Невидимите вреди от излагането на слънце: как да предпазите кожата и очите си

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Начинът, по който слънцето засяга нашето тяло е свързан с различни фактори, включително възраст, чувствителност, околна среда и условия на излагане. От повърхностни изгаряния до рак на кожата, различните вреди от излагането на слънце може да имат краткотрайни и дълготрайни ефекти, срещу които е трудно да се защитаваме.

Основни вреди от излагането на слънце

1. Поява на катаракта

nevidimite-vredi-ot-izlaganeto-na-slantse-kak-da-predpazite-kozhata-i-ochite-si

Хората, които са изложени дълго време на пряка слънчева светлина, са застрашени от поява на катаракта в някакъв момент. Катарактата е помътняване на естествената леща на окото, което постепенно води до намаляване на зрението. Популярното название е „вътрешно перде”, защото пречи на ясното виждане според плътността на лещата.
За превенция от подобно заболяване задължително носете слънчеви очила навън, ако сте изложени на слънце дълго време.

2. Топлинен удар и изтощение

Невидимите вреди от излагането на слънце - Здравитал 2

Ако няколко дни сте прекарали дълго време на слънце, и то в най-топлите часове между 12 и 16, сте сериозно застрашени от топлинен удар. За да предотвратите появата на физическо изтощение, е важно да носите защитни средства – шапка и очила, да сте облечени със светли, проветриви дрехи, както и да пиете много вода. Ако изтощението не се предолее бързо, то може да доведе до топлинен удар, който е животозастрашаващо състояние.

3. Изгаряния от слънцето

Невидимите вреди от излагането на слънце - Здравитал 3

Слънчевите изгаряния са най-често срещаният негативен ефект от прекомерното излагане на слънце. Симптомите на изгарянията се появяват обикновено около 4 часа след престой на слънце. В действителност те могат да се влошат до 24-36 часа след излагането на слънце.

4. Поява на бръчки

Невидимите вреди от излагането на слънце - Здравитал 4

Повечето бръчки се дължат на остаряването на кожата, което е неминуемо. Но някои от тях се появяват и в следствие на продължително излагане на слънце. Ултравиолетовите лъчи могат да причинят поява на бръчки. Ето защо е важно да предпазвате кожата на лицето и тялото с подходящи фото защитни продукти.

5. Рак на кожата

Невидимите вреди от излагането на слънце - Здравитал 5

Една от най-разпространените и смъртоносни форми на рак е този на кожата. Меланомът засяга не само повърхностните слоеве на кожата. Той лесно може да проникне в подлежащите тъкани и да премине в други органи и системи. От 20 години насам меланомът е най-прогресиращият рак.
За превенция на рак на кожата е необходимо винаги да слагате слънцезащитен продукт не само, когато сте на море и планина, но и във всекидневието, дори и в облачен ден.

Как можем да намалим причинените вреди от излагането на слънце?

Невидимите вреди от излагането на слънце - Здравитал 6
  • Използвайте слънцезащитни продукти – хората с по-светла кожа и тези, които са с предразположение към кожни проблеми, се препоръчва да използват крем с максимална слънцезащита когато излизат. Това не важи само за летните дни, но и за през зимата;
  • Носете слънчеви очила с висока защита;
  • Не прекалявайте с излагането на слънце – дори и да сте взели всички мерки за защита, най-ефективният метод за намаляването на вредата от слънчевите лъчи, е да ограничите престоя си навън в най-тежките часове от деня.

Как да се справим със зачервяването след слънчев ден?

Ефективен начин за справяне с причинените вреди от излагането на слънце е продукта ни Зеофит П. Това е ефективно средство за регенериране на кожата при кожни раздразнения и зачервявания. Притежава омекотяващи свойства. Пудрата има детоксикиращ, подсушаващ, и регенериращ ефект. Успокоява кожата и дава усещане за комфорт. Повече за продукта може да прочетете ТУК.

Заключение

Справянето с причинените вреди от излагането на слънце е проблем, който засяга всеки един от нас. Има различни методи, които можем да приложим от алтернативно лечение до това да се стремим да внимаваме колко дълго излагаме кожата си на показ на слънце. В наши ръце е да полагаме правилна грижа за кожата и зрението си. Няма лошо да се насладите на лятото, но го правете разумно, имайки в предвид проблемите, които може да възникнат.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни