Съвременни методики в естетичната дерматология

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
savremenni-metodiki-v-estetichnata-dermatologia

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Когато в студиото на „Академия Здравитал“ гостуват кожни лекари, обикновено акцентът пада върху сериозни здравословни проблеми. Този път участниците в дискусията се посветиха на естетичната дерматология, а гост в предаването по телевизия „Евроком“ бе д-р Румяна Кожухарова. Специалистката заяви, че се е насочила към тази сфера преди около 15 години, а освен с естетичните кожни проблеми на пациентите си, тя се занимава и с клиничните такива.

Обръщение на водещия

„Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя е един екран, затова, което става в нашия организъм.“

Същност на естетичната дерматология

Това е една широкоспектърна наука, включваща различни компоненти. От една страна има инцжекционни процедури (филъри, ботокс, мезотерапии, тредлифтинг), така и апаратни интервенции (чрез лазери, с които се постигат различни ефекти в кожата). Втората група има за цел да засили стимулацията на колаген, да третира различни пигментации. В днешно време терапевтичните възможности са доста разширени. Съвсем нормална констатация е, че при доктор Кожухарова ходят повече жени, колкото до мъжете – те предпочитат след интервенциите да няма видими следи, процесът да изглежда естествен. Процедурите се плащат от самите клиенти, не биват покривани от Здравната каса.

Какво представляват филърите?

Филърите най-общо казано могат да бъдат хиалуронови или нехиалуронови. Това са вид пълнители, които биват поставени в определени зони на лицето, където липсва обем, където трябва да се повдигне по-дълбока бръчка. Най-често филърите се слагат в устните за допълнително увеличение на размера. В крайна сметка целта е реструктуриране на лицето и връщането му „няколко години назад“. Когато продуктите са поставени от квалифициран специалист, когато продуктът е добър и пациентът не прави в последствие компроментиращи действия, процедурата е напълно безопасна. При миниинвазивната интервенция се поставя хиалуронова киселина, плюс вещества за стабилизиране на молекулата. В своята практика д-р Кожухарова не е имала някакви сериозни усложнения за пациентите след слагане на филъри, освен възможни хематоми.

„Освен добри лекари, ние се научаваме да бъдем и добри психолози. В крайна сметка трябва да уважаваме мнението на пациента и неговото желание, да разберем как той вижда себе си, за да може да отговорим максимално добре на неговите нужди и очаквания.“

Холивудски пилинг

Името на процедурата идва от САЩ, като първоначално сред най-известните разпространители е модела Ким Кардашиян. При холивудския пилинг (ХП) се нанася карбонова паста по кожата, след това има нагряване и в последствие чрез апарат – отстраняване на нечистите елементи от лицето, Също така има контракция на серумните жлези, редуциране на секрецията, без някакви алергични моменти. Това може да повлияе позитивно и при акнични проблеми, защото там важно е качественото вътрешно почистване, има премахване на токсини, които имат възпалителен ефект. Крайният резултат е по-здрава, сияйна, чиста, свежа, мека. ХП е стартова, основна процедура, с времетраене около 20-30 минути, може да се прилага целогодишно от мъже и жени. Не се налага възстановителен период, тук избягване зачервяването. Единственият съвет след подобна интервенция е свързан с нанасяне на слънжезащитен крем. Трайността на действие при хората без сериозни кожни проблеми след пилинга е около месец.

Лазерна терапия

Могат да бъдат използвани различни лазери, в зависимост от кожния проблем. Вече споменахме, че част от тях е възможно да правят пилинг на кожата, други – да обезкосмяват, да третират капиляри, да помагат при пигментация, свиване на пори, скриване на бележи и др. Според това какъв точно е кожния проблем се налага комбинирана терапия с допълнителни елементи. В дерматологията има лазери с различна дължина и мощност, преценката затова кой точно да бъде използван, се прави спрямо кожното неразположение. При розацея, псориазис лазерната терапия дава подобрен естетически вид на човек, разбира се без възможност за пълно лечение по този начин. Лечението е противопоказно при бременни, кърмещи жени, възпалителни прояви на избраното място, екземи, ракови образования на кожата, епилептици.

 

Бенки

По повод на бенките доктор Кожухарова сподели следното:

„Аз не одобрявам тренирането на бенки с лазер. Не винаги лазерът може да проникне на съответната дълбочина. Знаете, че ако останат една-две клетки, те могат да бъдат причина за развитието на т.нар. „тайгър-меланоми“. Така че, аз лично съветвам бенка да се изреже от хирург и да се прати за хистология.“

Дерматоложката посъветва всеки човек да си преглежда бенките веднъж на шест месеца при дерматолог. За проблемни се считат образуванията над 6 мм., придружени от болка, сърбеж, кървене. Не винаги при подобни проблемни зони говорим за злокачественост, тук идва на помощ дерматоскопията (метод за кожно изследване).

Радиочестотен лифтинг

Той се използва за колагенова стимулация в кожата. Дава възможност чрез термично нагряване да се получи активация с фибробласти. След това става ремоделиране на клетките и образуване на нова мрежа. Методиката е веднъж в месеца, а необходимите процедури – около 5-10 за добър резултат. При радиочестотния лифтинг няма болка. Терапията може да се използва за стягане на тялото, когато успоредно има отслабващи интервенции, посредством ултразвук.

Мезотерапия

Това е инжекционен метод, при който с игла се въвеждат вещества – витамини, минерали, хиалуронова киселина, антиоксиданти, аминокиселини, полинуклеотиди. Едни от възможните третирани зони при мезотерапията са около очите – за премахване на торбички, за подобряване на лимфен дренаж, за хидратация. Името идва от факта, че при тази интервенция има навлизане в мезодермата.

Плазмотерапия

При плазмотерапията се тегли кръв от вената на ръката, след това има освобождаване на тромботични растежни фактори, така поправяме увредените клетки, стимулираме колагена. Методът помага за леко изсветляване при пигментация от слънцето, има широк терапевтичен диапазон, обновява увредената, състарена кожа. В комбинация с мезотерапията, помага за възстановяване на фоликулите, говорим за метод, борещ се срещу алопецията (косопад). Именно при окончателно унищожение за голяма част от фоликулите човек взема решение да си присади коса. По отношение на обезкосмяването при мъжа и жени, златният стандарт от много години е александритният лазер.

Химически пилинг

За химически пилинг се използват различни киселини, въздействащи към кожата. Те могат да бъдат с различна сила, в зависимост от това каква кожа имаме и за какво ще бъдат използвани. Например при кожа, податлива на розацея, е използван най-щадящият пилинг. Методът дава възможност не само за повърхностно почистване на мъртвите клетки, могат да се вкарат полезни вещества в серумните жлези.

Накрая на разговора събеседниците в студиото обърнаха внимание към  карбокситерапията. Това е възможност за вкарване на въглероден двуокис в кожата под налягане, с цел качествено кръвоснабдяване.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни