохакерство

Търсите ли начини да подобрите работата на тялото си и да увеличите ежедневните си функции? Ако е така, може би ще искате да разгледате практиката на биохакинга, която бързо се превръща в популярно средство сред тези, които се стремят да увеличат своя потенциал. От бионични надбъбречни жлези до устройства за укрепване на мозъка – биохакерите изследват възможностите на човешкото тяло.

Някои онлайн ръководства за биохакинг съветват приема на специфични добавки, редовни физически упражнения или умствени процеси, които намаляват нивата на кортизол и норадреналин след стресови периоди.

6. Ефективност на съня

Традиционните препоръки, като лягане по едно и също време или намаляване на консумацията на кофеин вечер, не винаги работят. Ако се събудите уморени и съсипани, вероятно вече имате по-сериозни проблеми с производството на мелатонин в тялото си.

Храни, подобряващи качеството на съня>>

За съжаление, затварянето на завесите, за да се намалят нивата на светлина, или използването на прогресивна мускулна релаксация, за да заспите по-бързо, може да не е достатъчно в случаи на изключително емоционално изтощение. Може да обмислите вариант, в който да отделите повече време на активна почивка в рамките на ден, в който да не извършвате дейности, които са свързани с работа и учене. Позволете на мозъка си да почине от ежедневното претоварване, за да снабдите тялото си с пълноценна почивка.

7. Приоритизирайте

Готвенето на здравословни ястия или ходенето на рожден ден на Ваш приятел може да е важно. Но не по – важно от възстановяването след сериозен стрес. Ако смятате, че имате повече отговорности в живота, отколкото можете да понесете, време е да съкратите списъка си със задачи.

Отделете време за неща, които Ви доставят удоволствие – ден на активна почивка вкъщи, четене на книга, разходка в парка, излизане от шумния град или сядане на заведение. Предизвикайте се да пропуснете няколко важни събития. Светът няма да свърши, ако си вземете няколко дни почивка и се съсредоточите върху забавната страна на живота. Ще усетите как след тази почивка ще се върнете пълни с енергия, много по-продуктивни и пълни с идеи.

8. Ангажирайте се с нови неща

Преминаването от негативни мисли за Вашите изпити към продуктивни дейности може да е трудно, но развиването на нови интереси може да осигури необходимото средство за постигане на целта. Някои от тях могат да включват посещение на няколко курса по език или танци, за да общувате и да научите някои нови умения

Докато мозъкът Ви абсорбира непознати преживявания, той „забравя“ стресиращите и ги изхвърля от краткосрочната памет. Предварително планираните дейности също могат да послужат да забравите за изпитната си седмица и да се потопите в тези нови преживявания изпълнени с положителни емоции.

9. Социализирайте се

Емоционалният стрес често е по-сериозен от физическия. Ако имате нужда от подкрепа, прекарайте повече време със семейството и приятелите. Ако чувствате нужда да допринесете за щастието на другите, запишете се за доброволчество в местна болница или приют за животни. Прекарването на време с други хора е естествен метод за заздравяване на емоционални рани и натрупване на сила за нови постижения.

10. Не се страхувайте да потърсите професионална помощ

Ако няколко седмици добър сън, качествено хранене и физическа активност не Ви накарат да се почувствате по-добре, говорете с личен лекар. Терапевтични сесии могат да направят чудеса за намаляване на нивата на стрес и възстановяване от емоционална умора.

Всички ученици и студенти изпитват от време на време емоционално изтощение, свързано с ученето. Това е естествена реакция, причинена от прекомерното натоварване, което може и трябва да се управлява чрез прилагане на по-ефективни поведенчески стратегии. Започнете с прости методи, като регулиране на нивото на мелатонин и хранене, тъй като те обикновено изискват минимална мотивация. Можете да се съсредоточите върху по-трудните стъпки по-късно, когато имате повече енергия.

Наш билков продукт, помагащ при физическо и психическо надварване е Сибирският женшен. Екстрактът от корен от Сибирски женшен е естествен тоник, който възстановява нормалните нива на енергия. Това го прави изключително подходящ за хора, които се чувстват претоварени, а и за студенти! Прочети повече за ползите му ТУК.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни