Рак на Черния Дроб

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
rak-na-chernia-drob-zdravital

Първичният рак на черния дроб е животозастрашаващо заболяване и един от най-бързо развиващите се видове рак. Повечето случаи на първичен рак на черния дроб са рак на черния дроб и рак на жлъчните пътища в черния дроб. И двата вида рак имат общи причини, рискови фактори, симптоми и лечение. Лекарите се фокусират върху идентифицирането на лицата, които може да са изложени на повишен риск, за да могат да хванат и лекуват първичния рак на черния дроб възможно най-рано.

Съдържание за Рак на Черния Дроб

Какво представлява заболяването Рак на Черния Дроб?

Ракът на черния дроб е животозастрашаващо заболяване и един от най-бързо развиващите. Съществуват два вида рак на черния дроб: първичен и вторичен. Първичният рак започва във вашия черен дроб. Вторичният рак се разпространява в черния дроб от друга част на тялото ви. Тук ще разгледаме първичния рак на черния дроб.

Подобно на много видове рак, лекарите могат да направят повече за лечението на рака на черния дроб в ранния стадий на заболяването. За разлика от много видове рак, лекарите имат добра представа за това какво увеличава риска от развитие на рак на черния дроб. Имайки предвид това, професионалистите имат намерение да определят кой може да е с повишен риск, за да могат да хванат и лекуват първичния рак на черния дроб възможно най-рано.

Съдържание за Рак на Черния Дроб

Какви са видовете Рак на Черния дроб?

Съществуват три вида първичен рак на черния дроб:

 • Хепатоцелуларен карцином (HCC): Това е най-често срещаната форма на рак на черния дроб, която представлява почти всички случаи на рак на черния дроб.
 • Интрахепатален рак (ИХК): Това е форма на холангиокарцином. IHC е рак в жлъчните канали на черния дроб. Той представлява около 10-20 % от всички случаи на първичен рак на черния дроб.
 • Ангиосарком: Този вид е много рядък и представлява около 1 % от всички случаи на първичен рак на черния дроб. Този рак започва в обвивката на кръвните клетки в черния ви дроб. (Ангиосаркомът може да засегне и други органи.)

Като цяло HCC и IHC представляват около 2 % от всички нови случаи на рак и 5 % от всички нови смъртни случаи от рак. Лекарите често диагностицират и лекуват HCC и IHC по един и същи начин.

Честота на заболяването

Не е често срещано, но случаите на рак на черния дроб непрекъснато се увеличават. Професионалистите в сферата смятат, че около 1% от всички мъже и жени ще бъдат диагностицирани с някаква форма на рак на черния дроб през живота си.
HCC и IHC засягат повече мъже, отколкото жени, и най-често се диагностицират на възраст между 55 и 64 години. Хората, чиято раса включва азиатски/тихоокеански островитяни, латиноамериканци или американски/аляскански индианци, са по-склонни да развият първичен рак на черния дроб, отколкото чернокожите или белите.

Какви са симптомите на Рак на Черния дроб?

Когато ракът на черния дроб е в ранен стадий, може да нямате никакви симптоми. Хепатоцелуларният карцином (HCC) и интрахепаталният холангиокарцином (IHC) имат сходни симптоми:

 • Бучка под гръдния кош или болка в дясната част на корема, или болка близо до дясното рамо.
 • Жълтеница (заболяване, при което кожата и очите пожълтяват).
 • Необяснима загуба на тегло, гадене или загуба на апетит.
 • Умора.
 • Тъмно оцветена урина.


Какви са ранните предупредителни признаци за рак на черния дроб?
За съжаление, може да имате много ранен рак на черния дроб без никакви симптоми. Ако знаете, че сте изложени на риск от рак на черния дроб, посъветвайте се с Вашия лекар за тестове за наблюдение на черния Ви дроб и евентуално за улавяне на рака на черния дроб в най-ранния му стадий.

В следствие на какво се получава Рак на Черния дроб

Ракът на черния дроб възниква, когато нещо засегне ДНК на здравите чернодробни клетки. ДНК е носител на гените, които определят функционирането на нашите клетки. Всички ние имаме гени, които определят кога клетките да растат, да се размножават и да умират. Например, онкогените помагат на клетките да растат и да се делят. Други гени, наречени туморосупресорни гени, наблюдават клетъчната активност, като не позволяват на клетките да се размножават неконтролируемо и се грижат за това клетките да умират, когато трябва да умрат.
Когато нашата ДНК мутира или се променя, клетките ни получават нови инструкции. При HCC промените в ДНК включват онкогени и/или изключват тумор-супресорни гени. Например, проучванията показват, че цирозата, свързана с вируса на хепатит В (HBV) и вируса на хепатит С (HCV), представлява повече от половината от всички случаи на HCC. Когато тези вируси инфектират чернодробните клетки, те променят клетъчната ДНК, превръщайки здравите чернодробни клетки в ракови.
Какво причинява IHC?
Лекарите смятат, че продължителното възпаление на жлъчните пътища увеличава риска от развитие на IHC. Това продължително възпаление може да причини промени в ДНК, които превръщат здравите клетки в анормални.

Възможни усложнения от заболяването по стадии?

Лекарите определят стадия на HCC, като използват стандартите, определени от системата за рак на черния дроб на клиниката в Барселона (BCLC). Тази система оценява HCC на черния дроб по характеристики, включително дали черният дроб работи добре, размера на тумора и симптомите ви. Лекарите могат да използват различни термини за всеки етап на BCLC; понякога се представят като етапи от I до IV или 0-C, или с термини като ранен и напреднал стадий на HCC.
Стадиите на хепатоцелуларния карцином включват следното:

 • Стадий I / много ранен стадий / стадий 0: Имате единичен тумор в черния дроб, който е с размери под 2 см. Кръвните изследвания показват, че нивото на билирубина е нормално.
 • Стадий II/ранен стадий/стадий А: Имате единичен тумор с размери 5 cm или по-малко или имате повече от един тумор с размери под 3 cm. Туморът може да се е разпространил в кръвоносните Ви съдове.
 • Стадий III/среден стадий/стадий В: В този стадий може да имате повече от един тумор и/или тумор, който е с размери над 5 cm. Туморът може да се е разпространил в лимфните възли, големите кръвоносни съдове или друг орган.
 • Стадий IV/напреднал стадий/стадий С: Ракът се е разпространил на други места в тялото Ви, например в белите дробове или костите, както и в лимфните възли.

Как се диагностицира Рак на Черния дроб?

 • Кръвни тестове:

Проследяващите лекари могат да направят кръвни тестове за рак, като например тест за чернодробна функция, за да проверят чернодробните ензими, протеини и други вещества, които показват дали черният ви дроб е здрав или увреден. Те могат да направят тест за алфа-фетопротеин (AFP). Високите нива на AFP могат да показват рак на черния дроб.

 • Ултразвук (сонография):

Това изследване предоставя снимки на структурите на меките Ви тъкани. Лекарите използват ултразвук, за да търсят тумори на черния дроб.

 • Компютърна томография (КТ):

Този специален вид рентгенова снимка прави подробни изображения на черния Ви дроб, като предоставя информация за размера и местоположението на чернодробния тумор.

 • Магнитно-резонансна томография (МРТ):

Това изследване създава много ясни изображения на тялото Ви с помощта на голям магнит, радиовълни и компютър.

 • Ангиограма:

Този тест помага на доставчиците на здравни услуги да изследват кръвоносните съдове на черния Ви дроб. По време на този тест Вашият доставчик на здравни услуги инжектира багрило в артерия, за да може да проследи активността на кръвоносните съдове и да търси запушвания.

 • Биопсия:

Здравните специалисти отстраняват чернодробна тъкан, за да търсят признаци на рак. Биопсията е най-надеждният начин за потвърждаване на диагнозата рак на черния дроб.
Вашият лекар може да направи следните изследвания, ако смята, че може да имате IHC:

 • Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ERCP):

При ERCP се използват ендоскоп и катетър (тънки, гъвкави тръбички), за да се изследват жлъчните пътища.

 • Перкутанна трансхепатална холангиография (ПТХ):

При PTC се правят рентгенови снимки на жлъчните пътища, както при ERCP. Вместо ендоскоп и катетър, се поставя контрастно вещество, като въвежда игла директно в жлъчните канали и черния Ви дроб. Обикновено ПТК се прилага само при хора, които не могат да се подложат на ERCP.

Как се овладява заболяването?

Специалисти разполагат с няколко общи метода за лечение на HCC и IHC, включително операция за отстраняване на част от черния дроб, чернодробна трансплантация и лечение, насочено към черния дроб, като чернодробна артериална емболизация и аблация. Те могат също така да използват няколко вида химиотерапия, химиоемболизация, лъчетерапия, радиоемболизация, имунотерапия и таргетна терапия.

Билкова терапия при борба с Рак на Черния Дроб

Няма нито една билка, която да може да излекува рак на черния дроб, и е важно да се консултирате със здравен специалист, преди да опитате каквито и да било билкови средства. Въпреки това някои билки са изследвани за потенциалните им ползи за поддържане на здравето на черния дроб и могат да бъдат полезни като част от цялостен план за лечение.
Ето някои билки, които могат да бъдат полезни за здравето на черния дроб:

 • Корен от глухарче: Коренът от глухарче традиционно се използва като тоник за черния дроб. Той може да спомогне за подобряване на чернодробната функция чрез увеличаване на производството на жлъчка и насърчаване на елиминирането на токсините от черния дроб.
 • Бабини зъби: има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на болката и възпалението.
 • Бял Трън е билка, която традиционно се използва за поддържане на здравето на черния дроб. Проучванията показват, че той може да помогне за предпазване на черния дроб от увреждане, причинено от токсини, включително лекарства за химиотерапия.

Важно е да се отбележи, че въпреки че тези билки могат да имат потенциални ползи за здравето на черния дроб, те не трябва да се използват като заместител на конвенционалното медицинско лечение. Консултирайте се с медицински специалист, преди да опитате каквито и да било билкови средства, особено ако имате здравословно състояние или приемате лекарства.

Средства и лекове за превенция на Рак на Черния дроб в домашни условия

Въпреки че не можете да предотвратите напълно рака на черния дроб, можете да направите следното, за да намалите вероятността да се разболеете от рак на черния дроб:

 • Избягвайте поведение, което води до цироза.
 • Постигнете или поддържайте здравословно тегло.
 • Направете си ваксина срещу хепатит В. Тази ваксина е безопасна за почти всички. 

  Ако имате някакво чернодробно заболяване, страдате от диабет, затлъстяване или пиете много, попитайте лекаря си за скрининг за рак на черния дроб.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Ракът на черния дроб в много ранен стадий може да е без симптоми. Скринингът за рак на черния дроб е начинът, по който здравните специалисти следят състоянието на черния дроб за признаци на рак на черния дроб. Въпреки че няма стандартни тестове за на рак на черния дроб, Вашият лекар може да Ви препоръча да правите ултразвукови и кръвни изследвания на всеки шест месеца.

Статии за Рак на Черния дроб

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Продукти за билколечение

 • 34,90 лв. Купи
 • 84,60 лв. Купи
 • 52,00 лв. Добавяне в количката

Надяваме се информацията за Рак на Черния дроб е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни