Количка

Обадете ни се на 02 402 68 68

Безплатна доставка на всички поръчки над 100 лева!

Жълт Кантарион (Hypericum Perforatum)

Жълт Кантарион Билка

Съдържание за Жълт Кантарион (Hypericum Perforatum)

Информация за Жълт Кантарион (Hypericum Perforatum)

Жълтият кантарион е многогодишно тревисто растение с голо, силно разтворено в горната си част стъбло, с две надлъжни ребра, на височина между 30 до 70 cm. Листата са срещуположни, без дръжки, овално елипсовидни, целокрайни, дълги от 1 до 3 cm. Гледани срещу светлината, те са пунктирани (перфорирани) поради наличието на вместилища с етерично масло. Цветовете са жълти, събрани на върха на стъблото в съцветие – метлица. Чашката се състои от 5 продълговато заострени, свободни, целокрайни листчета. Венчето има 5 яркожълти листчета, два пъти по-дълги от тези на чашката. Тичинките са много, сраснали в основата си в 3 снопчета. Плодът е яйцевидна тригнездна кутийка. Цъфти от май до септември. Народното наименование на билката е „христова кръв“ или „христова чудотворка“. Събира се в пълен разцвет около 24 юни, Еньовден. В много западни страни се нарича „билка на свети Йоан“.

Полезни действия на билката Жълт Кантарион (Hypericum Perforatum)

  • Природен антидепресант

Екстрактът от Hypericum Perforatum се използва за производството на билкови антидепресанти без рецепта, най-често при депресия и психовегетативни тревожни разстройства. При лека и умерена депресия действието на препаратите с жълт кантарион е сравнимо с тази на традиционните медикаменти. Ефективността му е доказана от многобройни клинични изпитвания, които установяват, че употребата му е единственият метод на допълваща медицина в случаи на депресивни разстройства. Успокоителното действие върху нервната система на Жълтия Кантарион се дължи на хиперицина и хиперфорина в състава на билката. Те допринасят за производството на серотонин – хормонът на щастието, който нормализира емоционалния фон и помага за мотивацията. Повишават и нивата на мелатонин – хормонът, произвеждан от организма по време на сън.

  • Природен антибиотик

Жълтият Кантарион има силно изразени антибактериални, противовъзпалителни, регенеративни и бактерицидни свойства. Танините в състава му действат като естествен антибиотик и се борят с възпалителните процеси. Изключително благоприятно е въздействието му при настинка и грип, при болки в гърлото и хрема. Затова специалистите то препоръчват горещо при началните симптоми на настинка и грип. Кантарионът има стягащо и кръвоспиращо действие и заедно с антисептичните си свойства е чудесно средство за лечение на открити и труднозаздравяващи рани.

  • Балсам за стомашно-чревния тракт

Флавоноидите в Жълтия Кантарион са отговорни за нормализирането на чревната подвижност, укрепват стените на кръвоносните съдове, прочистват жлъчните пътища и стимулират храносмилането.

  • Враг на болката

Екстрактът от Hypericum Perforatum ограничава болки от различен произход и се препоръчва при артрит, ревматизъм, мигрена, мускулни болки, болки в стомаха и менструални болки при жените.

  • Помощник в борбата с рак и СПИН

Вече има и медицински доказателства, че Жълтият Кантарион е в състояние да лекува рак и СПИН.В природната медицина екстрактът от Жълт кантарион се използва както самостоятелно, така и в комбинация с други билки за широк спектър от здравословни проблеми.

Негативни ефекти от билката Жълт Кантарион (Hypericum Perforatum)

  • Да не се употребява при свръхчувствителност към жълт кантарион; бременност и кърмене; едновременно лечение с други лекарства, приемани през устата (за лечение на HIV – инфекция, за лечение на мигрена, антидепресанти, циклоспорин, продукти, причиняващи повишена чувствителност на кожата към светлината); при повишена чувствителност към UV-лъчи (фоточувствителност). Да не се употребява повече от 3-6 месеца без консултация с лекар. Да не се приема от деца под 12 години. Възможни са реакции като стомашно-чревни смущения, умора, главоболие, фоточувствителност. Ако приемате противозачатъчни таблетки, трябва да знаете, че може да се появи нерегулярно кървене.
  • Трябва също да използвате допълнителни методи за контрацепция, тъй като жълтият кантарион намалява ефективността на противозачатъчните и може да настъпи бременност. При едновременно приемане жълтият кантарион може да намали ефективността на следните лекарства – против съсирване на кръвта; циклоспорин – за потискане на имунната система; за лечение на HIV – инфекция; трициклични антидепресанти; перорални контрацептиви; дигоксин; карбамазепин; фенитоин; теофилин.
  • Наблюдавани са фармакодинамични взаимодействия и с определени лекарства за лечение на депресия, както и с триптани – за лечение на мигрена. Поради повишеният риск от нежелани реакции, свързани с тези взаимодействия, продуктът не трябва да се използва едновременно с тези лекарства (ефектите им може да се засилят).

Статии за Жълт Кантарион (Hypericum Perforatum)

Продукти с Жълт Кантарион (Hypericum Perforatum)

Надяваме се информацията за билката Жълт Кантарион (Hypericum Perforatum) да ви е била интересна и полезна. За повече информация за билки натиснете бутона вдясно.
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни