Години назад сезонното хранене е било нещо нормално. В днешно време наблюдаваме друга тенденция заради модерните технологии и транспорт, които превърнаха хранителната ни система в глобална. Това означава, че можем да ядем всички видове храни през цялата година. Макар множеството ползи от това развитие, имаше и негативи последствия. Човечеството за момент тръгна в посока, в която напълно да загуби връзката си с ритъма на природата.
Това, което наблюдаваме като тенденция обаче е, че все повече хора се завръщат към сезонния избор на продукти. Все по-често съвременните хора осъзнават ползите за околната среда и за собственото си здраве.
В следващите редове ще представим ползите от сезонното хранене, начините да откриете и да си набавите необходимите хранителни продукти според сезона.
Съдържание
Кои сезонни храни трябва да се консумират?
Сезонното хранене означава да следваме сезонния цикъл на отглеждане – избор на съставки и продукти, които са предимно узрели и готови за прибиране на реколтата. Трябва да базираме това на храна, която расте на местно ниво – от нашата собствена страна или от близки по местонахождение държави.
Тъй като всеки сезон има различни климатични времена, някои храни растат по-добре през съответните периоди от годината. Пример:
- зимно време кореноплодните зеленчуци като: броколи, цвекло, моркови, картофи, спанак, зеле, магданоз, ряпа, са най-подходящи за консумация;
- пролетно време зеленолистни зеленчуци като – зелени салати, спанак, лапад, коприва, пресен лук, репички, рукола, пресен лук и пресен чесън, започват да напълват трапезата.
- лятно време природата се е погрижила и ни е снабдила с храни, които са охлаждащи и богати на течности. Това са – тиквички, краставици, домашни, чушки, патладжан, зелен/жълт боб, бамя. От плодовете тук можем да включим горските плодове;
- есенно време разнообразието намалява, но човек, все още може да се наслади на засищащи плодове и зеленчуци. От плодовете можем консумираме – ябълки, круши и тикви, а от зеленчуците – камби, карфиол, броколи, зеле и много други.
Разбира се, не всички храни са сезонни – млечните продукти се предлагат за консумация през цялата година, но плодовете и зеленчуците, рибата и месото имат по-подходящи моменти за ядене.
Природата се е погрижила за това да ни набави нужните храни според сезона, ние само трябва да се адаптираме към това сезонно хранене. По този начин ние слушаме природата, но и набавяме на организма си това, от което се нуждае в определените периоди през годината, които носят в себе си нужните хранителни вещества.
Какви са ползите от сезонното хранене?
Веднага бихме асоциирали ползите на сезонното хранене с нашия организъм. Интересен факт е обаче, че сезонното хранене оказва благоприятен ефект върху планетата. То намалява въздушните мили от транспортирането на храна по света – местните фермери и хранителна индустрия.
Проучване показва, че 10% от всички емисии на парникови газове се дължат на хранителните отпадъци. Голяма част от храната при транспортиране, съхранение, производство и обработка бива изгубена излишно. Затова планове и внимание е хубаво да се насочи повече към търговията на дребно.
Съответните продукти са полезни и за човешките тела, тъй като идват от по-къси разстояния на транспортиране, така че не се развалят по пътя и можем да ги ядем, когато са най-вкусни от хранителна гледна точка. В тази връзка плодовете и зеленчуците извън сезона могат да прекарат дълго време, за да стигнат до нас, което означава, че вкусът и свежестта са нарушени.
От друга страна сезонната диета означава повече разнообразно хранене, а това е от съществено значение за доброто здраве. Можем да говорим и за чисто финансово предимство на подобен тип хранене, тъй като съответните съставки са по-лесно достъпни, а това предполага, че са и по-евтини.
Как можете да откриете и закупите сезонни храни?
- Най-естественият начин да си набавите сезонни храни е да отглеждате свои собствени;
- Фермерските пазари са друго добро място за разглеждане и подбор на качествени сезонни храни;
- Ако пазарувате в супермаркети, не забравяйте да проверявате етикетите и да избирате основно храни, които се отглеждат в нашата страна;
- За да разберете кое месо и риба е хубаво да се консумира според сезона, може да отидете до местния месар или търговец на риба, където със сигурност ще получите ценни съвети и информация;
- Някои видове месо, като пилешкото например, могат да се консумират през цялата година, докато други продукти е подходящо да бъдат консумирани само през есента и зимата;
- При морските продукти нещата са малко по-различни. Те се припокриват с момента, в който рибата е от най-добра реколта, тогава има голямо изобилие.
Заключение
В забързания свят сме спрели да обръщаме внимание на това, какъв тип храна взимаме от магазина. Факт е, че сме се нагодили на този ритъм и съвсем машинално купуваме храната. Хубаво е обаче и най-полезно за нашия организъм да вземем в предвид, че сезонното хранене оказва най-благоприятно влияние върху нашия организъм. То има много ползи – наслаждаваме се на свежа храна, осигуряваме си нужните хранителни вещества според сезона, които природата ни е дала на готово, спестяваме пари и се чувстваме по-свежи и пълноценни.
[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”11398,10236,9930,8826,8972″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”2191,8788,624,2185,2200,2187,568″] [/col] [/row]