Заболявания на черния дроб, жлъчката, панкреаса и стомашно-чревния тракт – Академия Здравитал

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

„Медицината се занимава със заболявания, които много често откриваме твърде късно. Човек не си обръща внимание и често чака да получи някакъв симптом – най-често да го заболи, тогава отива на лекар…Това е идеята на скрининга като концепция и профилактиката като философия. Профилактиката се занимава със здрави хора. Ако човек има оплаквания, той е в контингента на активната медицинска грижа.“ – начални думи на доктор Виктор Камбуров. Доктор Камбуров е гастроентеролог, работещ в град София. Специалистът, заедно с водещия на „Академия Здравитал професор Христо Деянов, обърна внимание на ранните симптоми и лечение на болестите, свързани с жлъчката, панкреаса, черния дроб и стомашно-чревния тракт. В началото професор Деянов се обърна към аудиторията със следната констатация:

„Стомаха и червата са тези висцерални органи, които имат пряк контакт с външната среда. Затова тези проблеми са толкова чести.“

Събеседниците в студиото се обединиха около тезата, че факторите на околната среда пряко влияят върху цялостното състояние на организма – не само за белите дробове, стомаха и черния дроб. Като рискови елементи медицинските специалисти откроиха мръсния въздух, както и вредните храни, особено пакетираните, които са с неясно съдържание.

Оплаквания след ковид-19

Оплаквания след ковид

В много от тежките случаи при лечение на коронавирус пациентите са лекувани с антибиотик. В тази връзка д-р Васил Камбуров заяви, че увеличението на антибиотичната чувствителност към всякакви широкоспектърни медикаменти е сериозно увеличено. Това пречи на лекарите да премахнат вредната бактерия „хеликобактер пилори“, ако те се е появила в организма на човек. Проблемите, които възникват след ковид на нивото на гастроинтестиналния тракт трябва да бъдат лекувани и управлявани – най-често става въпрос за подуване на корема, дисбаланс, нарушение в микробиома. Проблем се явява фактът, че лечебната регулация в България не е на необходимото ниво, самолечението е много свободно.

Ранни симптоми при заболявания на черния дроб и жлъчката

заболявания на черния дроб и жлъчката

Първоначалната симптоматика при заболявания на черния дроб трудно би могла да бъде забелязана чрез самонаблюдение от пациентите, защото няма болка. Затова е препоръчително човек да си прави всичките полагащи му се периодични изследвания на лабораторни показатели, да има необходимата дисциплина. При всяка нововъзникваща болка в корема е препоръчително специализираното изследване. Задължителна е медицинската проверка, ако цветът на изпражненията е черен, червен или ако има периодично подпиране в дясното подребие. Напоследък бива установено, че стеатозата на черния дроб не възниква, заради прекомерната алкохолна употреба, а поради проблеми в тънкото черви и редица метаболитни проблеми.

Болката и кризите са основните симптоми при холецисит и камъни в жлъчката, не винаги човек „пожълтява“. Във връзка с популярна напоследък терапия за отслабване доктор Камбуров заяви, че тя довежда до забавяне в храносмилателния тракт, това нарушава екскрецията (отделянето) на жлъчката и ускорява образуване на камъни. Вторият рисков фактор е неразкрита болест, свързана с щитовидната жлеза. Ако камъните са ситни и дребни, доктор Камбуров не препоръчва веднага тяхното изкарване, защото може да се получи запушване и панкреасна реакция. Освен това според лекаря жлъчният мехур не трябва да се маха при първата криза.

Заболявания на панкреаса

заболявания на панкреаса

Първоначално е добре човек да се изследва, за да разбере дали има предразположения към панкреасен рак, особено, ако има роднина със същото заболяване. Най-честите симптоми са:

  • гадене, с последващо повръщане;
  • умора и често главоболие;
  • диария;
  • телесна загуба;
  • захарна болест;

Профилактиката на панкреаса е свързана с отказ от цигари и алкохол, повече движение и активни спортни занимания, поддържане на балансирано тегло, намаляване на кафето, прием на продукти с повече витамини, минерали и фибри, задължителна промяна в хранителния режим и други.

Хроничният апендицит представлява продължително възпаление на апендикса, най-често проблемът се появява долу вдясно. Възможни причини за появата са: коремна травма, тумор, паразити, увеличени лимфни възли и жлези и др.

Болести на стомашно-чревен тракт

заболявания на СЧТ

Функционалните заболявания са често срещано оплакване при хората, имат разнообразна симптоматика. Те биват характеризирани с болки, подуване в корема, неприятно усещане след хранене или прием на течности.

При пациент, който има гастрит, оплакванията са по всяко време – и на гладно, и при ситост. Гастритът е възпалително заболяване в лигавицата на стомаха, с остър или хроничен характер. Оплакването е пряко свързано с хранителния режим и ежедневието. Златен стандарт за диагностициране е гастроскопията (основен медицински метод за  директно изследване на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника). Гастритът е преканцероза, с пряко отношение към хеликобактер пилори.

Отрицателната бактерия задължително трябва да се махне, но това става все по-трудно, процесът не може да се извърши само с пробиотици. Проблемът е, че вредното вещество увеличава своята резистентност към медикаментите, има пряка връзка с евентуално последващ рак. Когато хеликобактер се отстрани, при пациенти с гастрит и язва на стомаха, след три месеца доктор Васил Камбуров и колегите му проверяват болния чрез две изследвания дали бактерията все още „живее“ в организма. Успехът в лечението на този здравословен проблем е около 80 процента.

Повечето пациенти с рефлуксна симптоматика, посещаващи специалиста, нямат рак на стомаха, нямат морфология. Гастроезофагеалният рефлукс кореспондира по-добре с коремната обиколка и се свързва с връщане на част от стомашното съдържимо в хранопровода. Затлъстяването, наднорменото тегло и метаболитния синдром са рискови фактори за здравословния проблем. По данни от специалиста в последните години отново има увеличение на стомашния карцином, но заболяването вече е с променен характер.

Хранително натравяне или нещо друго? Как да го различим?

Заключение

Доктор Камбуров завърши гостуването си със следната препоръка към хората, особено прекаралите коронавирус:

„Вярвайте повече на лекарите си, ако нямат доверие на даден специалист, да отидат при друг, за да бъдат в колаборация с хора, които имат качественото познание и добрия морал да им помогнат.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни