Коприва (Urtica Dioica)

Народни наименования: Жарка, Парниче, Жиговица, Жилка, Голяма коприва, Жулка

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
kopriva-urtica-dioica-zdravital

Съдържание за Коприва (Urtica Dioica)

Информация за билката

Копривата е род тревисти растения, които принадлежат към семейство Urticaceae. Това семейство се състои от растения, които обикновено имат жилещи власинки по стъблата и листата си. Видовете се характеризират с противоположните си листа, които често са назъбени и имат изпъкнала средна жилка. Тези растения обикновено са двудомни, което означава, че мъжките и женските цветове се образуват на отделни растения. Цветовете са малки и незабележими, разположени на гроздове по стъблата. Плодовете на видовете са ахени, които представляват малки, сухи, едносеменни плодчета, които не се отварят в зряла възраст. Някои видове Urtica, като Urtica dioica, известна като коприва, имат дълга история на използване в медицината и са известни с жилещите си косъмчета, които могат да причинят болезнен обрив при допир.

Съдържание за Коприва (Urtica Dioica)

Какъв е биохимичния състав на билката Коприва?

Билката има богат биохимичен състав. Активните съставки, които имат най-силно изразени положителни ефекти върху човешкото здраве в билката, са:

 • хистамин
 • серотонин
 • ацетилхолин

Къде расте билката?

Видовете коприва са разпространени по целия свят и се срещат в умерените и тропическите райони, особено в Европа, Азия и Северна Америка. Родът Коприва произхожда от Европа, но поради широкото му използване в билколечението и като източник на храна, той е разпространен в много други региони по света. Видовете Коприва са приспособени към широк спектър от почвени типове и климатични условия, но предпочитат влажни, богати на хранителни вещества почви и места с много слънчева светлина. Те могат да растат в различни местообитания – от гори и ливади до нарушени площи, като крайпътни и сметищни. По отношение на климата са добре приспособени към умерени региони с меки до умерени температури и умерени валежи. Те са способни да понасят и ниски температури и могат да растат в райони със слана и сняг.

Кои части на билката Коприва са най-полезни?

 • Листа – Листата са богат източник на витамини А и С, както и на минерали като калций, желязо и калий. Те са богати и на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, включително флавоноиди и фенолни киселини.
 • Корени – Корените съдържат високи нива на лигнани и други съединения, за които е доказано, че имат противовъзпалителни, диуретични и антиоксидантни свойства. Те се използват и в традиционната медицина за лечение на състояния като увеличена простата и инфекции на пикочните пътища.
 • Семена – Семената от вида Коприва са богат източник на мастни киселини, включително омега-3 и омега-6 мастни киселини, както и на протеини и минерали като магнезий и цинк. Установено е, че те имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и могат да имат потенциални ползи за здравето на сърдечно-съдовата система.
 • Стъбла – Макар и по-рядко използвани в традиционната медицина, стъблата на видовете коприва също съдържат различни полезни съединения, включително хлорофил, флавоноиди и тритерпеноиди. Доказано е, че те имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и могат да имат потенциални ползи за сърдечносъдовото здраве и имунната функция.

Кога е най-добре да се бере Копривата?

Най-доброто време за събиране на коприва за приготвяне на лекарства, чайове и други продукти, свързани със здравето, зависи от конкретната част на растението, която се събира. За листата оптималното време за събиране на реколтата обикновено е в началото и средата на пролетта, преди растението да е цъфнало. Тогава листата са най-крехки и имат най-висока концентрация на полезни съединения. Оптималното време за събиране на реколтата от корените обикновено е в края на есента или началото на зимата, след като растението е приключило с цъфтежа и енергията се е прехвърлила към корените. Тогава корените имат най-висока концентрация на лигнани и други полезни съединения. Когато събирате Коприва, е важно да носите защитни ръкавици и облекло, за да избегнете контакт с жилещите власинки по листата и стъблата. Важно е също така да се избягва събирането на растения от райони, които може да са били замърсени с пестициди или други замърсители, и да се гарантира, че растението не се събира прекалено много до изчерпване на запасите.

Интересни истории, митове и легенди за Коприва

Една интересна легенда, свързана с вида Urtica, е историята на гръцкия герой Ахил. Според легендата, когато Ахил се родил, майка му Тетида го хванала за петата и го потопила в реката Стикс, за която се смятало, че му придава неуязвимост. Тъй като обаче го държала за петата, тази област останала уязвима и в крайна сметка станала известна като Ахилесовата пета. Твърди се, че Тетида използвала листата на растението Urtica, за да се опита да излекува петата на Ахил, тъй като растението било известно с лечебните си свойства. Всъщност научното наименование на Urtica dioica идва от латинската дума “uro”, която означава “изгарям”, позовавайки се на жилещите косъмчета на растението, и “dioica”, която означава “две къщи”, позовавайки се на факта, че растението има отделни мъжки и женски цветове. Въпреки че няма научни доказателства в подкрепа на използването на листата на Коприва за лекуване на рани, легендата за Ахил и растението коприва е останала в историята като свидетелство за лечебните свойства на растението.

Народни рецепти, домашни лекове и бабини отвари с билката

Полезни действия на билката Коприва (Urtica Dioica)

Билката има множество полезни за здравето ефекти. Отдолу може да разгледате най-силно изразените позитивни ефекти върху човешкото здраве от приема на билката.

 • Облекчаване на алергиите – Копривата има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на алергичните реакции, като сенна хрема и алергичен ринит.
 • Понижаване на кръвното налягане – Копривата може да помогне за понижаване на нивата на кръвното налягане чрез намаляване на възпалението и насърчаване на разширяването на кръвоносните съдове.
 • Поддържа простата здрава – Билката може да помогне за намаляване на размера на уголемената простата, състояние, известно като доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП), чрез намаляване на възпалението и регулиране на хормоните.

В допълнение към тези ефекти се смята, че билката помага още и за подсилване на имунната система, както и облекчаване на болките в ставите. Копривата може да има аналгетични свойства, които могат да помогнат за намаляване на болката в ставите и възпалението.

Възможни нежелани реакции от приема на Коприва

Въпреки че копривата обикновено се счита за безопасна, когато се консумира в разумни количества, някои хора могат да изпитат негативни странични ефекти. Ето и три примерни странични ефекта:

 • Ниски нива на кръвната захар – може да понижи нивата на кръвната захар, затова трябва да се използва с повишено внимание.
 • Повишен риск от кървене – може да повиши риска от кървене, затова трябва да се избягва от хора с нарушения на кръвосъсирването или такива, на които предстои операция.
 • Алергични реакции– Някои хора могат да бъдат алергични към билката и да получат алергични реакции, като копривна треска, сърбеж или затруднено дишане.

Статии за билката Коприва (Urtica Dioica)

Продукти с Коприва

 • 59,60 лв. Купи
 • 44,90 лв. Добавяне в количката
 • 49,60 лв. Купи

Надяваме се информацията за Копривата (Urtica Dioica) да Ви е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други билки и полезни растения, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни