7 научно доказани ползи от Белия трън

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Белият трън е бодливо растение с отличителни лилави цветя и бели вени. Според традиционните истории, те са причинени от капка мляко на Дева Мария, паднала върху листата му.

Активните съставки в белия трън са група растителни съединения, известни като силимарини.

Известно е, че силимаринът, извлечен от бял трън, има антиоксидантни, антивирусни и противовъзпалителни свойства.

Всъщност той традиционно се използва за лечение на заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, за насърчаване на производството на кърма, за предотвратяване и лечение на рак и дори за защита на черния дроб от ухапвания от змии, алкохол и други отрови от околната среда.

1. Белият трън предпазва черния дроб

Белият често се популяризира заради неговите ефекти, предпазващи черния дроб.

Редовно се използва като допълнителна терапия от хора, които имат чернодробно увреждане поради състояния като алкохолно чернодробно заболяване, неалкохолно мастно чернодробно заболяване , хепатит и дори рак на черния дроб.

Проучванията показват подобрения в чернодробната функция при хора с чернодробни заболявания, които са приемали добавка от бял трън, което предполага, че може да помогне за намаляване на възпалението и увреждането на черния дроб.

Едно проучване също установи, че може леко да удължи продължителността на живота на хора с цироза на черния дроб, дължаща се на алкохолно чернодробно заболяване.

2. Може да забави процесите на стареене на мозъка

Белият трън се използва като традиционно лекарство за неврологични състояния като болестта на Алцхаймер и Паркинсон повече от две хиляди години.

Неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства означават, че той вероятно е невропротективен и може да помогне за предотвратяване на влошаването на мозъчната функция.

Тези проучвания също така показват, че белият трън може да е в състояние да намали броя на амилоидните плаки в мозъците на животни с болестта на Алцхаймер.

Амилоидните плаки са лепкави групи от амилоидни протеини, които могат да се натрупат между нервните клетки с напредване на възрастта.

Те се наблюдават в много големи количества в мозъците на хора с болестта на Алцхаймер, което означава, че белият трън потенциално може да се използва за лечение на това трудно състояние.

3. Белият трън може да защити костите ви

Остеопорозата е заболяване, причинено от прогресивна костна загуба.

Обикновено се развива бавно в продължение на няколко години води до състояние на слаби и крехки кости, които се чупят лесно дори след леки падания.

Млечният трън е показал в експериментални проучвания в епруветка и върху животни, че стимулира минерализацията на костите и потенциално предпазва от загуба на костна маса.

В резултат на това изследователите предполагат, че белият трън може да бъде полезна терапия за предотвратяване или забавяне на костната загуба при жени в постменопауза.

4. Може да подобри лечението на рак

Предполага се, че антиоксидантните ефекти на силимарина може да имат някои противоракови ефекти, които могат да бъдат полезни за хора, подложени на лечение за рак.

Някои проучвания върху животни показват, че белият трън може да бъде полезен за намаляване на страничните ефекти от лечението на рак.

Може също така да накара химиотерапията да действа по-ефективно срещу определени видове рак. При някои обстоятелства дори може да унищожи раковите клетки.

5. Може да стимулира производството на кърма

Един докладван ефект на белия трън е, че той може да стимулира производството на кърма при кърмещи майки. Смята се, че действа, като произвежда повече от произвеждащия мляко хормон – пролактин.

Данните за съжаление са много ограничени. Едно рандомизирано контролирано проучване установи, че майките, приемащи 420 mg силимарин в продължение на 63 дни, произвеждат 64% повече мляко от тези, приемащи плацебо.

6. Може да помогне за лечение на акне

Акнето е хронично възпалително състояние на кожата. Въпреки че не е опасно, може да причини белези. Хората също може да го намират за болезнено и да се тревожат за ефектите му върху външния им вид.

Предполага се, че оксидативният стрес в тялото може да играе роля в развитието на акне.

Поради своите антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, белият трън може да бъде полезна добавка за хора с акне.

Едно проучване установи, че хората с акне, които са приемали 210 мг. силимарин на ден в продължение на 8 седмици, са имали 53% намаление на лезиите от акне.

Въпреки това, тъй като това е единственото проучване, са необходими повече висококачествени изследвания.

7. Може да понижи нивата на кръвна захар при диабет

Белият трън може да бъде полезна допълнителна терапия за подпомагане на диабет тип 2.

Открито е, че едно от съединенията в белия трън може да действа подобно на някои лекарства за диабет.

Скорошен анализ установи, че хората, които рутинно приемат силимарин, са имали значително намаляване на нивата на кръвната захар на гладно.

Освен това, антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на белия трън също могат да бъдат полезни за намаляване на риска от развитие на диабетни усложнения като бъбречно заболяване.

Трибор Моно Бял Трън – 100%екстракт екстракт от Бял Трън

Здравитал Трибор Моно Бял Трън 100% Бял Трън
  • Подобрява функцията на черния дроб
  • Подпомага здравето на костите
  • Намалява инсулиновата резистентност и помага при Диабет 2
  • Засилва имунната система
  • Помага при отслабване
  • Положителен ефект върху кожата
  • Онкопротектор
[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products cat=”78″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни