Подагра

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
podagra (1)

Подаграта е болезнена форма на артрит. Когато в организма ви има допълнително количество пикочна киселина, в ставите (обикновено в палеца на крака) могат да се образуват остри кристали. Симптомите като болка и подуване се появяват и изчезват в интервали, наречени пристъпи на подагра. Лечението обикновено е комбинация от лечение на симптомите и промяна на диетата.

Съдържание за Подагра

Какво представлява заболяването Подагра?

Подаграта е форма на възпалителен артрит , който причинява болка и подуване на ставите. Подаграта се случва, когато в тялото ви има натрупване на пикочна киселина.

Подаграта най-често засяга ставата на големия пръст на крака. Но може да засегне други стави, включително:

 • Коленете.
 • Глезени.
 • Крака.
 • Ръце и китки.
 • Лактите.

Съдържание за ЗАБОЛЯВАНЕ/СЪСТОЯНИЕ

Какви са видовете Подагра?

 • Хиперурикемична подагра: Това е най-често срещаният вид подагра, при който нивата на пикочна киселина в кръвта са повишени, което води до образуване на уратни кристали в ставите.
 • Нормурикемична подагра: При този тип подагра нивата на пикочната киселина в кръвта са в норма, но човек все още изпитва пристъпи на подагра поради други фактори, като например генетични особености или начин на живот.
 • Остра подагра: Това е внезапен и тежък пристъп на подагра, който се характеризира със силна болка, подуване и зачервяване на засегнатата става. Симптомите обикновено достигат своя пик в рамките на 24-48 часа и след това постепенно отшумяват в продължение на седмица или две.
 • Хронична тофациална подагра: Това е продължителна форма на подагра, която се появява, когато заболяването не се лекува или се управлява лошо, което води до натрупване на уратни кристали в ставите и околните тъкани. Това може да доведе до развитието на тофи, които представляват видими бучки под кожата, които с течение на времето могат да причинят увреждане на ставите и деформация.
 • Псевдоподагра: Това е състояние, подобно на подаграта, но причинено от кристали на калциев пирофосфат, а не от уратни кристали. То също може да доведе до възпаление на ставите, болка и подуване и е по-често срещано при по-възрастни хора.

Честота на заболяването Подагра

Честотата на подаграта варира в широки граници по света и се влияе от редица фактори, включително генетика, диета и начин на живот.

Според проучването Global Burden of Disease Study 2019 подаграта засяга 186,6 милиона души по света, което представлява увеличение с 11,7% от 2000 г. до 2019 г. Разпространението на подаграта варира значително по региони, като най-високи стойности се отчитат в Западнотихоокеанския регион, който включва страни като Китай и Япония, а най-ниски – в Африка на юг от Сахара.

В страните с високи доходи подаграта е по-разпространена сред мъжете, отколкото сред жените, и честотата ѝ нараства с възрастта.
Подаграта по-висока честота се съобщава сред мъжете, по-възрастните хора и тези с определени здравословни състояния, като хипертония и хронично бъбречно заболяване.

Като цяло се очаква честотата на подаграта да продължи да нараства през следващите години поради застаряването на населението и нарастващия брой на затлъстяването и други метаболитни нарушения, които са рискови фактори за това състояние.

Какви са симптомите на Подагра?

Пристъпите на подагра са много болезнени и могат да настъпят внезапно, често за една нощ. По време на пристъп на подагра симптомите в засегнатите стави могат да включват:

 • Интензивна болка.
 • Промяна на цвета или зачервяване.
 • Скованост.
 • Подуване.
 • Чувствителност, дори при лек допир (като чаршаф, покриващ засегнатата става).
 • Топлина или усещане, че ставата “гори”.

В следствие на какво се получава Подагра?

Натрупването на излишна пикочна киселина в тялото причинява подагра. Тялото естествено произвежда пикочна киселина, когато разгражда химикали, наречени пурини, които се съдържат в някои храни и напитки. Обикновено бъбреците филтрират пикочната киселина от кръвта и след това тя напуска тялото при уриниране. Понякога организмът произвежда твърде много пикочна киселина и бъбреците не я отстраняват от кръвта достатъчно бързо. Когато тялото има високи нива на пикочна киселина (хиперурикемия), кристалите на пикочната киселина могат да се натрупат и да се установят в ставите. Острите кристали се струпват заедно и причиняват внезапни пристъпи на болка, подуване и други симптоми. Наличието на временно високи нива на пикочна киселина не означава, че непременно ще развиете подагра. Много хора с хиперурикемия никога не получават подагра.

Възможни усложнения от заболяването Подагра?

 • Увреждане на ставите: Натрупването на кристали пикочна киселина в ставите може да доведе до увреждане на ставите с течение на времето. Увреждането може да стане трайно и да доведе до деформации на ставите и хронична болка.
 • Камъни в бъбреците: Подаграта може да причини образуване на уратни кристали в бъбреците, което води до появата на камъни в бъбреците. Камъните в бъбреците могат да причинят силна болка и дискомфорт, а в някои случаи може да се наложи тяхното отстраняване чрез операция.
 • Заболяване на бъбреците: Ако не се лекува, подаграта може да доведе до увреждане на бъбреците и хронично бъбречно заболяване. Натрупването на уратни кристали в бъбреците може да причини възпаление и белези, което да доведе до намаляване на бъбречната функция.
 • Сърдечно-съдови заболявания: Подаграта е свързана с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, включително инфаркти, инсулти и хипертония. Точните механизми на тази връзка не са напълно изяснени, но се смята, че тя е свързана с хроничното възпаление.
 • Диабет: Подаграта е свързана с повишен риск от развитие на диабет тип 2. Основните механизми за тази асоциация не са напълно изяснени, но се смята, че са свързани с инсулиновата резистентност и възпалението.
 • Затлъстяване: Подаграта се среща по-често при хора с наднормено тегло или затлъстяване. Затлъстяването може да допринесе за развитието на подагра чрез увеличаване на производството на пикочна киселина и нарушаване на екскрецията на пикочна киселина.
 • Инфекция: В някои случаи подаграта може да доведе до развитие на инфекция в засегнатата става. Това може да причини допълнителна болка и възпаление и да наложи лечение с антибиотици.

Как се диагностицира Подагра?

Лекарят ще диагностицира подаграта с физически преглед. Той ще ви попита за симптомите ви и ще прегледа засегнатите стави. Кажете на лекаря кога за пръв път сте забелязали симптоми като болка и подуване на ставата и колко често се появяват и изчезват симптомите.

Какви тестове ще бъдат направени за диагностициране на подаграта?

Вашият лекуващ лекар може да използва няколко образни теста, за да направи снимки на засегнатите стави. Тези тестове могат също така да покажат дали подаграта е причинила някакви промени в ставите ви. Може да се наложи:

 • Рентгенови снимки.
 • Ултразвук.
 • Магнитно-резонансна томография (МРТ).
 • Компютърна томография (КТ) – по-специално двойно-енергийна КТ.

Други обичайни изследвания за диагностициране на подагра включват:

 • Кръвни тестове за измерване на пикочната киселина в кръвта.
 • Аспирация на ставата – с помощта на игла се взема проба от течност от вътрешността на ставата.

Как се овладява заболяването?

Лечението на подаграта обикновено е комбинация от овладяване на симптомите по време на обостряне и намаляване на честотата на консумация на храни и напитки с високо съдържание на пурин.

Лекарства за подагра
Вашият доставчик на здравни услуги може да ви предложи лекарства, които да ви помогнат да се справите със симптомите, включително:

 • НСПВС: НСПВС, продавани без рецепта, като ибупрофен и напроксен, могат да намалят болката и подуването по време на пристъп на подагра. Някои хора с бъбречни заболявания, стомашни язви и други здравословни проблеми не трябва да приемат НСПВС. Посъветвайте се с лекаря си, преди да приемете НСПВС.
 • Колхицин: Колхицинът е лекарство, отпускано с рецепта, което може да намали възпалението и болката, ако го приемете в рамките на 24 часа след пристъп на подагра.
 • Кортикостероиди: Кортикостероидите са лекарства, отпускани с рецепта, които намаляват възпалението. Вашият лекар може да ви предпише перорални (през устата) таблетки. Той може също така да инжектира кортикостероиди в засегнатите стави или в мускул в близост до ставата (интрамускулно).

Диета с ниско съдържание на пурини при подагра

Вашият доставчик на здравни услуги може да ви предложи да спазвате диета с ниско съдържание на пурини. Диетата с ниско съдържание на пурини ви насърчава да консумирате по-малко храни и напитки с високо съдържание на пурини. Това ще помогне за намаляване на пикочната киселина в организма Ви. Тя също така ви насърчава да консумирате някои избрани храни, които могат да намалят нивата на пикочната киселина.

Билкова терапия при борба с Подагра

 • Куркума: Куркумата е подправка, която се използва често в индийската кухня и има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на болката и подуването, свързани с подаграта.
 • Джинджифил: Джинджифилът е друга подправка, която има противовъзпалителни свойства и може да помогне за намаляване на болката и подуването на ставите.
 • Дяволски нокът: Дяволският нокът е билка, която традиционно се използва за лечение на артрит и други възпалителни състояния. Той може да помогне за намаляване на болката и възпалението при подагра.
 • Коприва: Копривата е вид растение, което традиционно се използва за лечение на подагра. Те съдържат съединения, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и болката.
 • Череша: Черешите съдържат съединения, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и понижаване на нивата на пикочната киселина в организма. Яденето на череши или пиенето на черешов сок може да помогне за намаляване на честотата и тежестта на пристъпите на подагра.

Средства и лекове за превенция на Подагра в домашни условия

Най-добрият начин да предотвратите подаграта е да ограничите честотата на консумация на храни и напитки с високо съдържание на пурин. Уверете се, че пиете много вода, за да помогнете на бъбреците си да функционират по-добре и да избегнете дехидратация.

Редовните физически упражнения могат да помогнат за намаляване на натоварването на ставите и да намалят риска от затлъстяване и други здравословни състояния, които повишават вероятността от развитие на подагра.

Все още няма написани статии

Кога да потърсите лекарска помощ?

Посетете медицинско лице, ако изпитате внезапна силна болка в някоя от ставите си, особено ако ставата ви е подута и кожата ви е зачервена или с променен цвят. Подаграта има много общи симптоми с инфекциите, които трябва да се лекуват незабавно.

Говорете с Вашия лекар, ако имате по-чести пристъпи на подагра или ако симптомите Ви са по-тежки, отколкото преди.

Статии за Подагра

Все още няма написани статии

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Продукти за билколечение на Подагра

 • 46,00 лв.

  В наличност

  Купи
 • 64,60 лв.

  В наличност

  Купи
 • 47,00 лв.

  В наличност

  Купи
 • 34,90 лв.

  В наличност

  Купи
 • 21,15 лв.

  В наличност

  Добавяне в количката
 • 184,00 лв.

  В наличност

  Купи
 • 35,00 лв.

  В наличност

  Добавяне в количката
 • 188,00 лв.

  В наличност

  Купи
 • 41,70 лв.

  В наличност

  Добавяне в количката
 • 49,60 лв.

  В наличност

  Купи
 • 139,60 лв.

  В наличност

  Купи
Статии за заболяването Подагра

Все още няма написани статии

Надяваме се информацията за Подагра е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни