Милиуми : 7 домашни средства за премахване на милиум

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Милиазните подутини при бебетата често изчезват от само себе си без лечение, но при възрастните обикновено се изваждат или отстраняват принудително. В следващите редове ще разберем кои методи помагат за извеждането на нежеланите образувания.

Милиумите са малки бели подутини, които се появяват по кожата. Обикновено те са групирани по носа, бузите и брадичката, но могат да се появят и на други места. Милиите се развиват, когато кожни люспи биват задържани под повърхността на кожата или в случай, че кератинът се натрупа и задържи. Тези подутини засягат най-често новородените бебета. Около 40-50% от новородените в рамките на един месец след раждането имат милиуми по кожата. Възможно е образуванията да засегнат деца, юноши и възрастни. При новородените милиите почти винаги изчезват без лечение. Спрямо възрастните това се случва много по-рядко, обикновено в споменатите случаи стигаме до екстрахиране или принудително отстраняване.

1. Не ги дълбайте и не се опитвайте да ги премахвате сами

Ако милиумите по лицето предизвикват дразнене, не пипайте засегнатия участък. Опитите за отстраняване на израстъците могат да доведат до кървене на подутините, образуване на струпеи и белези. Изтъргването на кожата е възможно да доведе до появата на микроби и инфекция. При бебета на възраст под 6 месеца най-доброто, което можете да направите е да оставите подутините сами да изчезнат.

2. Почиствайте проблемната област

Препоръчително е всекидневно да миете лицето си с нежен сапун без парабени. Всеки сапун, който не е мек, ще лиши лицето от маслата, от които то се нуждае, за да бъде балансирано и здраво. След измиване подсушавайте кожата си, вместо да я оставяте да изсъхне на въздух. Това ще помогне за предотвратяване протриването или изсушаването на кожата.

3. Отваряйте порите с пара

След почистването на лицето е полезно да отворите порите си с пара, за да отстраните допълнително дразнителите от засегнатите зони. Сред подходящите методи отбелязваме:

– Стоите в банята с пусната от душа гореща вода. Така стаята бавно ще се изпълни с топла пара;

– Седнете около парата за 5-8 минути. Парата нежно ще отвори порите, освобождавайки кожните люспи или други дразнители;

– След като поседите в парата, изключете душа и изчакайте няколко минути. Подсушете лицето си и изплакнете с хладка вода, за да отмиете всички дразнители.

4. Внимателно ексфолирайте проблемната зона

Нежното ексфолиране на кожата помага да я предпазите от дразнители, които причиняват милиуми. Някои елементи предпазват кератина в кожата от свръхпроизводство. Търсете почистващи продукти, които съдържат салицилова, лимонена или гликолова киселини. Прекаленото ексфолиране може да раздразни кожата, затова не го правете всеки ден. Започнете с използването на избраните артикули веднъж седмично.

5. Опитайте пилинг на лицето

Пилингите за лице, които съдържат ексфолиращи съставки, също могат да помогнат, но трябва да се използват с повишено внимание. Слагането на твърде силен пилинг има вариант да доведе до появата на повече милиуми. Ако вече сте използвали определен продукт като част от рутинната грижа за кожата, е препоръчително да продължите с неговото третиране. Възможно е същият този продукт да помогне за изчистването на подутините. В случай, че за пръв път избирате продукт за пилинг на лицето, не го използвайте само за да се отървете от милиумите, защото кожата ви може да е чувствителна към определени съставки.

6. Използвайте ретиноиден крем

Някои изследователи препоръчват локални ретиноидни кремове за предпазване от милиумите. Тези продукти съдържат витамин А. Този витамин е от съществено значение за здравето на кожата. Добре е да бъде използван всеки продукт, който съдържа ретиноид, или неговата форма с по-ниска сила ретинол, веднъж дневно. Нанасяйте продукта, когато лицето е почистено и подсушено. Когато използвате такива кремообразни форми, е важно да добавяте и слънцезащитен продукт ежедневно.

7. Избирайте лек слънцезащитен крем за лице

Важно е да използвате слънцезащитен крем всеки ден, за да предпазите кожата на лицето от ултравиолетовите лъчи. Допълнително предимство на правилния продукт може да бъде намаляването на дразненето, което причинява милиуми. Потърсете продукт, специално предназначен за употреба върху лицето. Уверете се, че слънцезащитният фактор е 30 или повече единици. Ако кожата е твърде чувствителна към слънцето, помислете за използване на продукт с SPF 100. При най-качествените мазила има за основа минерално масло, за разлика от други, които могат да запушат кожата. Важно е съставките на закупеният крем да бъдат внимателно прегледани, за да се избегне риска от алергична реакция.

Прочети повече: Ефектите на стареенето върху кожата

Милиуми

Кога да посетите дерматолога си?

Повечето милиуми изчезват сами след няколко седмици, особено при бебетата, но това не се отнася за възрастните хора. Ако бебето ви има повтарящи се огнища на милия или ако подутините не изчезват, може да се наложи да посетите дерматолог. Понякога дерматологът ще използва малка игла, за да отстрани ръчно милиумите. Това бързо ще излекува засегнатата област.

Често задавани въпроси

Какво предизвиква появата на милиуми?

Причината за появата на милиуми при новородените не е известна, но се смята, че при по-големите деца и възрастните появата се дължи на увреждане на кожата от различни заболявания, изгаряния или слънчеви лъчи. Възможно е определени медикаменти също да предизвикат образуването на подутините.

Ще изчезне ли милиумите сами?

При бебетата милиумите обикновено изчезват сами в рамките на няколко седмици или месеци. Възможно е този процес да се осъществи и при възрастни. Ако това не стане в рамките на определен период, е нужна консултация с квалифициран дерматолог.

Как се отстраняват милиумите?

Най-често срещаната процедура за отстраняване на милиуми е криотерапията, при която милиумите се замразяват с течен азот. Други варианти включват използването на топлина, лазер или отстраняването им с игла.

Обобщение

Милиумите са малки, бели подутини, които могат да се появят на повърхността на кожата. Обикновено те се образуват на групи по носа, бузите и брадичката, но е възможно да бъдат забелязани и в други области. Въпреки че тези бучки често изчезват без лечение при бебетата, хората сами биха могли да ги отстранят. Грижата за кожата ускорява изчезването на образуванията и предотвратява появата на нови такива.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни