Джинджифил (Zingiber officinale)

Народни наименования: исиот или имбер
Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
dzhindzhifil

Съдържание за Джинджифил (Zingiber officinale)

Информация за билка

Джинджифилът (Zingiber officinale), е коренът на растението джинджифил, който расте под земята и има твърда, набраздена текстура. Вътрешността на корена може да е жълта, бяла или червена, в съответствие с разновидността му. Той е покрит с кафява кора, която в зависимост от това дали е прибран узрял или не, може да е дебела или тънка Като подправка се използва коренът на растението. Във всяка страна го използват по-различен начин: пресен, сушен, маринован, пържен, варен, задушен.

Съдържание за Джинджифил (Zingiber officinale)

Какъв е биохимичния състав на билката Джинджифил (Zingiber officinale)?

Билката има богат биохимичен състав. Активните съставки, които имат най-силно изразени положителни ефекти върху човешкото здраве в билката, са:

  • етерични масла, протеини, липиди, лецитин, бета-каротин, мастни киселини
  • богат е на витамини С, В1, В2, В 6 и А, соли на магнезия, фосфор и калций
  • гингероли, шогаоли, парадоли, зингиберен, борнен и камферен
  • желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, натрий и цинк

Къде расте билката Джинджифил (Zingiber officinale)?

 Джинджифилът е  тропическо растение, което произхожда от Южна Азия. Най-добрите условия за развитие на джинджифиловите растения са в тропичните райони на Южна Азия. Джинджифилът се нуждае от топлина, хранителна почва и влага, както и разсеяна светлина в продължение на 12-15 часа дневно.

Кои части на билката Джинджифил (Zingiber officinale) са най-полезни?

  • Коренитъй като те съдържат най-голямото количество биологично активни вещества. Корените на джинджифил са богати на антиоксиданти, които могат да намалят възпаленията, подобрят имунната функция и да помогнат за защитата от свободните радикали.
  • Листа – могат да бъдат използвани за извличане на етерични масла. Тези масла съдържат антиоксиданти и антибактериални съставки, които могат да бъдат полезни за лечение на различни здравословни проблеми

Кога е най-добре да се бере Джинджифил (Zingiber officinale)?

Най-доброто време за бране на джинджифил за медицински цели зависи от частта на растението, която искате да използвате.

  • За коренището, което е подземното стъбло на растението, е най-добре да събирате джинджифил, когато листата започнат да пожълтяват и изсъхват. Това обикновено се случва около 8-10 месеца след засаждането. В този момент коренището е напълно узряло и съдържа най-висока концентрация на полезни съединения като гингерол, шогаол и зингерон.
  • Ако искате да използвате листата на джинджифила за медицински цели, те могат да се събират през целия вегетационен период, като се започне от момента, в който растението е на около 3 месеца. Важно е обаче да се отбележи, че листата не са толкова силни, колкото коренището, и обикновено се използват по-скоро заради вкуса им, отколкото заради лечебните им свойства.

Като цяло най-доброто време за бране на джинджифил за медицински цели е, когато коренището е напълно узряло, което обикновено е 8-10 месеца след засаждането.

Интересни истории, митове и легенди за Джинджифил (Zingiber officinale)

Джинджифилът е растение, което се използва в Китай и Индия от древността като подправка и медицинско средство. Наименованието джинджифил идва от санкрит и означава “рогат”, т.е. това е свързано с формата на джинджифиловият корен. В Европа се разпространява през 13 век благодарение на Марко Поло. Най-ранните документи за използването на джинджифила са китайски. Конфуций (557-479 г. пр.н.е.) го споменава в своите „Аналекти“ и е известен с това, че не е сядал на масата без него. Арабските търговци държали в тайна местата, от които произлиза. Те уверявали доверчивите купувачи, че джинджифилът расте далеко на юг, зад Червено море, на края на земята и че се охранява строго от дракони. Чрез арабите джинджифилът достига Древна Гърция и Римската империя. Също така те го занасят и в Източна Африка около 13 век, а през 16 век португалците го занасят в Западна Африка. По същото време испанците занасят джинджифила в Америка. Понастоящем най-много джинджифил произвежда Индия, следвана от Китай, западна Африка, Ямайка, Тайланд и Австралия.

Народни рецепти, домашни лекове и бабини отвари с билката Джинджифил (Zingiber officinale)

Полезни действия на билката Джинджифил (Zingiber officinale)

Билката има множество полезни за здравето ефекти. Отдолу може да разгледате най-силно изразените позитивни ефекти върху човешкото здраве от приема на билката Джинджифил (Zingiber officinale).

  • Костно ставни заболяванияДжинджифилът е познат със своите антиинфламаторни свойства, намалява възпалението, усилва кръвообращението, подобрява гъвкавостта на ставите и намалява мускулната болка.
  • При рак действа благотворно при рак на яйчниците и намалява риска от рак на дебелото черво.
  • Сутрешно гаденеспоред някои изследвания, действа не по-зле от витамин В6 срещу сутрешно гадене.
  • Намалява болката и възпалениетоджинджифилът има противовъзпалителни свойства и е мощно природно болкоуспокояващо.
  • Срещу киселиниджинджифилът отдавна се използва като естествено средство срещу киселини – под формата на чай.
  • Срещу простуда и грипизползва се и като естествен лек за настинки и грип. Успокоява кашлицата.
  • Срещу мигрена – проучванията показват, че джинджифилът може да помогне при мигрена, благодарение на способността си да спира действието на простагландините, предизвикващи болка.
  • При менструални болки – в китайската медицина чаят от джинджифил с кафява захар се използва за лечение на менструални спазми.

    Счита се, че е афродизиак.
  • За загряване – има загряващо действие и засилва кръвообращението. Ваната с джинджифил наистина загрява и отпуска мускулите.

Възможни нежелани реакции от приема на Джинджифил (Zingiber officinale)

Джинджифилът е сравнително безопасна хранителна добавка, но всички пак могат да имат някои нежелани реакции при приемането му. Най-честите от тези реакции са:

  • Стомашно-чревни проблеми: Някои хора могат да изпитат горчив вкус или неудобства в стомаха след потреблението на джиндифила. Други могат да имат газове, диария или дискомфорт в корема.
  • Алергични реакции: Джинджифилът може да предизвика алергични реакции при някои хора, особено при тези, които вече имат алергия към други яйца или растения.

Все пак в много от случаите приемането на продукти, които съдържат джинджифил е безопасно и не вреди на хората

Статии за билката Джинджифил (Zingiber officinale)

Продукти с Джинджифил (Zingiber officinale)

  • 46,00 лв.

    В наличност

    Купи
  • 34,90 лв.

    В наличност

    Купи
  • 21,15 лв.

    В наличност

    Добавяне в количката
  • 57,00 лв.

    В наличност

    Добавяне в количката
  • 184,00 лв.

    В наличност

    Купи
  • 35,00 лв.

    В наличност

    Добавяне в количката
  • 41,70 лв.

    В наличност

    Добавяне в количката
  • 139,60 лв.

    В наличност

    Купи
  • 139,60 лв.

    В наличност

    Купи

Надяваме се информацията за Джинджифил (Zingiber officinale) да Ви е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други билки и полезни растения, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни