Последиците върху сърдечната дейност след Ковид!

Гост в предаването “Академия Здравитал” от вторник беше д-р Татяна Вълова – Илиева. Тя е известен кардиолог, работи във ВМА. Освен това е съпруга на покойния д-р Емил Илиев – основател на международния джаз-фестивал в Банско. Освен събеседването, свързано с музикалното събитие, участниците в днешното издание обърнаха внимание и на това по какъв начин се засягат сърцето и органите около него при човек, прекарал коронавирус.

Стигна се до категоричния извод

Основните поражения, които световната пандемия от последните 2 години нанася, акцентират към сърдечно-съдовата част от човешкия организъм. Точно с този факт е свързана и високата смъртност при този вид инфекция. Засягат се най-вече малките съдове – белодробните и сърдечните микроциркулации, при които настъпват тромботични усложнения. Д-р Илиева категорично заяви, че се увеличават случаите на демеция и оглупяване при хора, заразени с COVID-19. Тази тенденция е забелязана именно заради главното засягане на малките съдове в тялото.
Тъй като вирусната инфекция атакува цялостно циркулацията на кръвта няма как да не се появят поражения и по големите кръвоностни съдове – аорта, коронарни, мозъчни съдове и др.

„Категорично в последните 2 години се увеличиха случите на инфаркт на миокарда и исхемичните инсулти”

За зрителите на „Академия Здравитал“, проф. Деянов сподели, че според неофициални наблюдения на български кардиолози близо 30 процента от възрастното население у нас има предсърдно мъждене и аритмия. Реално ритъмните усложнения са най-честите оплаквания, успоредно със силен задух, като сериозни следствия след преболедуване на коронавирусна болест. При друга част от заразените може да има поява на миокардит или т.нар. „инфламиране на миокарда“ – това е основна причина за ритъмно-проводни проблеми.

Също така при активно спортуващи хора, които повече натоварват сърцето и масата му се увеличава, има по-голям риск от подобен тип сърдечни болести. Категорична оценка бе дадена и на факта как има чувствително повишаване и флуктуация на кръвното налягане, като следствие на преминаване през Ковид. Флуктуацията представлява отклонение от средната норма на различни величини.

За финал

В края на медицинската част от днешното предаване д-р Илиева даде ценен съвет на хипертониците. Да обръщат повече внимание на артериалното налягане, да се приема редовно антихипертензивната терапия и да се потърси лекарска помощ при нужда, особено ако в това време са заразени с Ковид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни!
Следете профилът на Здравитал в Instagram и получавайте актуална информация за нашите нови продукти и актуални намаления.
Последвайте ни!
Следете профилът на Здравитал в Instagram и получавайте актуална информация за нашите нови продукти и актуални намаления.
Call Now Button