Ехинацея при отслабен имунитет. Често срещани заболявания при децата – Академия Здравитал

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Билковата терапия винаги би могла да подсили имунната система, което да бъде превенция, спрямо различни заболявания при децата, чудесен пример е Ехинацея при отслабен имунитет.

Ехинацея при отслабен имунитет

Ехинацеята може да бъде срещната под името „пурпурен конек“, поради характерния й цвят. Това е растение с изключително способности, насочени към подсилване на имунната система. По този начин се бори срещу различни видове инфекции и вируси. Активните вещества в ехинацеята, предимно полизахаридите и флавоноидите, играят ключова роля за подсилване на организма. Те активират защитните механизми на тялото, така улесняват борбата му с вредните „чужди агенти“. Растението е от ключово значение особено за малките деца, за да може те да изградят ефективна защита при различни болести. Запомнете чудесните свойства Ехинацея при отслабен имунитет и не се притеснявайте да я използвате превантивно и не само.

В допълнение към стимулирането на имунитета, научните изследвания подчертават възможността на ехинацеята да ускорява процеса на възстановяване от простуда и грип. Природната съставка не само съкращава продължителността на симптомите, но помага за намаляване тежестта на заболяването. По този начин бързо и ефективно биват преодолявани различните здравословни оплаквания. Растението може да бъде полезно през цялата година, въпреки, че се свързва предимно със зимния период. Допринася за общото здраве, благодарение на антивирусните и антиоксидантни способности. Именно антиоксидантите действат срещу свободните радикали, които могат да предизвикат оксидативен стрес, водещ до различни хронични оплаквания.

Също така ехинацеята е известна със своите антиинфламаторни свойства, които действат позитивно за дихателната система. Това е особено ключово за децата, които често биват подложени на респираторни инфекции. Чрез характеристиките на пурпурния конек се управляват алергични реакции, което намалява интензитета на симптомите. Някой специализирани проверки показват добрият ефект към здравето на венците и укрепването на зъбите. Билката има благоприятно въздействие към храносмилателната система и стомашните функции.

Имунна система

Имунната система на децата е важна в защитата на организма от инфекции, болести и други външни вредители. Тя представлява сложна мрежа от органи, клетки и белтъци, които работят заедно, за да поддържат стабилно здравето. Имунитета се формира още в утробата на майката и продължава да се развива през детството. Ако не е докрай развита имунната система може да доведе до различни здравословни проблеми – бактерии, вируси, гъбични инфекции и други. Целта на защитните сили е да бъдат произведени антитела и мобилизирани различни клетки при борбата с патогените.

При децата слабият имунитет може да бъде предизвикан от различни фактори. Един от тях е недостатъчното имунно развитие в ранните житейски години. Процесът би могъл да бъде забавен, поради наследствени фактори или проблеми при бременността. Други причини за слаба детска имунна система са хронични заболявания като астма, алергии и автоимунни проблеми. Лошите хигиенни условия, неправилното хранене, недостигът на витамини и минерали, респираторните инфекции са допълнителни фактори за намаляване на съпротивителните сили срещу вредителите. Затова е нужен здравословен начин на живот, правилно хранене, редовна физическа активност и подходяща хигиена.

Ехинацея при отслабен имунитет и други билки

  • Ехинацея – Има антибактериални и антивирусни свойства, стимулира производството на бели кръвни клетки;
  • Индийско орехче – Това е адаптогенна билка, помага на ялото да се справя със стреса;
  • Черен бъз – Съдържа витамини С и А, както и антиоксиданти, които действат срещу вирусните инфекции и намаляват продължителността на простудните симптоми;
  • Куркума – Куркуминът осигурява антиинфламаторно и антиоксидантно действие, които подпомага имунитета, заради противовъзпалителните характеристики;
  • Лайка – Тя успокоява тялото, намалява нервното напрежение и подобрява качеството на съня, а е важно за имунитета на децата.

Детска церебрална парализа

Ехинацея при отслабен имунитет: ДЦП

Във втората част на „Академия Здравитал“ гостува д-р Джина Дундова-Панчева. Тя е специалист-педиатър, като работи и в областта на детската неврология. Гостите обсъдиха различните заболявания, които настъпват в първите години от живота на момчетата и момичетата.

Детската церебрална парализа (ДЦП) се характеризира с увреждане на мозъка, което води до редица двигателни проблеми. Говорим най-често за парези, но може да има неволеви движения, координационни смущения, проблеми в зрителния анализатор, слуха, говоренето (то става трудно и забавено). Диагнозата няма прогресиращ характер. При заболяването се променя мускулният тонус, интелектуалният дефицит.

В 30% от случаите има епилепсия. Промените в интелектуалните способности зависят от формата на ДЦП. При половината от пациентите с малка мозъчна форма на заболяването се наблюдават такива промени. Честотата на заболяването е 2 на 1000 новородени. Чрез съвременна диагностика специалистите имат възможност в първите три месеца от бременността да разберат дали плодът има висок риск от детската церебрална парализа и да бъдат предотвратени хромозомни болести. Участниците в „Академия Здравитал“ припомниха, че жените могат да правят аборти най-късно до навършване на първото тримесечие.

Прочети повече:

Причини за ДЦП

Можем да откроим три основни фактора, водещи до детската церебрална парализа – пренатални, интранатални, постнатални. Тези периоди обхващат съответно бременността, раждането и малко след раждането. Причините, увреждащи мозъка, са много разнообразни. Редица вирусни инфекции биха могли да доведат до ДЦП. Към тази група прибавяме гриповете. Относно бременността първите три месеца са най-рискови.

Като допълнителен рисков момент маркираме RH-несъвместимостта (резус-фактор). Ако майката е отрицателна, а плодът – положителен, съществува риск от мозъчно увреждане за бебето. Много е важна профилактиката с анти-Д серум за жени, които са абортирали преди това.

Пушенето, наркотиците, радиацията, прекомерната алкохолна консумация и някой медикаменти също биха могли да провокират ДЦП. Седативните средства трябва да се заместят с психотерапия при бременните, за да бъдат избегнати страничните ефекти.

Недоносените бебета, особено тези под 1500 грама, са във високо-рисковата група.

По време на раждането една продължителна интервенция, използване на форцебс, или увита пъпна връв – всичко това крие опасност за последваща ДЦП.

Форми на заболяването

Според тежестта на засягане формите биват лека, средна и тежка. Във връзка със засегнатите пътища открояваме пирамидната, екстрапирамидната, малко мозъчната и смесената парализи. Разделянето по клинични симптоми е: хемиплегия (засегната е едната половина на тялото, ръката е свита а крака – опънат), спастична диплегия (повече засегнати са долните крайници) и квадрипаретичен синдром (схващане на четирите крайника). При квадрипаретичния синдром продължителността на живот на децата зависи от дихателните заболявания, тъй като мускулатурата тогава е непълноценна. Когато е на лице спастична диплегия, засегнатите пациенти прохождат на 3-4 годишна възраст, с много усилия и терапии.

Клинична картина и поставяне на диагнозата

Характерно при ДЦП е, че след първия месец при повдигане на бебето главата му увисва назад. Също така, когато детето е поставено по корем, главичката му не се движи настрани, а стои забита напред. След първите три месеца мускулният тонус остава силно повишен. Изострено внимание родителите трябва да имат са при давене, трудно преглъщане, невъзможно сучене. Понякога в най-ранна възраст, засегнатите проявяват рефлекс на автоматичното ходене в случаите на тяхното хващане под мишниците.

За поставяне на диагнозата е важна анамнезата. Тя уточнява увреждащите фактори. Следва оформянето на статуса чрез физикален неврологичен преглед. Образната диагностика е задължителна. Тя включва електроенцефалография (показва дали мозъка функционира правилно), електромиография (изследва мускулните заболявания). Компютърната-аксиална томография може да даде данни за разширени мозъчни стомахчета или кръвоизливи.

Лечение на ДЦП

Важно е заболяването да бъде открито рано, за да стартира бързо лечението с рехабилитация и кинезитерапия. Като минимум през третия то шестия месец трябва да стартира дори профилактична физкултура. Лечебните форми са три – рехабилитация, медикаментозна терапия и ортопедична хирургия.

Диференциална диагноза на ДЦП

Има стотици заболявания, които наподобяват детската церебрална парализа. Сред тях са форми с повишен и понижен мускулен тонус. При някой етноси ДЦП е по-честа, заради цитомегаловируса, водещ до епилепсия. Диференциалната диагноза се изразява в някой обменни заболявания, например болести на липидите, фенилкетонурия.

Левкодистрофиите са характерни с прогресиращи, задълбочаващи симптоми. Натрупват се липиди в мозъка, стартира възпалителен и автоимунен процес. Когато няма миелинова обвивка на нервните влакна, те не могат да се провеждат с нормална скорост и всички движения стават нарушени – следва тежка пареза, слепота, глухота. Левкодистрофиите по симптоматика могатдоста да наподобят ДЦП (тук състоянието не прогресира).

Спиналната мускулна атрофия също прилича на детската церебрална парализа. Засегнатите деца с този проблем нямат възможност да сядат. По литературни данни честотата на заболеваемост е 1 на 100 хиляди. Говорим за група наследствени нарушения, водещи до прогресираща мускулна дегенерация и обща слабост.

Прочети повече: Омега-3 мастните киселини: 10 неща, за които са полезни при децата

Синдром на Даун

Това е хромозомно заболяване, причинено от патологично клетъчно делене. Познато е в генетиката като синдром тип тризомия 21. Може да се дължи както на генетична наследственост от родителите, така и на възникнала мутация. Рискът от развитие на Синдром на Даун е увеличен за децата, когато родителите са в по-възрастни. Интелектуалното нарушение при засегнатите момчета и момичета не винаги е твърде развито. Често срещана симптоматика е лицевият дисморфизъм (отклонения в нормално изглеждащите черти на лицето), мускулната хипотония, сърдечни проблеми. Пациентите понякога страдат от белодробни инфекции, пневмонии. Този синдром е най-често срещаната генетична аномалия. Ако бебето не рита достатъчно по време на бременността, това може да е признак за болестта на Даун.

Последни думи

За финал на разговора доктор Джина Дундова – Панчева си пожела:

„Нека всички хора да бъдат здрави, щастливи и да си помагаме взаимно.“

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни