Доц. Калпачки -“Рядко има дълголетници с високо кръвно”

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

“Определено мозъчните заболявания се увеличиха по време на ковид. Заболяванията, основно менингитетите, са повече по време на ковид”, това заяви доц. Росен Калпачки, невролог, който беше гост на проф. д-р Христо Деянов в предаването “Академия здравитал”.

По думите му трудно се изгражда дълга връзка с пациентите, като освен здравеопазването като причина за това, изтъкна и пациентите, които често неглижират своето здраве.

Защо България е на първо място по неврологични заболявания?

“Най-вероятно има нещо, което предразполага нашия народ и е заложено в гена ни. Ние сме в ареала на средиземноморието, но сме различни от средиземноморците и типичните славяни. Знаете, средиземноморските народи са пощадени в това отношение, ние си приличаме със северните народи”, отговори доц. Калпачки.

По думите му артериалната хипертония е сред основните рискови фактори у нас за поява на инсулт. Според невролога това заболяване изисква цялостна отдаденост и редовни прегледи, които да следят развитието на болестта. От групата на факторите, които могат да бъдат коригирани, е именно артериалната хипертония, която до известна степен се унаследява.

“Изключително рядко сме срещали дълголетници с високо кръвно”, категоричен беше доц. Росен Калпачки. Критериите за това да бъдеш диагностициран с високо кръвно налягане, вече са много по-стриктни. Според специалиста е трудно да се обясни на пациентите, че регулирането на високото кръвно налягане е много трудно, но и изключително важно, тъй като именно редовното проследяване на здравословното ни състояние ни гарантира здрав и пълноценен живот.

Колко инсулта има в България годишно?

“За съжаление броят на получилите инсулт българи и по време на пандемията, се задържа висок. Около 40 000 души годишно биват приети в болница с инсулт”, заяви доц. Калпачки. По думите му има поне още 10 процента, които не постъпват в болница, заради това, че са получили лека форма на инсулт. Специалистът препоръча при сигнал на тялото ни за поява на инсулт, веднага да се отиде при специалист.

“Ако приемем 10 пациента с остър инсулт, в болница още поне трима почиват, след месец поне още един, а след година или два, още трима”, това разкри доц. Калпачки. Той беше категоричен, че инсултът убива и трябва да се следи състоянието на пациентите, които страдат от неврологични заболявания.

Какво се случва с пациентите, за които няма легла за прием в болница?

“През април 2020 година беше единствения период, в който намалихме пациентите в болница “Света Анна“.”, категоричен беше доц. Калпачки. По думите му по време на пандемията са зачестили случаите на инсулт, а болницата не е връщала пациенти.

“Последните пет години и Спешна помощ София, и лекарите в доболнична помощ, имат специалисти, които могат да реагират в спешна ситуация при инсулт”, категоричен беше неврологът. По думите му близките на пациента са основните хора, които трябва да забележат първите сигнали за поява на заболяването.

До колко аспиринът помага за предотвратяване на инсулт?

“Аспиринът не предотвратява появата на инсулт”, категоричен беше доц. Калпачки. По думите на специалиста единственото доказано лечение на инсулт е тромболията и профилактиката. Според специалиста трябва редовно да следим здравословното си състояние.

“Когато са въвеждани съвременните медикаменти, целта е била да са ефикасни, както и да намалят риска от поява на инсулти”, заяви доц. Калпачки. Новите препарати са изчистени като съдържание и са щадящи към организма. Редовното посещение при невролог позволя предписване на нов тип медикаменти, които да позволят на пациента здравословен и качествен начин на живот.

Какво е необходимо на българското здравеопазване?

По думите на доц. Калпачки, България е присъединена към европейския фонд по борба с инсулта, което позволява на страната ни създаване на спешни центрове за лечение на инсулт. Според специалиста, България е тръгнала по правилния път за коректно и адекватно съвременно лечение на пациенти с неврологични заболявания. Той смята, че така ще позволим на страната ни да излезе от негативната статистика, която ни прави водещи по смъртност от инсулт.

Специалистът беше категоричен, че у нас тепърва трябва да се работи за модернизиране на българското здравеопазване, да се обособи транспорт за превоз на пациенти от отдалечени населени места и да се увеличи профилактиката на пациентите.

Още от най-интересното от Академия Здравитал, можете да откриете в нашия блог!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”5854,5173,5368,5093,6749″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2416,2470,2189,2191,2177,2200,2187,628″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни