Ишиас

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
ishias

Ишиас се причинява от дразнене, възпаление, прищипване или притискане на нерв в долната част на гърба.

Съдържание за Ишиас

Какво представлява заболяването Ишиас?

Ишиасът е нервна болка от нараняване или дразнене на седалищния нерв, който произхожда от седалището/глутеалната област. Седалищният нерв е най-дългият и дебел (почти колкото пръст) нерв в тялото. Всъщност се състои от пет нервни корена: два от долната част на гърба, наречена лумбален гръбначен стълб, и три от крайната част на гръбначния стълб, наречена сакрум. Петте нервни корена се събират, за да образуват десен и ляв седалищен нерв. От всяка страна на тялото по един седалищен нерв минава през бедрата, задните части и надолу по крака, завършвайки точно под коляното. След това седалищният нерв се разклонява в други нерви, които продължават надолу по крака и в стъпалото и пръстите на краката.

Истинското увреждане на седалищния нерв „ишиас“ всъщност е рядко, но терминът „ишиас“ обикновено се използва за описване на всяка болка, която произхожда от долната част на гърба и продължава надолу по крака. Това, което споделят тези болки, е увреждане на нерв – дразнене, възпаление, прищипване или натиск на нерв в долната част на гърба.

Страдащите от„ишиас“, изпитвате лека до силна болка навсякъде по протежение на седалищния нерв – т.е. навсякъде от долната част на гърба, през бедрата, задните части и/или надолу по краката. Това също може да причини мускулна слабост в краката и стъпалата и неприятно усещане за изтръпване на краката, стъпалата и пръстите на краката.

Как се усеща болката от ишиас?

Хората описват болката от ишиас по различни начини, в зависимост от причината. Някои хора описват болката като остра, пронизваща. Други описват тази болка като “пареща” или “леко пробождаща”.

Болката може да е постоянна или може да се усеща само от време на време . Освен това болката обикновено е по-силна в крака в сравнение с долната част на гърба. Болката може да се влоши при продължително седене или стоене прави за дълги периоди от време, когато се изправяте и когато усуквате горната част на тялото. Принудително и внезапно движение на тялото, като кашлица или кихане, също може да влоши болката.

Съдържание за Ишиас

Какви са видовете Ишиас?

Остър ишиас: Този вид ишиас се появява внезапно и обикновено продължава от няколко дни до няколко седмици. Често се причинява от дискова херния, гръбначна стеноза или костен израстък, които оказват натиск върху седалищния нерв. Острият ишиас може да причини силна болка, изтръпване и слабост в засегнатия крак.

Хроничен ишиас: Този вид ишиас продължава повече от 12 седмици и обикновено се дължи на основно заболяване, като дегенеративна дискова болест, артрит или тумор на гръбначния стълб. Хроничният ишиас може да причини постоянна болка, слабост и изтръпване на засегнатия крак, както и други симптоми, като усещане за изтръпване или парене. 

Честота на Ишиас

Честотата на ишиаса според проучвания честотата на ишиаса е между 13 % и 40 %, като честотата е по-висока при хора на възраст между 40 и 60 години.

Какви са симптомите на Ишиас?

Симптомите на ишиас включват:

 • Умерена до силна болка в долната част на гърба, седалището и надолу по крака.
 • Изтръпване или слабост в долната част на гърба, седалището, крака или краката.
 • Болка, която се влошава при движение; загуба на движение.
 • Усещане за „мравучкане“ в краката, пръстите на краката или стъпалата.
 • Загуба на контрол върху червата и пикочния мехур (поради синдромът на опашната кост ).

В следствие на какво се получава Ишиас?

Ишиасът може да бъде причинен от няколко различни медицински състояния, включително:

 • Дискова херния или приплъзване на диска, което причинява натиск върху нервното коренче. Това е най-честата причина за ишиас. Дисковете са омекотяващите подложки между всеки прешлен на гръбначния стълб . Натискът от прешлените може да доведе до изпъкване (херния) на гелообразния център на диска чрез слабост във външната му стена. Когато дисковата херния се появи в прешлен в долната част на гърба, тя може да притисне седалищния нерв.
 
 • Дегенеративната дискова болест е естественото износване на дисковете между прешлените на гръбначния стълб. Износването на дисковете скъсява тяхната височина и води до стесняване на нервните пътища (спинална стеноза). Гръбначната стеноза може да притисне коренчетата на седалищния нерв при излизането им от гръбначния стълб.
 • Спиналната стеноза е необичайно стесняване на гръбначния канал. Това стесняване намалява наличното пространство за гръбначния мозък и нервите.

spinal-stenosis

 • Спондилолистезата е изплъзване на единия прешлен, така че да е извън линията на този над него, стеснявайки отвора, през който излиза нервът. Разширената гръбначна кост може да прищипе седалищния нерв.
 • Остеоартрит. Костните шипове (назъбени ръбове на костта) могат да се образуват в остаряващите гръбначни прешлени и да притискат нервите на долната част на гърба.
 • Травма/нараняване на лумбалния гръбнак или седалищния нерв.
 • Тумори в лумбалния гръбначен канал, които притискат седалищния нерв.
 • Синдромът на пириформис е състояние, което се развива, когато мускулът пириформис (малък мускул, който лежи дълбоко в задните части) стане стегнат или или се получават спазми . Това може да окаже натиск и да раздразни седалищния нерв. Синдромът на Piriformis е необичайно невромускулно заболяване.
 • Синдромът на опашната кост е рядко, но сериозно заболяване, което засяга снопчето нерви в края на гръбначния мозък, наречено опашна кост. Този синдром причинява болка в крака, изтръпване около ануса и загуба на контрол върху червата и пикочния мехур.

Възможни усложнения от Ишиас?

Повечето хора се възстановяват напълно от ишиас. Въпреки това, хроничната болка може да бъде усложнение на ишиас. Ако прищипаният нерв е сериозно наранен, може да възникне хронична мускулна слабост, като „ паднало стъпало “, когато изтръпването на стъпалото прави нормалното ходене невъзможно. Ишиасът може потенциално да причини трайно увреждане на нервите, което води до загуба на усещане в засегнатите крака. 

Как се диагностицира Ишиас?

Първо, вашият лекар ще ви разпита подробно, след това ще направи физически преглед.

По време на физическия преглед ще бъдете помолени да ходите, за да може лекаря да види как гръбнакът ви носи тежестта ви. Може да бъдете помолени да ходите на пръсти и пети, за да проверите силата на мускулите на прасеца. Лекаря също може да направи тест за повдигане на прав крак. За този тест ще лежите по гръб с изправени крака. Лекаря бавно ще повдигне всеки крак и ще отбележи точката, в която започва болката ви. Този тест помага да се определят засегнатите нерви и определя дали има проблем с един от дисковете. Ще бъдете помолени да правите и други разтягания и движения, за да определите болката и да проверите мускулната гъвкавост и сила.

В зависимост от това какво ще открие лекаря по време на физическия тест, може да се направят образни и други изследвания. Те могат да включват:

 • Рентгенови снимки на гръбначния стълб за търсене на фрактури на гръбначния стълб, проблеми с дисковете, инфекции, тумори и костни шипове.
 • Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) или компютърна томография (КТ), за да се видят подробни изображения на костите и меките тъкани на гърба. Магнитно-резонансната томография може да покаже натиск върху нерв, дискова херния и всякакви артритни състояния, които могат да притискат нерв. ЯМР обикновено се назначава за потвърждаване на диагнозата ишиас.
 • Изследване на скоростта на нервната проводимост/електромиография, за да се провери колко добре електрическите импулси преминават през седалищния нерв и реакцията на мускулите.
 • Миелограма, за да се определи дали прешлен или диск причиняват болката.

Как се овладява Ишиас?

Целта на лечението е да намали болката и да увеличи подвижността ви. В зависимост от причината, много случаи на ишиас изчезват с времето с някои прости лечения:

 • Поставяне на лед и/или горещи компреси
 • Приемане на лекарства без рецепта
 • Лекарства с рецепта; 
 • Извършване на леки разтягания в домашни условия
 • Физиотерапия 
 • Гръбначни инжекции
 • Алтернативни терапии като , йога или акупунктура

Кога  и дали се налага операция?

Хирургията на гръбначния стълб обикновено не се препоръчва, освен ако не сте се подобрили с други методи на лечение, като разтягане и лекарства, болката ви се влошава, имате силна слабост в мускулите на долните крайници или сте загубили контрол върху пикочния мехур или червата.

Дали ще се наложи операция зависи от причината за вашия ишиас. Хирургията обикновено се обмисля в рамките на една година от продължаващите симптоми. Болка, която е силна и ви пречи да стоите или да работите и сте били приети в болница, ще изисква по-агресивно лечение и е предвестник за по-кратък срок до операцията. Загубата на контрол върху пикочния мехур или червата може да изисква спешна операция, ако се установи, че това е синдром на опашната кост.

Целта на операцията на гръбначния стълб за болка в седалищния нерв е да се премахне натискът върху нервите, които са притиснати, и да се гарантира, че гръбначният стълб е стабилен.

Хирургическите възможности за облекчаване на ишиас включват:

 • Микродискектомия: Това е минимално инвазивна процедура, използвана за отстраняване на фрагменти от дискова херния, които притискат нерв.
 • Ламинектомия : При тази процедура се отстранява ламината (част от гръбначната кост; покрива на гръбначния канал), която причинява натиск върху седалищния нерв.

Колко време отнема извършването на операция на гръбначния стълб и какво е типичното време за възстановяване?

Извършването на дискектомия и ламинектомия обикновено отнема един до два часа. Времето за възстановяване зависи от вашата ситуация. Вашият хирург ще ви каже кога можете да се върнете към пълноценни дейности. Обикновено времето, необходимо за възстановяване, е от шест седмици до три месеца.

Билкова терапия при борба с Ишиас

 • Жълтият кантарион е билка, която традиционно се използва за лечение на различни състояния, включително нервна болка. Смята се, че действа чрез повишаване на нивата на определени невротрансмитери в мозъка, които участват в регулирането на настроението и възприемането на болката.
 • Върбинката е билка, която традиционно се използва за лечение на различни състояния, включително нервна болка. Смята се, че тя действа чрез намаляване на възпалението.
 • Куркумата е билка, която се използва често в индийската кухня и традиционната медицина. Тя съдържа съединение, наречено куркумин, което има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Някои проучвания показват, че куркумата може да бъде ефективна за намаляване на болката и възпалението, свързани с ишиас.
 • Джинджифилът има противовъзпалителни и аналгетични свойства и се използва за лечение на различни състояния, включително нервна болка.
 • Дяволският нокът е билка, която произхожда от Южна Африка. Смята се, че има противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства и традиционно се използва за лечение на различни състояния, включително нервна болка.

Средства и лекове за превенция на Ишиас в домашни условия

 Въпреки че може да не е възможно да предотвратите всички случаи на ишиас, предприемането на следните стъпки може да ви помогне да защитите гърба си и да намалите риска:

 • Поддържайте добра стойка : Следването на техники за добра стойка, докато седите, стоите, повдигате предмети и спите, помага за облекчаване на натиска върху долната част на гърба. Болката може да бъде ранен предупредителен знак, че не сте правилно подравнени. Ако започнете да се чувствате схванати, коригирайте стойката си.
 • Не пушете: Никотинът намалява кръвоснабдяването на костите. Той отслабва гръбначния стълб и гръбначните дискове, което натоварва повече гръбнака и дисковете и причинява проблеми с гърба и гръбначния стълб.
 • Поддържайте здравословно тегло: Допълнителното тегло и лошата диета са свързани с възпаление и болка в цялото ви тяло. Колкото по-близо сте до идеалното си телесно тегло, толкова по-малко натоварвате гръбнака си.
 • Упражнявайте се редовно: Упражненията включват разтягане, за да поддържате ставите си гъвкави, и упражнения за укрепване на сърцевината – мускулите на долната част на гърба и корема. Тези мускули работят, за да поддържат гръбнака ви. Освен това не стоите седнали за дълги периоди от време.
 • Изберете физически дейности, които най-малко вероятно ще наранят гърба ви: Помислете за дейности с ниско въздействие като плуване, ходене, йога или тай чи.
 • Пазете се от падане: Носете обувки, които пасват и предпазват стълбите и пътеките от бъркотия, за да намалите шанса си от падане. Уверете се, че стаите са добре осветени и има дръжки в баните и парапети на стълбищата.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Потърсете незабавна медицинска помощ, ако получите:

 • Силна болка в краката, продължаваща повече от няколко часа, която е непоносима.
 • Изтръпване или мускулна слабост в същия крак.
 • Загуба на контрол върху червата или пикочния мехур. Това може да се дължи на състояние, наречено синдром на опашната кост , което засяга снопове нерви в края на гръбначния мозък.
 • Внезапна и силна болка от пътен инцидент или някаква друга травма.

Дори ако посещението ви не се окаже спешна ситуация, най-добре е да го проверите.

Статии за Ишиас

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Продукти за билколечение на Ишиас

 • 46,00 лв. Купи
 • 25,90 лв. Добавяне в количката
 • 34,90 лв. Купи
 • 21,15 лв. Добавяне в количката
 • 184,00 лв. Купи
 • 35,00 лв. Добавяне в количката
 • 34,90 лв. Купи
 • 27,11 лв. Добавяне в количката
 • 139,60 лв. Купи
 • 139,60 лв. Купи

Надяваме се информацията за Ишиас е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни