Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Глогът е добре познато хранително и лечебно растение. Използва се от далечни времена като ефективно лекарство. Древната медицина вярвала, че плодът на растението Глог, освен че е много хранителен, също така коригира и намалява възбудата на жлъчката и високото кръвно налягане, намалява гаденето, укрепва възпаления стомах и черния дроб, лекува хронични заболявания на коремните органи и диария.

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Глогът е добре познато хранително и лечебно растение. Използва се от далечни времена заради целебните свойства на глога. Древната медицина вярвала, че плодът на растението Глог, освен че е много хранителен, също така коригира и намалява възбудата на жлъчката и високото кръвно налягане, намалява гаденето, укрепва възпаления стомах и черния дроб, лекува хронични заболявания на коремните органи и диария.

Къде намира приложение Глогът?

целебните свойства на глога, лечебни свойства на глога

В народната медицина плодовете от глог се използват за лечение на умора, за подобряване на мозъчната функция, при главоболие, виене на свят, астма. Чаят от сушени плодове и листа от глог се пие при сърдечни болки, задушаване, хипертония и стомашно-чревни заболявания

Плодовете на растението се използват в медицината


Целебните свойства на глога се използва широко в съвременната научна медицина. Настойката от плода се прилага като десенсибилизиращо средство при алергични заболявания. Плодовете, листата и цветовете на Глога, заради наличието на фенолни съединения, имат антиоксидантни свойства. Доказани са също имуномодулиращите, антиалергичните и противотуморни свойства на растението. Глогът е много широко използван и в сърдечната медицинска практика.

Разпространение и информация за целебните свойства на глога

Обикновеният глог е храст или малко дърво от рода Глог (Crataegus) от семейство Розоцветни (Rosaceae). В природата обхваща почти цялата територия на Европа. Расте в храсталаци, в широколистни и борови гори, по речни брегове. Особено добре се развива върху тежки глинести почви. Расте бавно, много е устойчив на суша и студ. На височина достига от 5 до 14 метра. Известен е екземпляр от този вид на възраст над 400 години с диаметър на стъблото 2.5 метра. Цветовете му са бели и ароматни, а плодовете са яйцевидни, червени или червено-кафяви на цвят, с диаметър 7-10мм. Целебните свойства на глога съдържат урсолова, хлорогенна, винена, кафеена и лимонена киселини, ситостерол, сапонини и флаваноиди, аскорбинова киселина, каротин, танини, сорбитол, холин, ацетилхолин.

Букет от полезни вещества за сърцето

целебни свойства на глога

В съвременната медицина и фитотерапия екстрактът от узрелите плодове на Обикновения Глог се използва като средство, което има стимулиращ ефект върху сърдечния мускул и при функционални нарушения на сърцето. Клиничните изпитвания показват, че течният екстракт от плодовете понижава кръвното налягане, повишава ефективността на сърдечния мускул, намалява болката и облекчава усещането за тежест и свиване в сърцето. 

Флаваноиди – целебни свойства на глога

Флавоноидите имат съдоразширяващо действие и на тях се дължи едно от най-ценните целебни свойства на глога. Те засилват кръвообращението в коронарните съдове на сърцето и мозъка, стимулират съкращенията на сърдечния мускул и в същото време намаляват неговата възбудимост и честота. Едновременно с това намалява възбудимостта на централната нервна система и се подобрява сънят.

Други здравни ползи от прием на Глог

Препаратите с Глог се препоръчват при сърдечна аритмия, сърдечна слабост, ангина пекторис, тахикардия и сърдечни неврози. Наскоро е открита способността на екстракта от Глог да намалява нивата на холестерол в кръвта, което дава добър ефект при лечението на атеросклерозата. Тъй като понижава кръвното налягане, е подходящ и при хипертония. Екстрактът от Глог особено се препоръчва при заболявания и симптоми, свързани с климактериума при жените.

Как може да се възползваме от всички целебни свойства на глога?

В природната медицина екстрактът от Глог се използва както самостоятелно, така и в комбинация с други билки за широк спектър от здравословни проблеми. В натуралната хранителна добавка Трибор Бета на Здравитал специалната комбинацията между Бабини Зъби, Глог и Гинко Билоба е подбрана внимателно за максимална ефективност и още след първите няколко приема води до значително облекчаване на симптомите. Продуктът е предназначен за заболявания на сърдечно-съдовата система, регулиране на кръвното налягане и понижаване на нивата на холестерола.

p.iltchev

p.iltchev

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни