Бял равнец (Achillea millefolium)

Народни наименования: Гущерка, Бубниче , Посечена трева, Хилядолистник ,Еневичка, Ресулява билка
Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
byal-ravnets-zdravital

Съдържание за Бял равнец (Achillea millefolium)

Информация за Бял равнец (Achillea millefolium)

Бял равнец (Achillea millefolium) е многогодишно тревисто растение, което принадлежи към семейство Сложноцветни. Тази билка е  с фино разделени папратовидни листа, които обикновено са между 3-8 cm дълги. Листата са перести и са разположени последователно по стеблото, като всяко листче е тясно ланцетно. Растението може да нарасне до 1 м височина и има дървесно стъбло, покрито с бели или бледорозови цветя. Цветовете са дребни, но растат в гъсти гроздове и имат характерна форма с плосък връх. Те често се посещават от различни опрашители ,като пчели и пеперуди. Листата и цветовете на белия равнец се използват за различни медицински и кулинарни цели.

Съдържание за Бял равнец (Achillea millefolium)

Какъв е биохимичния състав на билката?

Билката има богат биохимичен състав. Активните съставки, които имат най-силно изразени положителни ефекти върху човешкото здраве в билката, са:

 • Флавоноиди – апигенин, кверцетин и лутеолин.
 • Терпеноиди – бета-каротин, карвакрол и евкалиптол.
 • Киселини – кафеева киселина, хлорогенна киселина и розмаринова киселина.
 • Кумарини – скопарен и куркумарен.
 • Алкалоиди -като хризопрен и хризоспорин.
 • Етерични масла, танини, смоли и други.

Къде расте билката Белия равнец (Achillea millefolium)?

Билката бял равнец (Achillea millefolium) е широко разпространена в Европа, Северна Азия и Северна Америка. Тя расте на открити места, като поля, пасища, горски пътища, каменисти места и други сухи и светли места. Бял равнец може да се открие във всяка почва, но предпочита сухи и добре дренирани почви.

Кои части на билката са най-полезни?

Бял равнец е билка, която се използва в традиционната медицина в продължение на хиляди години за лечение на различни здравословни проблеми. Най-полезните части на билката Бял равнец са нейните цветове и листа. Те съдържат:

 • Флавоноиди: Бял равнец съдържа флавоноиди ,които са силни антиоксиданти и могат да помогнат при борбата с възпаленията.
 • Терпеноиди: Бял равнец съдържа терпеноиди, които могат да подпомогнат дихателната система и  имат  силно антисептично действие.
 • Киселини: Бял равнец съдържа киселини, които също имат силни антиоксидантни свойства и могат да помогнат при борбата с възпаленията.
 • Кумарини: Бял равнец съдържа кумарини, които могат да помогнат за подпомагане на кръвообращението и да имат антикоагулантно действие.
 • Алкалоиди: Бял равнец съдържа алкалоиди, които могат да имат антибактериално и антивирусно действие.

Кога е най-добре да се бере билката?

Белият равнец е най-добре да се бере през лятото, когато цъфти, обикновено от май до септември в северното полукълбо. В този период, когато растението е в пълен разцвет, най-много съдържа полезни вещества като етерични масла, флавоноиди и танини. За най-добър резултат, берете Бял равнец след изгрева на слънцето, когато росата е изсъхнала, но преди да бъде прекалено горещо. Така ще гарантирате оптималното съдържание на полезните вещества в растението. Важно е да изберете места, където Бял равнец не е замърсяван с химикали или други замърсители.

Интересни истории, митове и легенди за Бял равнец (Achillea millefolium)

Има някой интересни легенди свързани с Белия равнец, които ще ви споделим сега:

 • Белият равнец (Achillea millefolium) носи латинско име Achillea, което идва не от кого да е, а от  един от най-героичните воини в историята – Ахил. Причина за това е легендата, че Ахил ползвал белия равнец за спиране на кръвотечението и за по бързото зарастване на раните които получавали с неговите войни по време на битка.
 • В друга е легенда се казва, че ако намерите  билката бял равнец  и я поставите под възглавницата си през нощта, ще видите сънища, които ще ви помогнат да разрешите проблемите си.
 • В Скандинавия белият равнец се използвал в езическите култове, където се вярвало, че билката има магически сили. Тя се използвала за защита от зли духове и за укрепване на мъжката сила.
 • В християнството билката   се свързва с кръвта на Исус Христос и се използва като символ на неговата жертва.
 • В китайската митология билката е известна като Байшао, което означава “бял корен”. Тя се използва и в традиционната китайска медицина за лечение на различни заболявания.

Народни рецепти, домашни лекове и бабини отвари с билката Бял равнец (Achillea millefolium)

Полезни действия на Белият равнец

Билката има множество полезни за здравето ефекти. Отдолу може да разгледате най-силно изразените позитивни ефекти върху човешкото здраве от приема на билката Бял равнец (Achillea millefolium).

 • Белият равнец има силно антисептично действие , подпомага функциите на имунната система и помага при лечението на заболявания на дихателната система като бронхит и астма, заради съдържанието си на терпеноиди като бета-каротин, карвакрол и евкалиптол и алкалоиди като хризопрен и хризоспорин, 
 • Подобрява паметта и концентрацията и помага здравето на сърдечно-съдовата система като намалява кръвното налягане и холестерола в кръвта, скопарен и куркумаренна  имат антикоагулантно действие и подпомагат цялостно кръвообращението.
 • Белият равнец има антиоксидантни свойства и помага да се борим със свободните радикали.
 • Белият равнец се  справя с хемароидите , заради силното си противовъзпалително  действие.

В допълнение към тези ефекти се смята, че билката помага още и за силни менструални болки и кървене.

Възможни нежелани реакции от приема на билката

Бял равнец (Alchemilla vulgaris) е билка, която се използва от дълги години в народната медицина за лечение на различни здравословни проблеми.Въпреки това, като всяка билка, Бял равнец може да има нежелани реакции при определени хора или при прекалено високи дози. Някои от възможните нежелани реакции от приема на Бял равнец могат да включват:

 • Алергични реакции – при някои хора може да се появят алергични реакции като сърбеж, обрив или дори анафилактичен шок.
 • Хипогликемия – Бял равнец може да намали нивата на кръвната захар и да доведе до хипогликемия при хора, които приемат лекарства за диабет.
 • Възпаление на черния дроб – при дълготрайно и често употреба на билката може да се появи възпаление на черния дроб.
 • Риск от кървене – Бял равнец може да увеличи риска от кървене, особено при хора, които приемат лекарства за разреждане на кръвта.
 • Други – възможни са и други нежелани реакции като главоболие, гадене, диария и др.
 •  Не бива да се приема от бременни жени и деца. 

Статии за билката Бял равнец (Achillea millefolium)

Продукти с Бял равнец (Achillea millefolium)

 • 29,00 лв. Добавяне в количката
Статии за билката Бял равнец (Achillea millefolium)

Надяваме се информацията за Бял равнец (Achillea millefolium) да Ви е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други билки и полезни растения, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни