Хиперхидроза – прекомерно изпотяване

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Хиперхидроза - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Хиперхидрозата е необичайно прекомерно изпотяване, което не е непременно свързано с топлина или някакви натоварвания. При този проблем потта е толкова много, че може да попива през дрехите или да капе от ръцете. Освен че нарушава нормалните ежедневни дейности, този тип неразположение би могло да причини социална тревожност и дискомфорт в ежедневието. Лечението на хиперхидрозата често може да започне с антиперспиранти чрез рецепта. Ако те не дадат ефект, се опитват различни лекарства и терапии. При по-сериозни случаи би могло да преминете към операция или за отстраняване на потните жлези, или за прекъсване на нервите, отговорни за свръхпроизводството на пот.

Когато тялото произвежда големи количества топлина, нервните влакна изпращат сигнал към потните жлези да започнат отделяне на пот, която да охлади организма. При хиперхидроза невроните продължават да изпращат импулси към жлезите и в случаите, когато това не е нужно, когато няма конкретна причина.

Симптоми на прекомерно изпотяване

Повечето хора се потят, когато тренират или при напрягане, като са в гореща среда или има тревожност, подложени на стрес. Прекомерното изпотяване при хиперхидроза надвишава нормалното такова. Типът хиперхидроза, който обикновено засяга ръцете, краката, подмишниците или лицето се проявява поне веднъж на седем дни, а в не малко случаи и по-често. Проблемът обикновено засяга и двете страни на тялото. Понякога прекомерното изпотяване е признак на сериозно заболяване. Добре е да се потърси специализирана помощ, ако силното изпотяване е придружено от замаяност, болка в гърдите или гадене. Логична е консултация с лекар и в случаи на нарушено ежедневие, емоционален стрес и спиране на социалните контакти. Хиперхидрозата би могла да се проявява и нощем, докато човек спи.

Изпотяването е механизмът на тялото да се охлажда. Човешката нервна система автоматично задейства потните жлези, когато телесната температура се повиши. Обикновено се появява и изпотяване, особено на дланите, когато има нервност.

Видове хиперхидроза

Най-честата форма на хиперхидроза се нарича първична фокална (есенциална). При този тип нервите, отговорни за сигнализирането на потните жлези, стават свръхактивни, въпреки че не са били задействани от физическо натоварване или повишаване на температурата. При стрес или нервност проблемът се влошава още повече. Тук обикновено говорим за засягане на дланите и стъпалата, а понякога и лицето, специално за него не може да се намери конкретна медицинска причина. Може да има наследствен компонент, защото понякога се предава в семейства, тоест говорим за генетична предразположеност.

Вторичната хиперхидроза възниква, когато прекомерното изпотяване се дължи на медицинско състояние. Това е по-рядко срещаният тип. Втората категория е по-вероятно е да причини изпотяване на цялото ви тяло.

Фактори, които могат да допринесат за хиперхидроза

Условията, които могат да доведат до силно изпотяване, включват: диабет, горещи вълни при менопауза, проблеми с щитовидната жлеза, ниска кръвна захар (хипогликемия), някои видове рак, сърдечен удар, нарушения на нервната система, инфекции. Различни лекарства също  доведаждат до силно изпотяване. Важно е да се отбележи, че хората, които се потят прекомерно, по принцип биват по-податливи на различни кожни проблеми.

Лечение

Възможно е лечение на този проблем, посредством процедура, включваща „йоден тест“. Преди самата интервенция се прави изследване, с което биват локализирани зоните, в които има обилно потене. След като се определят проблемните места за инжектиране, мястото бива обезболявано чрез нанасяне на крем. След това с фина игла се въвеждат малки количества токсин в не-голяма дълбочина на кожата. Лечението на хиперхидроза включва много на брой микроубождания, които да покрият цялата третирана зона. Продължителността на терапията е между 10 и 20 мин. Позитивен факт в последствие е, че човек може спокойно да се върне към ангажиментите си без нужда от възстановяване. Тази процедура следва да бъде извършвана само от квалифицирани лекари и дерматолози, тъй като поставянето на ботулинов токсин изисква прецизност и техника.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”7547,7022,4925,9303,9284″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”559,570,2189,7515″] [/col] [/row]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни