Хепатит А

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
hepatit-a-zdravital

Хепатит А е една от няколкото вирусни инфекции, които засягат черния дроб. Тя причинява остро възпаление на черния дроб, което означава “хепатит”. Симптомите могат да продължат няколко месеца, но в крайна сметка изчезват без лечение. Предаването на инфекцията става предимно по фекално-орален път

Съдържание за Хепатит А

Какво представлява заболяването Хепатит А?

Хепатит А е вирусна инфекция, която засяга черния дроб. Тя причинява възпаление на черния дроб (хепатит) и симптоми на леко до тежко заболяване. Това е остра инфекция, която продължава до два месеца. Хепатит А не причинява хронично чернодробно заболяване или трайно увреждане на черния дроб, както това може да се случи при други хепатитни вируси. Но по време на инфекцията хепатит А рядко може да причини остра чернодробна недостатъчност, която е животозастрашаваща. 

Съдържание за Хепатит А

Какви са видовете Хепатит?

Хепатит А, хепатит В и хепатит С са различни вируси, които причиняват възпаление на черния дроб (хепатит). Те се различават по това как се разпространяват, как се лекуват, как могат да ви повлияят и за колко време.

Хепатит А е най-заразният от трите вируса. Също така е най-вероятно да предизвика забележими симптоми по време на инфекцията. Той обаче е временна инфекция, която отминава от само себе си, без лечение. В тази страница, ще разгледаме Хепатит А, ако се интересувате от другите видове Хепатит вижте в категория Енциклопедия за Здравословни Проблеми

Честота на заболяването Хепатит А

В световен мащаб хепатит А е разпространен там, където санитарните условия са лоши и където храната и водата често са замърсени. Вирусът е силно заразен и може да живее месеци наред в околната среда, без да има гостоприемник. Той се разпространява и чрез контакт между хората, което води до големи епидемии в отделни общности.

Какви са симптомите на Хепатит А?

Симптомите при възрастни и деца над шест години включват:

 • Болки в стомаха, особено в горния десен квадрант.
 • Загуба на апетит.
 • Гадене и повръщане.
 • Диария.
 • Слабост и умора.
 • Треска.
 • Жълтеница (пожълтяване на кожата и очите).
 • Болки в ставите.
 • Сърбеж по кожата.
 • Светло оцветени изпражнения и тъмно оцветена урина.
 • По-малките деца може да не проявяват признаци или симптоми на инфекция. Около 10% развиват жълтеница.

Симптомите се появяват между две и пет седмици след заразяването с вируса.
Симптомите продължават толкова дълго, колкото е необходимо на имунната ви система да победи вируса. Това отнема поне няколко седмици.

В следствие на какво се получава Хепатит А?

Предаването на хепатит А обикновено става чрез хранително отравяне. То може да стане и чрез близък личен контакт със заразен човек. Вирусът живее в кръвта и изпражненията на хора, които са били заразени. Предаването става, когато той попадне в организма на незаразен човек, често през устата.
Следи от какавиди, съдържащи вируса, могат да замърсят храната на всеки етап от производството – от събирането на реколтата, през съхранението до готвенето или приготвянето ѝ. Замразяването не убива вируса и той може да живее при температури до 185 градуса по Фаренхайт (85 градуса по Целзий). Той може да оцелее в продължение на месеци извън тялото.
Без стриктно миене на ръцете, заразен човек може лесно да замърси околната среда или храната със следи от какавиди. Той може да ви я предаде и чрез физически контакт. Заразено лице, което използва игли, може да разпространи вируса, като ги сподели или не ги изхвърли по безопасен начин.

Възможни усложнения от заболяването?

Усложненията са редки, но хората с отслабена имунна система са изложени на по-голям риск от тежка реакция при заразяване с хепатит А. Най-сериозният риск е острата чернодробна недостатъчност. Това означава, че черният дроб реагира с внезапно спиране на работата си. Това изисква спешна помощ, а в някои случаи и чернодробна трансплантация.
Хората с по-висок риск от остра чернодробна недостатъчност са:

 • Възрастни хора.
 • Хора с ХИВ.
 • Хора, приемащи имуносупресори.
 • Хора с вече съществуващо хронично чернодробно заболяване.

Как се диагностицира Хепатит А?

Лекарят ще започне с физически преглед и ще ви попита за симптомите ви. Може да имате или да нямате видими физически признаци на хепатит, като например:

 • Жълтеница.
 • Увеличен черен дроб.
 • Увеличен далак.
  Но той няма да знае със сигурност, нито какъв тип е хепатитът, докато не направи кръвен тест. Те ще вземат малка проба от кръвта Ви и ще я изследват за определени вещества.

Чернодробните функционални тестове ще покажат повишени чернодробни ензими и други фактори, които показват чернодробно заболяване. Панелът за хепатит ще изследва кръвта ви за специфични антитела. Откритите антитела ще им покажат кой вирус имате.

Как се овладява заболяването?

Няма специфично лечение за инфекция с хепатит А, освен да си почивате и да се грижите за себе си. Доставчиците на здравни грижи препоръчват да:

 • Да останете хидратирани. Бульоните са чудесни както за хидратация, така и за хранене, особено когато се чувствате гадно. Смутитата са друг начин да добавите здравословни калории с хидратация.
 • Останете в леглото, поне докато температурата и жълтеницата не спаднат. След това можете да се върнете на работа или в училище, ако е минала поне една седмица от началото на симптомите.
 • Избягвайте вещества, които натоварват черния дроб. По възможност си вземете почивка от алкохола, тютюнопушенето, наркотиците и лекарствата. Консултирайте се с лекар, преди да приемате билки.
 • В някои случаи лекарят може да препоръча конкретни лекарства за облекчаване на симптомите или за замяна на други рутинни лекарства. Някои лекарства, включително билки и хранителни добавки, могат да увредят черния Ви дроб.
 • В някои случаи лекарите препоръчват и инжектиране на имуноглобулин. Това е вещество, направено от човешка кръв, което съдържа антитела срещу вируса. Обикновено те го предлагат като алтернатива на ваксината, ако ваксината е противопоказана (не трябва да се използва) за вас въз основа на ваши предшестващи състояния.

Билкова терапия при борба с Хепатит А

Хепатит А е вирусна инфекция, която засяга черния дроб. Въпреки че няма специфично лечение за хепатит А, има няколко билки, които могат да помогнат за поддържане на здравето на черния дроб и цялостната имунна функция по време на възстановителния период.

Ето някои билки, които могат да бъдат полезни при хепатит А:

Бял трън: Бял трън е билка, която традиционно се използва за поддържане на здравето на черния дроб. Тя може да помогне за предпазване на черния дроб от увреждане, причинено от токсини, включително вирусни инфекции.

Корен от глухарче: Коренът от глухарче традиционно се използва като чернодробен тоник. Той може да спомогне за подобряване на чернодробната функция чрез увеличаване на производството на жлъчка и насърчаване на елиминирането на токсините от черния дроб.

Корен от женско биле: Коренът от женско биле има противовъзпалителни свойства и може да помогне за предпазване на черния дроб от увреждания, причинени от вирусни инфекции. Въпреки това той трябва да се използва с повишено внимание, тъй като високите дози или продължителната употреба могат да доведат до странични ефекти като високо кръвно налягане и ниски нива на калий.

Средства и лекове за превенция на Хепатит А в домашни условия

След като сте се заразили с Хепатит А, това което можете да направите е да подсилите имунитета, за да се пребори с инфекцията:

 • Хидратирайте се
 • Хранете се здравословно
 • Избягвайте алкохол и цигари
 • Поддържайте висока хигиена
 • Почивайте си

Все още няма написани статии

Кога да потърсите лекарска помощ?

Консултирайте се с медицинско лице, ако:

 • Смятате, че сте били изложени на хепатит А.
 • Интересувате се от ваксинация срещу хепатит А.
 • Имате симптоми в продължение на повече от два месеца или симптомите ви са се възобновили.
 • Имате тежки симптоми, които изглежда не се подобряват.

Статии за Хепатит А

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Продукти за билколечение на Хепатит А

 • 34,90 лв.

  В наличност

  Купи

Надяваме се информацията за Хепатит А е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни