Дискова херния – мнението на специалисти

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Дойде време за поредното излъчване на любимото ни предаване „Академия Здравитал“. Гост в него днес беше неврохирургът Илиян Стоев от “Специализирана болница за активно лечение Гръбначен център АД”, гр. София. Това е първото заведение в България и на Балканите за лечение на заболявания на гръбначния стълб и мозък. Основната тема на събеседването беше свързана с оперативното лечение и рехабилитация на дискови хернии, други заболявания на гръбначния стълб и работата в условия на пандемия.

Какво представлява дисковата херния?

Дисковата херния (дископатия или дискова протрузия) е проблем в интервертебралните дискове. Те се намират между прешлените, изграждащи гръбначния стълб. Този вид херния може да е: лумбална, медианна, парамедианна и др. Всеки междупрешленен диск от своя страна се състои от два компонента – централно разположена част – пулпозно ядро и фиброзен пръстен. При наличие на дискова херния, част от пулпозното ядро излиза извън влакната на фиброзния пръстен.

Има няколко основни симптома при появата на такава болест. Сред тях са: продължителна болка във врата/гърба; спазъм на мускулатурата около гръбнака; увреда на седалищния нерв (ишиас); слабост на мускулатурата в горни и/или долни крайници; болка и изтръпване в горни и/или долни крайници; промени във функциите на тазовите резервоари и др.

В началото на разговора специалистът от “СБАЛ – Гръбначен център АД” даде кратка информация за условията, в които работят той и колегите му, като заяви следното:

“Много трудно се справяме и физически, и психически, в условията на COVID-19. Веднъж седмично правим антигенни тестове на целия персонал. Над 1000 пациента минават годишно през нашата болница.”

Събеседниците в студиото обърнаха внимание на факта как все повече млади медицински специалисти търсят работа в чужбина и това трябва да се промени. В тази връзка  Илиян Стоев, заяви, че според него всички медицински кадри, които работят на Запад, биха се върнали в страната ни, при подходящо заплащане.

Гостът в студиото представи кратка анимация, на която се вижда техника за справяне при болки в кръста, развиващи се към крака – т.нар. „ишиаз“. Тези физически неразположения могат да се дължат на нарушаване на целостта на нормалния интигритет на междупрешленния диск, получава се изпъкване на част от него, като това може да е с или без откъсване на фрагмент от ядрото на диска. Професор Деянов и Неврохирургът Илиян Стоев коментираха, че функцията на този междупрешленен диск е като на един амортисьор – когато има много голям натиск, например при даден вид травма,  може да се появи тази изпъкналост и да се притисне нервно коренче. То отива към крака или кръста и така се получава силната болка.

Може да има и по-сериозни последствия – двигателен дефицит или пареза (състояние на частична загуба на движение на мускулите)

Във видеото се демонстрира как при медицинска интервенция може в междупрешленния диск да се вкара една сонда, като на нейния връх се получава нискотемпературна плазма и чрез нея се прокарват няколко канала в самия диск. По този начин посредством изпаряване на част от веществото в един обем спада налягането. Това позволява освобождаването на коренчето и спирането, или ограничението на болката.

Неврохирургът обърна внимание и на друг метод за справяне с дискова херния. При него се прокарва игла, позиционирана в средата на диска, като чрез нея се изпарява част от вътрешността и ядрото на самия диск като този път се използва високоенергиен лазер. Тук отново налягането спада, което позволява ретракция на дисковата протрузия. Прилага се и озоново-кислородна смес, която се инжектира в близост до нервното коренче, тя действа противовъзпълително. Получава се едно хибридно лечение между лазерната дискова декомпресия и озоновата процедура. В последствие Илиян Стоев заяви следното:

“Една подобна интервенция с цялостната подготовка и нейното изпълнение трае между 20 и 25 минути. Над 80% от пациентите се повлияват позитивно от подобна процедура.”

Скъпи зрители, може би се питате дали има някакви противопоказания, за да се подложи човек на такава интервенция?

На първо място не бива да има двигателен дефицит (парезия на крайниците), загуба на контрол върху уринирането, поради използването на рентгенова апаратура не бива да се прави манипулацията на бременни жени. Също така при някои отклонения в кръвосъсирването може да има отрицателни ефекти, при инфекциозни заболявания на кожата и меките тъкани.

Професор Деянов и Неврохирургът Илиян Стоев обърнаха внимание на фрактурите на прешлените, които биват високоенергийни и нискоенергийни. Високоенергийните фрактури настъпват в резултат на дадена травма, а нискоенергийните се дължат на едно масово заболяване – остеопороза.

Остеопороза

Остеопорозата е заболяване, характеризирано с понижена костна маса и намалена здравина на костите, поради което те стават лесно чупливи. Счупвания, свързани с остеопороза, най-често се появяват в областта на шийката на бедрената кост в тазобедрената става, китката или прешлените на гръбначния стълб.

Остеопорозата се появява най-често при жените. При мъжете е по-рядко, но пък заболяването при тях протича по-тежко.

Съществуват две процедури, които се използват при лечението на оестеопоротичните фрактури: вертебропластика и кифопластика. При тях пациентът лежи по корем на операционната маса, въвеждат се две игли в тялото на прешлена. При първия метод през иглата се инжектира полимер (костен цимент) в гъсто и течно състояние. Инжектирайки се чрез система за преодоляване на дискузитета се постигат два ефекта – предпазване от последваши счупвания.

Инжектирането на полимер се поема от здравната каса

Вторият ефект е свързан с фиксиране на микроелементите се повлиява болката. Кифопластиката е минимално инвазивна интервенция. При кифопластиката може да се коригира височината на гръбначния стълб.

От своя страна проф. Христо Деянов изрази следното мнение:

“Самото лечение на един дегенерирал прешлен и излекуването на този дегенеративен процес в даден прешлен не означава, че пациентът е напълно здрав. Ако основната причина за проблема е остеопороза, този процес на лечение продължава.”

В края на разговора неврохирургът Илиян Стоев обърна внимание и на рехабилитацията при гръбначни заболявания. Най-подходящи са базите в Павел Баня, Велинград, с. Баня, и Бургаските минерални бани. Спокойно може да се ходи и в Поморие през пролетно-летния и ранния есенен сезон.

В заключение

Ето и няколко съвета от страна на специалистите в студиото за хора, които имат изменения в гръбначния стълб или болки в кръста. Трябва да има повече движение, по възможност активно спортуване, да не се застоявате напрекъснато седнали. Също така е полезно да се седи на медицинска топка след дълго стоене на стол. Проф. Христо Деянов от своя страна даде препоръка към работещите в постоянно положение на покой на всеки един час да се раздвижват активно по 5 минути.

Останалите предавания от “Академия Здравитал” можете да откриете в нашия блог!

[blog_posts type=”masonry” columns__sm=”2″ depth=”1″ ids=”4647,2556,4392,4896″ image_height=”180px”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2368,2474,3930,3962″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни