Последиците върху сърдечната дейност след Ковид!

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Гост в предаването “Академия Здравитал” от вторник беше д-р Татяна Вълова – Илиева. Тя е известен кардиолог, работи във ВМА. Освен това е съпруга на покойния д-р Емил Илиев – основател на международния джаз-фестивал в Банско. Освен събеседването, свързано с музикалното събитие, участниците в днешното издание обърнаха внимание и на това по какъв начин се засягат сърцето и органите около него при човек, прекарал коронавирус.

Стигна се до категоричния извод

Основните поражения, които световната пандемия от последните 2 години нанася, акцентират към сърдечно-съдовата част от човешкия организъм. Точно с този факт е свързана и високата смъртност при този вид инфекция. Засягат се най-вече малките съдове – белодробните и сърдечните микроциркулации, при които настъпват тромботични усложнения. Д-р Илиева категорично заяви, че се увеличават случаите на демеция и оглупяване при хора, заразени с COVID-19. Тази тенденция е забелязана именно заради главното засягане на малките съдове в тялото.
Тъй като вирусната инфекция атакува цялостно циркулацията на кръвта няма как да не се появят поражения и по големите кръвоностни съдове – аорта, коронарни, мозъчни съдове и др.

„Категорично в последните 2 години се увеличиха случите на инфаркт на миокарда и исхемичните инсулти”

За зрителите на „Академия Здравитал“, проф. Деянов сподели, че според неофициални наблюдения на български кардиолози близо 30 процента от възрастното население у нас има предсърдно мъждене и аритмия. Реално ритъмните усложнения са най-честите оплаквания, успоредно със силен задух, като сериозни следствия след преболедуване на коронавирусна болест. При друга част от заразените може да има поява на миокардит или т.нар. „инфламиране на миокарда“ – това е основна причина за ритъмно-проводни проблеми.

Също така при активно спортуващи хора, които повече натоварват сърцето и масата му се увеличава, има по-голям риск от подобен тип сърдечни болести. Категорична оценка бе дадена и на факта как има чувствително повишаване и флуктуация на кръвното налягане, като следствие на преминаване през Ковид. Флуктуацията представлява отклонение от средната норма на различни величини.

За финал

В края на медицинската част от днешното предаване д-р Илиева даде ценен съвет на хипертониците. Да обръщат повече внимание на артериалното налягане, да се приема редовно антихипертензивната терапия и да се потърси лекарска помощ при нужда, особено ако в това време са заразени с Ковид.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни