Какво е пореч? Всичко, което трябва да знаете!

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Поречът е билка, която отдавна е ценена заради своите благоприятни за здравето свойства. Той е особено богат на гама линолова киселина (ГЛК). Тя представлява омега-6 мастна киселина, за която е доказано, че намалява възпалението.

Поречът може също да помогне за лечение на няколко състояния, включително астма, ревматоиден артрит и атопичен дерматит.

Какво е пореч?

Известен още като звездно цвете, поречът е билка, забележителна със своите живи лилави цветя и лечебни свойства.

В традиционната медицина поречът се използва за разширяване на кръвоносните съдове, действа като успокоително средство и лечение на гърчове.

Както листата, така и цветовете на растението са годни за консумация. Обикновено се използват като гарнитура, сушена билка или зеленчук в различни напитки и ястия.

Листата понякога също се смилат и се накисват в гореща вода за приготвяне на билков чай.

Междувременно семената се използват за направата на масло от пореч, което обикновено се прилага локално върху косата и кожата.

Освен това, поречът е широко достъпен под формата на добавки и се използва за лечение на различни респираторни и храносмилателни разстройства.

Ползи

Поречът е свързан с редица потенциални ползи за здравето .

Може да облекчи възпалението

Някои изследвания показват, че поречът може да притежава мощни противовъзпалителни свойства.

Според едно изследване с животни е установено, че маслото от семена на пореч предпазва от окислително увреждане на клетките. Това може да доприненесе за предпазване от появате на някакво възпаление.

Друго проучване върху животни показа, че прилагането на масло от семена на пореч на мишки намалява свързаните с възрастта маркери на възпаление.

Може да помогне за лечение на астма

Няколко проучвания са установили, че екстрактът от пореч може да помогне за облекчаване на симптомите на астма чрез намаляване на възпалението и подуването на дихателните пътища.

В едно проучване, консумацията на капсули, съдържащи масло от пореч и масло от семена на ехиум ежедневно в продължение на 3 седмици, намалява нивата на възпаление при 37 души с лека астма.

Друго 12-седмично проучване при 43 деца установи, че приемането на добавка, съдържаща масло от пореч, заедно със смес от други съставки като рибено масло, витамини и минерали, намалява възпалението и симптомите на астма.

Може да насърчи здравето на кожата

Маслото от пореч съдържа големи количества гама линоленова киселина (ГЛК), мастна киселина, която е неразделна част от структурата и функцията на кожата ви.

Маслото от пореч също може да се похвали с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за насърчаване на заздравяването на рани и възстановяване на естествената бариера на кожата ви.

Някои изследвания установяват, че поречът може да е от полза за няколко често срещани кожни заболявания, включително атопичен дерматит, който е вид екзема.

В едно проучване носенето на риза, покрита с масло от пореч всеки ден в продължение на 2 седмици значително подобрява зачервяването и сърбежа при 32 деца с атопичен дерматит.

Извод

Поречът е лечебна билка, която се свързва с редица мощни ползи за здравето.

По-специално, поречът намалява възпалението, подобрява здравето на кожата и намалява симптомите на астма.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”5195,7222,2576,4959,3816,3863″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products orderby=”sales”]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни