Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Ендометриоза - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Ендометриозата е често болезнено разстройство, при което тъкан, подобна на тъканта, която нормално покрива вътрешността на матката ви – ендометриума – расте извън матката. Ендометриозата най-често засяга вашите яйчници, фалопиеви тръби и тъканта, покриваща таза. Рядко ендометриоподобна тъкан може да се открие извън областта, където са разположени тазовите органи.
При ендометриозата тъканта, подобна на ендометриума, действа така, както би действала тъканта на ендометриума, тя се удебелява, разпада се и кърви с всеки менструален цикъл. Но тъй като тази тъкан няма начин да излезе от тялото ви, тя остава в капан. Когато ендометриозата включва яйчниците, могат да се образуват кисти, наречени ендометриоми. Заобикалящата тъкан може да се раздразни, като в крайна сметка се развият белези и сраствания, ленти от фиброзна тъкан, които могат да накарат тазовите тъкани и органи да се залепят един за друг.
Ендометриозата може да причини болка, понякога силна, особено по време на менструални периоди. Могат да се развият и проблеми с плодовитостта. За щастие има ефективни лечения.

Симптоми на ендометриоза


Основният симптом на ендометриозата е болка в таза, често свързана с менструалния цикъл. Въпреки че много изпитват спазми по време на менструалния цикъл, тези с ендометриоза обикновено описват менструална болка, която е много по-лоша от обикновено. Болката също може да се увеличи с течение на времето.
Честите признаци и симптоми на ендометриоза включват:

  • Болезнени периоди (дисменорея). Болка в таза и спазми могат да започнат преди менструалния цикъл и да продължат няколко дни. Може също да имате болка в долната част на гърба и корема.
  • Болка при полов акт. Болката по време или след полов акт е често срещана при ендометриоза.
  • Болка при движение на червата или уриниране. Най-вероятно е да изпитате тези симптоми по време на менструален цикъл.
  • Прекомерно кървене. Може да имате случайни тежки менструални цикли или кървене между менструациите (интерменструално кървене).
  • Безплодие. Понякога ендометриозата се диагностицира за първи път при тези, които търсят лечение за безплодие.
  • Други признаци и симптоми. Може да изпитате умора, диария, запек, подуване на корема или гадене, особено по време на менструален цикъл.

Тежестта на вашата болка може да не е надежден индикатор за степента на вашето състояние. Може да имате лека ендометриоза със силна болка или напреднала ендометриоза с малка или никаква болка.

Заболявания, които могат да се объркат с ендометриоза


Ендометриозата понякога се бърка с други състояния, които могат да причинят болка в таза, като възпалително заболяване на таза (PID) или кисти на яйчниците. Може да бъде объркано със синдрома на раздразнените черва (IBS), състояние, което причинява пристъпи на диария, запек и коремни спазми. IBS може да придружава ендометриоза, което може да усложни диагнозата.

Кога да посетите лекар


Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате признаци и симптоми, които могат да показват ендометриоза.
Ендометриозата може да бъде предизвикателство за лечение. Ранната диагноза, мултидисциплинарният медицински екип и разбирането на вашата диагноза могат да доведат до по-добро управление на вашите симптоми.

Причини


Въпреки че точната причина за ендометриозата не е сигурна, възможните обяснения включват:

  • Ретроградна менструация. При ретроградна менструация менструалната кръв, съдържаща ендометриални клетки, се връща обратно през фалопиевите тръби и в тазовата кухина, вместо да излиза от тялото. Тези ендометриални клетки се придържат към тазовите стени и повърхностите на тазовите органи, където растат и продължават да се удебеляват и кървят по време на всеки менструален цикъл.
  • Трансформация на перитонеални клетки. В това, което е известно като “теорията на индукция”, експертите предполагат, че хормоните или имунните фактори насърчават трансформацията на перитонеалните клетки, клетки, които покриват вътрешната страна на корема ви, в клетки, подобни на ендометриума.
  • Ембрионална клетъчна трансформация. Хормони като естроген могат да трансформират ембрионални клетки, клетки в най-ранните етапи на развитие, в подобни на ендометриума клетъчни импланти по време на пубертета.
  • Имплантиране на хирургичен белег. След операция, като хистеректомия или цезарово сечение, ендометриалните клетки могат да се прикрепят към хирургическия разрез.
  • Ендометриален клетъчен транспорт. Кръвоносните съдове или лимфната (лимфна) система могат да транспортират ендометриални клетки до други части на тялото.
  • Нарушение на имунната система. Проблем с имунната система може да направи тялото неспособно да разпознае и унищожи подобна на ендометриума тъкан, която расте извън матката.

Рискови фактори


Няколко фактора могат да ви изложат на по-голям риск от развитие на ендометриоза, като например:

  • Никога не сте раждали
  • Менструалният цикъл е започнал в ранна възраст
  • Преминаване през менопауза в по-напреднала възраст
  • Кратки менструални цикли, например по-малко от 27 дни
  • Обилна менструация, която продължава повече от седем дни
  • Имате по-високи нива на естроген в тялото си или по-голяма експозиция през целия живот на естроген, който тялото ви произвежда
  • Нисък индекс на телесна маса
  • Един или повече роднини (майка, леля или сестра) с ендометриоза
  • Всяко медицинско състояние, което предотвратява преминаването на кръв от тялото по време на менструалния цикъл
  • Нарушения на репродуктивния тракт

Ендометриозата обикновено се развива няколко години след началото на менструацията (менархе). Признаците и симптомите на ендометриозата могат временно да се подобрят по време на бременност и да изчезнат напълно с менопаузата, освен ако не приемате естроген.

Усложнения


Безплодие
Основното усложнение на ендометриозата е нарушената плодовитост. Приблизително една трета до половината от жените с ендометриоза изпитват трудности при забременяване. За да настъпи бременност, яйцеклетката трябва да бъде освободена от яйчник, да премине през съседната фалопиева тръба, да се оплоди от сперматозоид и да се прикрепи към стената на матката, за да започне развитие. Ендометриозата може да запуши тръбата и да попречи на яйцеклетката и спермата да се обединят. Но състоянието също така изглежда засяга плодовитостта по по-малко директни начини, като например чрез увреждане на спермата или яйцеклетката.
Въпреки това много жени с лека до умерена ендометриоза все още могат да забременеят и да износят бременността до термин. Лекарите понякога съветват тези с ендометриоза да не отлагат раждането на деца, защото състоянието може да се влоши с времето.

Рак
Ракът на яйчниците се среща с по-високи от очакваните нива при тези с ендометриоза. Но общият риск от рак на яйчниците през целия живот е нисък като начало. Някои проучвания показват, че ендометриозата увеличава този риск, но той все още е относително нисък. Макар и рядко, друг вид рак – аденокарцином, свързан с ендометриоза, може да се развие по-късно в живота при тези, които са имали ендометриоза.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”8841,8467,9161,9861,9598″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”2191,2368,568,2189″] [/col] [/row]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни