Причини за гастроезофагеален рефлукс – съвременни методи за лечение

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Ранните симптоми на заболяванията, свързани със стомашно-чревния тракт, са сред най-честите здравословни оплаквания при хората. Има редица причини за гастроезофагеален рефлукс.

„Няма човек в света, който е доживял поне 50 години, да не е имал поне веднъж киселини в стомаха, рефлукс“ – с тези думи на професор доктор Христо Деянов стартира поредното издание на предаването „Академия Здравитал“.

По този повод водещият събеседва с д-р Виктор Камбуров – един от най-известните гастроентеролози в България. Специалистите дискутираха проблемите на стомаха и хранопровода. Освен това се обърна внимание на новостите в съответната медицинска област, във връзка с навлизането на изкуствения интелект.

Съвременно състояние на гастроентерологията

„За щастие и при нас има нови неща. Голямата новина за България е изкуствения интелект, който тръгва тук. Ние много се надяваме с усъвършенстване на моделите да дойдат ползите на български език за нас. При нас отдавна се търси начин да бъде включена силата на машините.“

Като пример за навлизането на новите технологии гостът даде пример образната диагностика. Един скенерист много трудно може да види с просто око хиляди изображения, той няма техническото време затова. Ако има някой софтуер, който да подбере подходящите материали, продуктивността би нараснала многократно.

В гастроентерологията съществуват няколко типа нови модели. Едните са свързани с ранно откритие на малки промени в стената на червата (полипи), които иначе трудно могат да бъдат забелязани. Освен това вече са на лице приложения, анализиращи симптомите на пациентите. При някой апликации се въвеждат определени характерни оплаквания, за да стартира търсенето на подходящо лечение.

Съществуват нови открития и по отношение на чревния микробиом. Проучванията в тази посока са много интензивни. Наскоро е разкрита сериозна връзка между общото състояние на човека и това на микробиома. Например хора с предиабетни проблеми, метаболитен синдром, омазнен черен дроб, изпитват дискомфорт и в стомашно-чревния тракт. Доктор Виктор Камбуров заяви:

Честотата на рака на стомаха е все още много голяма, макар че бавно изостава от бройката заболели от рака на дебелото черво. По-скоро изостава начина, по който ние можем да премахваме преканцерозата, заради нарастващата антибиотична резистентност…Няма директна връзка между хеликобактер пилори и рефлукс, повишена киселинност.“

Хеликобактер пилори и диагностика. Други бактерии.

Вече са открити неинвазивни методи, без гастроскопия, които да установят хеликобактерна колонизация в стомаха. Най-често инфекцията възниква в ранна детска възраст, повечето пъти се носи много години и не дава голям проблем веднага. Изследванията показват дали пациентът някога е имал хеликобактер, а не до колкото бактерията е налична в момента. Проверките се правят рутинно във всички големи лаборатории у нас. Затова можем да кажем, че гастритът и язвата зачестяват и са пряко свързани с появата на вредния организъм. Също така фекалният тест е достоверно средство, доказващо активна хеликобактерна инфекция. Според доктор Камбуров тази опция има бъдеще, защото тя показва и маркери на ранния рак. Към възможните варианти прибавяме дихателните диагностики, но те са по-скъпи. Нужно е да бъдат усъвършенствани серологичните опции чрез вземане на венозна или периферна кръв – те изследват антителата.

По съвременни проучвания са доказани над 200 вида бактерии, които могат да живеят в стомаха (например стрептококите). Киселинността не винаги има способностите да премахне тези вредни организми. Непрекъснатото приемане на протонни инхибитори (възможно е да се купят от аптеките без лекарска рецепта) поддържа ниска тази киселинност, а това е предпоставка за съществуването на допълнителните бактерии.

Едно характерно пост-ковид състояние е обедняването на микробиома. Тоест, многообразието на видовете, които гарантират нормалното чревно здраве започва да става по-малко. Клинично погледнато проблемът се изразява в подуване на корема, трудно и забавено изхождане, повишена киселинност. Най-общо казано, става нарушена оста „мозък-черво“.

Причини за гастроезофагеален рефлукс

Ковид-19 и микробиомите

Микробиом се нарича съвкупност от микроорганизми, съставени от бактерии, гъбички или непатогенни вируси. Микробиомът е пряко свързан с имунната система. Установено е, че коронавирусът директно влияе на чревната флора. По световни данни, изнесени от професор Деянов, сред пациентите, потребявали двойни и тройни дози антибиотици по време на ковид, е имало по-висока смъртност.

Към това доктор Камбуров допълни, че фаталните изходи, причинени от ковид-19, се дължат на комплексни фактори – регионални, психологически, социални особености. Накрая се е стигнало до там България да е първа или втора страна по смъртност на глава от населението. По мнението на гастроентерологът това е катастрофа на цялото мислене в страна ни по отношение на медицината. У нас се явява проблем това, че хората имат свободен достъп до антибиотици, тъй като тези медикаменти влошават функцията на храносмилателната система. От съществено значение е чревната флора да функционира правилно, тъй като киселата бариера пречи на голямо количество бактерии „да се заселят“ в тънкото черво и стомаха.

Медицината е регулирана професия. Част от смисъла на тези регулации е дотерапевтичното ниво, цялата диагностика да бъде под отговорността и контрола на лекаря.“

Ендоскопски изследвания

Съвременните методики са достъпни, дават много информация. Това е така, понеже вече може да се вземе материал дори от стомаха или тънкото черво, специално при гастроскопията. Съществува двубалонна колоноскопия, там има два подхода – чрез достъп през устата или анално. Нормалното ендоскопско изследване на горния отдел включва оглед до втората част на дванадесетопръстника. В практиката на д-р Камбуров гастроскопията се прави с обща анастезия. Процедурата на крие рискова, извършвана е от анастезиолог. Приети са критерии, по които всичко бива извършвано или противопоказания, отхвърлящи този вариант. Комфортът на изследването е важен, за да има желание пациентът да го повтори, ако това се наложи.

По принцип хистологичните диагностики на храносмилателния тракт имат задача да открият рак в ранен стадий. Иначе при установени симптоми на Баретов хранопровод (преканцероза, увреждане на клетките по хода на лигавицата) лечението трябва да започне веднага. Сега са измислени редица техники, които, ако е нужно, разрушават лигавицата по ендоскопски път още преди хирургията. С оптичната микроскопия не всеки път това се случва, понякога е нужно вземане на биопсия за допълнителен доказателствен материал. Аблацията и радиофреквентните терапии на лигавицата към хранопровода не са широко разпространени в България – част от причините затова са скъпата цена и трудното въвеждане.

Прочети повече:Стомашни киселини (ГЕРБ)

Цитати от госта в студиото

„Една от основните причини за гастроезофагеален рефлукс е затлъстяването. Когато човек е по-пълен, той има по-често рефлукси. Това е природния механизъм да спре да се храни…Затлъстяването ще ни връхлети зловещо, може би до десетина години…. В същото време да кажем, че умерено пълните хора живеят по-добре от прекалено слабите…Болезнената истина е, че вътрешните болести катастрофираха в България. Мисля, че причината затова е, че Здравната каса не е наградила достатъчно лекарите затова, че работят…Голямото щастие е, че всъщност новите лични лекари ще покриват голяма част от вътрешната патология.“

Рак на хранопровода. Причини за гастроезофагеален рефлукс

Като локализация този вид онкология е по-рядък, но въпреки това се забелязва сравнително често в медицинската практика. Нещата тук отново са свързани със затлъстяването. Пълните хора, които често имат рефлуксна болест, по-често правят аденокарцином на гастроезофагеалната връзка. Чисто статистически ракът на стомаха намалява, но честотата на онкологичните случаи в горния тракт продължава да бъде висока. Просто патологията се вдига нагоре, тя асцендира.

Основната от всички причини за гастроезофагеален рефлукс си остава покачването на теглото. При наднормено телосложение килограмите оказват натиск върху езофагеалната клапа. Това провокира стомашното-съдържимо да отива в грешна посока. Храненето трябва да е балансирано, за да може тракта да поддържа нормална киселинност.

Камъни в жлъчката

За лечение на жлъчно-каменната болест открояваме два типа лечение – хирургията и терапията чрез хранителен режим. Според доктор Виктор Камбуров повече камъни не трябва да бъдат обект на оперативна намеса. Когато е на лице криза, най-често се премахва целия жлъчен мехур. След ковид и определени хормонални нарушения, заболяването зачестява, защото се забавя функцията на стомашно-чревния тракт. Понякога достатъчни за лечението са някой терапевтични способи и диетични мерки по отношение на храненето. Няма нужда от хирургични операции, ако камъните в жлъчката не проявяват остри симптоми. Също така гостът на „Академия Здравитал“ заяви, че в неговата практика рядко е установявал рак на жлъчния мехур. Камъните в тази зона са пряко свързани с прекомерната алкохолна консумация.

Задстомашна жлеза

По литературни данни напоследък ракът на панкреаса увеличава своята честота и се появява в относително ранна възраст. Това се отнася както в световен мащаб, така и за България. Панкреасът е проблематичен, заради неговата недостъпност, нежност и крехкост като орган. Той е ретроперитонеално разположен. Ранните симптоми са много странни и оскъдни. Най-характерната особеност е силната болка. При остър панкреатит физическите оплаквания са изострени. Понякога има вероятност ракът да бъде хванат бързо, ако бъдат извършвани редовни прегледи и високоспециализирани методи. Панкреасът е силно кръвоснабден, около него има сложни хормонални взаимоотношения.

Хроничната употреба на алкохол и тютюнопушенето са сигурни предразполагащи фактори за онкология на задстомашната жлеза. В днешно време се търси връзка между хеликобактер и микриобиомата в 12-топръстника. Чисто анатомично припомняме, че панкреатичния канал и жлъчните сокове се изливат на едно място, възможен е рефлукс на жлъчни киселини към панкреаса и това да е причина за некроза.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни