Не мога да кача килограми – какво мога да направя?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Загубата на тегло и излишни килограми е сериозен проблем. Потребителите постоянно виждат реклами и новинарски репортажи за модерни диети, крещящи продукти и магически хапчета, обещаващи да им помогнат да отслабнат.

Като се има предвид, че продължаващата „битка с килограмите“ е битка на толкова много хора, твърде слабите могат да изглеждат като хора без проблем, но реалността е, че поднорменото тегло може да причини здравословни проблеми.

Пътят към добро здраве в поддържането на здравословни килограми

Мазнините имат лоша репутация. Те се асоциират с наднормено тегло и затлъстяване. Не всички мазнини обаче са лоши. Всъщност разграждането и съхраняването на енергия (калории) като мазнини е добро. Това е само един от многото начини, по които тялото използва храната, за да функционира, да се лекува и расте.

Съхранената енергия от мазнини ви помага да преминете през напрегната работа или тренировка. Те играят ключова роля в развитието на мозъка и за предотвратяване на възпаление (подуване) и кръвни съсиреци. Мазнините също допринасят за здрава коса и кожа.

Как да определим дали сме с поднормено тегло и дали трябва да качим килограми?

Можете да определите дали сте с поднормено тегло, като използвате  калкулатор за индекс на телесна маса (ИТМ). Този онлайн инструмент взема предвид вашето тегло, височина, възраст и пол, за да изчисли резултата. Ако вашият ИТМ е по-малък от 18,5, имате поднормено тегло. Вашият лекар също може да ви помогне да определите дали сте с поднормено тегло въз основа на вашия ръст, тегло, какво ядете и нивото на вашата активност.

Здравословно и нездравословно наддаване на тегло

Вашият лекар може да Ви постави в програма за наддаване на тегло, ако сте с поднормено тегло. Това меню в никакъв случай няма да се състои от мазна, сладка и нездравословна храна. Здравословното наддаване на тегло изисква балансиран подход, точно като програмите за отслабване.

Яденето на нездравословна храна може да доведе до наддаване на тегло. Това обаче няма да задоволи нуждите, от която тялото ви се нуждае. Дори ако мазнините, захарта и солта в нездравословната храна не водят до допълнително тегло, те могат да навредят на тялото ви. За здравословно наддаване на тегло, следните съвети могат да ви помогнат:

  • Добавете здравословни калории, за да качите правилно килограми – Не е нужно да променяте драстично диетата си. Можете да увеличите калориите, като добавите гарнитура от ядки или семена, сирене и други подобни. Опитайте бадеми, слънчогледови семки, плодове или пълнозърнест, пшеничен препечен хляб.
  • Старайте се да приемате всички вещества, които са необходими на тялото ви – Вместо да ядете празни калории и нездравословна храна, яжте храни, които са богати на хранителни вещества. Помислете за месо с високо съдържание на протеини, което може да ви помогне да изградите мускули. Освен това изберете питателни въглехидрати, като кафяв ориз и други пълнозърнести храни. Това помага да се гарантира, че тялото ви получава възможно най-много храна, дори ако се справяте с намален апетит.
  • Добавете питателни закуски – Насладете се на закуски, които съдържат много протеини и здравословни въглехидрати. Помислете за опции като протеинови барове или напитки и крекери с хумус или фъстъчено масло. Освен това се наслаждавайте на закуски, които съдържат „добри мазнини“, които са важни за здравото сърце. Примерите включват ядки и авокадо.
  • Яжте мини ястия – Ако се борите с лош апетит поради медицински или емоционални проблеми, яденето на големи количества храна може да не изглежда привлекателно. Помислете за по-малки хранения през деня, за да увеличите приема на калории.
  • Тренировки – Докато твърде много аеробни упражнения ще изгорят калории и ще работят срещу целта ви за тегло, силовите тренировки могат да ви помогнат. Това включва вдигане на тежести или йога.

Неща за обмисляне, когато качвате килограми

Хората с поднормено тегло обикновено не получават достатъчно калории, за да захранват телата си. Често страдат от недохранване. Недохранването означава, че не приемате достатъчно витамини и минерали от храната си. Ако имате поднормено тегло, може да сте изложени на риск от следните здравословни проблеми:

  • Забавен растеж и развитие – Това е особено вярно при деца и тийнейджъри, чиито тела се нуждаят от много хранителни вещества, за да растат и да са здрави.
  • Крехки кости – Дефицитът на витамин D и калций, заедно с ниското телесно тегло, може да доведе до слаби кости и остеопороза .
  • Отслабена имунна система – Когато не получавате достатъчно хранителни вещества, тялото ви не може да съхранява енергия. Това затруднява борбата с болестите. Също така може да е трудно за имунната ви система да се възстанови след боледуване.
  • Анемия – Това състояние може да бъде причинено от липсата на достатъчно витамини желязо, фолиева киселина и В12. Това може да причини замайване, умора и главоболие.
  • Проблеми с плодовитостта –  При жените ниското телесно тегло може да доведе до нередовен цикъл, липса на менструация и безплодие.
  • Косопад – Ниското телесно тегло може да причини изтъняване и лесно падане на косата. Освен това може да причини суха, тънка кожа и здравословни проблеми със зъбите и венците.

Много хора с поднормено тегло са физически здрави. Ниското телесно тегло се дължи на различни причини, включително:

  • Генетика – Ако сте били слаби още от гимназията и това съществува във вашето семейство, вероятно сте родени с по-висок от обикновено метаболизъм. Може също да имате естествено слаб апетит.
  • Висока физическа активност – Ако сте спортист, вероятно знаете, че честите тренировки могат да повлияят на телесното ви тегло. Ако ежедневието ви е “на крак”, може да изгорите повече калории от хората, които са по-заседнали (неактивни).
  • Болест – Болестта може да повлияе на апетита ви и способността на тялото ви да използва и съхранява храна. Ако наскоро сте отслабнали много, без да сте го търсили, това може да е признак на заболяване като проблеми с щитовидната жлеза, диабет и храносмилателни заболявания. Говорете с Вашия лекар при внезапна загуба на тегло.
  • Лекарства – Някои лекарства, отпускани с рецепта, могат да причинят гадене и загуба на тегло. Някои лечения, като химиотерапия, могат да намалят апетита и да влошат загубата на тегло.
  • Психологически проблеми – Нашето психическо благополучие засяга всяка част от живота ни. Неща като стрес и депресия могат да нарушат здравословните хранителни навици. Тежките страхове и изкривявания от представата за тялото могат да доведат до хранителни разстройства.

В заключение

Наддаването на тегло е дълъг процес, който изисква постоянство. Най-важното нещо, което трябва да следите, е да набавяте на тялото си всички хранителни вещества, които са му необходими!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”7598,6925,5873,5844,5329″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products orderby=”sales”]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни