Бронхит

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
bronhit

Бронхитът се проявява, когато дихателните пътища, водещи към белите дробове (трахея и бронхи), се възпаляват и се пълнят със секрет. Получавате мъчителна кашлица, тъй като тялото ви се опитва да се освободи от секрета. Кашлицата може да продължи две или повече седмици. Острият бронхит обикновено се причинява от вирус и преминава от само себе си. Хроничният бронхит никога не изчезва, но може да бъде овладян.

Съдържание за Бронхит

Какво представлява заболяването Бронхит?

Бронхитът е възпаление на дихателните пътища, водещи към белите дробове.
Когато дихателните пътища (трахея и бронхи) се раздразнят, те се подуват и се пълнят със секрет, което предизвиква кашлица.  Вие кашляте, за да изчистите секрета. Докато има секрет или възпаление в дихателните пътища, ще продължавате да кашляте. Кашлицата ви може да продължи от няколко дни до няколко седмици. Това е основният симптом на бронхита.Вирусите са най-честата причина за остър бронхит. Димът и други дразнители могат да причинят остър и хроничен бронхит

 

Съдържание за Бронхит

Какви са видовете Бронхит?

Когато се говори за бронхит, обикновено се има предвид остър бронхит – временно състояние, което ви кара да кашляте. Някои хора получават бронхит толкова често, че той се счита за хроничен бронхит.

 • Остър бронхит
  Острият бронхит обикновено се причинява от вирусна инфекция и преминава от само себе си за няколко седмици. Повечето хора не се нуждаят от лечение на острия бронхит.
 • Хроничен бронхит
  Имате хроничен бронхит, ако имате кашлица със слуз през повечето дни от месеца в продължение на три месеца от годината. Това продължава поне две години.

Ако имате хроничен бронхит, може да имате хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Попитайте Вашия лекуващ лекар дали трябва да се изследвате за ХОББ.

Честота на заболяването Бронхит

Трудно е да се определи честотата на бронхита в световен мащаб, тъй като тя варира значително в зависимост от няколко фактора, като географско положение, демографски характеристики на населението, ниво на тютюнопушене и ниво на замърсяване на въздуха. Въпреки това бронхитът е често срещано респираторно заболяване, което засяга хора от всички възрасти и може да се прояви както в остра, така и в хронична форма.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) острият бронхит се оценява като причина за до 5% от всички остри респираторни инфекции при възрастни в световен мащаб. Честотата на острия бронхит е най-висока в страните с ниски и средни доходи, където фактори на околната среда като лошото качество на въздуха, използването на горива от биомаса за готвене и отопление и тютюнопушенето допринасят за по-високи нива на респираторни инфекции.

Хроничният бронхит, от друга страна, се счита за основен причинител на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), която е водеща причина за смърт в световен мащаб. Честотата на хроничния бронхит е по-висока в страни с високи нива на тютюнопушене и излагане на замърсяване на въздуха.

Какви са симптомите на Бронхит?

Основният симптом на бронхита е упоритата кашлица, която продължава от една до три седмици. Обикновено при кашлица при бронхит се отделя секрет, но вместо това може да се получи суха кашлица. Може също така да чуете свистящ звук при дишане (хрипове).

Може да имате и други симптоми, включително:

 • Задух (диспнея).
 • Треска.
 • Хрема.
 • Умора (отпадналост).

В следствие на какво се получава Бронхит?

Почти винаги бронхитът се причинява от вирус. Въпреки това почти всичко, което дразни дихателните пътища, може да го причини. Инфекциозните и неинфекциозните причини за бронхит включват:

 • Вируси: Вирусите, които причиняват бронхит, включват грип, респираторно-синцитиален вирус (RSV), аденовирус, риновирус (обикновена настинка) и коронавирус.
 • Бактерии: Бактериите, които причиняват бронхит, включват Bordetella pertussis, Mycoplasma pneumonia и Chlamydia pneumonia.
 • Замърсяване: Пушене на цигари или канабис.

Възможни усложнения от заболяването Бронхит?

 • Пневмония: Бронхитът може да увеличи риска от развитие на пневмония – сериозна белодробна инфекция, която може да бъде животозастрашаваща, особено при възрастни хора или хора с основни заболявания.
 • Хроничен бронхит: Ако острият бронхит не се лекува адекватно, той може да се развие в хроничен бронхит, който е дългосрочно състояние, причиняващо упорита кашлица със слуз, задух и други респираторни симптоми.
 • Изостряне на астмата: Бронхитът може да предизвика симптоми на астма, а хората с астма могат да получат по-чести и тежки астматични пристъпи по време на пристъп на бронхит.
 • Дихателна недостатъчност: В редки случаи тежкият бронхит може да доведе до дихателна недостатъчност – състояние, при което белите дробове не успяват да осигурят достатъчно кислород за тъканите на организма, което може да бъде животозастрашаващо.
 • Ушни инфекции: Децата с бронхит може да са изложени на повишен риск от развитие на ушни инфекции поради разпространението на бактерии от дихателните пътища към ушите.
 • Инфекции на синусите: Бронхитът може да повиши риска от развитие на инфекции на синусите, особено ако лицето има вече съществуващо заболяване на синусите.

Как се диагностицира Бронхит?

Вашият лекар може да определи дали имате бронхит въз основа на здравословното състояние и симптомите, които имате (клинична диагноза). Той ще преслуша белите дробове за признаци на възпаление и за да се увери, че дишате добре. Той може да пусне изследвания за вирусни инфекции, като грип или COVID-19.

Какви изследвания ще бъдат направени, за да се диагностицира това състояние?
Няма специфични тестове за диагностициране на бронхит, но може да ви бъдат направени изследвания за други състояния. Възможните тестове включват:

 • Назален секрет: Медицински специалист използва пръчица с мек връх (тампон) в носа Ви, за да провери за вируси, като COVID-19 или грип.
 • Рентгенова снимка на гръдния кош: Ако кашлицата ви продължава дълго време, може да ви бъде направена рентгенова снимка на гръдния кош, за да се изключат по-сериозни състояния.
 • Кръвни изследвания: Вашият лекар може да назначи кръвни изследвания, за потенциални инфекции или да провери цялостното Ви здравословно състояние.
 • Изследване на храчките: Вашият лекар може да Ви накара да кашляте и след това да плюете в тръбичка. Пробата Ви ще бъде изследвана за признаци на вирус или бактерия.
 • Функционални белодробни тестове: Ако Вашият лекар смята, че имате хроничен бронхит, той може да използва апарат, за да провери колко добре работят белите Ви дробове.

Как се овладява заболяването?

Острият бронхит обикновено не се лекува с лекарства. Ако имате грип и симптомите ви са започнали през последните два дни, вашият лекар може да ви предпише антивирусни препарати, за да ви помогне да преминете по-бързо.
Тъй като бронхитът почти никога не се причинява от бактерии, антибиотиците няма да Ви помогнат да се почувствате по-добре и дори може да Ви накарат да се почувствате по-зле.

Какви лекарства се използват за лечение на бронхит?
Вашият личен лекар вероятно няма да ви предпише лекарства за лечение на бронхит. В някои случаи можете да използвате лекарства, които да Ви помогнат при симптомите или да лекуват основната причина, включително:

 • Антивирусни лекарства: Ако бронхитът Ви е причинен от грип, Вашият доставчик на здравни услуги може да Ви предпише антивирусно лекарство. Ако започнете да приемате антивирусни лекарства бързо след появата на симптомите, може да се почувствате по-добре по-скоро.
 • Бронходилататори: Вашият лекар може да Ви предпише бронходилататор (лекарство, което помага за отваряне на дихателните пътища), ако имате проблеми с дишането.
 • Противовъзпалителни лекарства: Вашият лекар може да предпише кортикостероиди и други лекарства за намаляване на възпалението.
 • Средства за потискане на кашлицата: Лекарствата за потискане на кашлицата (антитусиви), които се продават без рецепта или по лекарско предписание, могат да помогнат при досадна кашлица. Това включва декстрометорфан и бензонат.
 • Антибиотици: Много малко вероятно е да бъдете лекувани с антибиотици при бронхит, освен ако Вашият лекар не смята, че имате бактериална инфекция.
 • Лечение на ХОББ/астма: Ако имате ХОББ или астма, Вашият лекуващ лекар може да използва допълнителни медикаменти или дихателни процедури за лечение на хроничен бронхит.

Трябва ли да приемам антибиотици при бронхит?

Не, приемането на антибиотици няма да ви помогне да се справите с бронхита в повечето случаи. Антибиотиците се използват за унищожаване на бактериите, които ви разболяват. В 95% от случаите бронхитът се причинява от вирус. Антибиотиците не ви помагат да се отървете от вируса.  

Билкова терапия при борба с Бронхит

 • Мурсалски чай: Мурсалският чай има противовъзпалителни и отхрачващи свойства, които могат да помогнат за успокояване на дихателната система и да стимулират изхвърлянето на секрет.
 • Евкалипт: Тази билка има отхрачващи и деконгестантни свойства и често се използва за облекчаване на кашлицата и изчистване на секрета от дихателните пътища.
 • Корен от женско биле: Тази билка има противовъзпалителни и успокояващи свойства и често се използва за намаляване на възпалението и дразненето в дихателната система.
 • Джинджифил: Тази билка има противовъзпалителни и укрепващи имунната система свойства и може да помогне за намаляване на възпалението в дихателната система и да подпомогне оздравяването.
 • Куркума: Тази билка има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и може да помогне за намаляване на възпалението и насърчаване на лечението в дихателната система.

Средства и лекове за превенция на Бронхит в домашни условия

Най-добрият начин да намалите риска от бронхит е да избягвате да се разболявате от вируси и други причини за дразнене на белите дробове. Конкретните начини за намаляване на риска включват:

 • Опитайте се да избягвате да сте в близост до други хора, ако вие или те са болни. Това е особено важи през зимните месеци, когато хората се събират на закрито.
 • Избягвайте цигарения дим и други дразнители.
 • Ако страдате от астма или алергии, избягвайте всякакви отключващи фактори (включително домашни любимци, прах и полени).
 • Използвайте овлажнител. По-малко вероятно е влажният въздух да раздразни белите ви дробове.
 • Почивайте си достатъчно.
 • Хранете се здравословно.
 • Често мийте ръцете си със сапун и вода. Ако не сте в състояние да използвате вода и сапун, използвайте дезинфектант за ръце, който съдържа алкохол.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Трудно е да се разбере дали имате бронхит или нещо по-сериозно. Обърнете се към Вашия лекар, ако имате:

 • Кашлица, която продължава повече от три седмици.
 • Температура над 38.8° C.
 • Треска, която продължава повече от пет дни.
 • Кашлица, при която се отделя кръв.
 • Задух или хрипове.

Статии за Бронхит

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Продукти за билколечение на Бронхит

 • 28,00 лв. Добавяне в количката
 • 28,72 лв. Добавяне в количката
 • 32,00 лв. Добавяне в количката
 • 37,72 лв. Добавяне в количката
 • 36,60 лв. Добавяне в количката
 • 36,60 лв. Добавяне в количката
Статии за заболяването Бронхит

Надяваме се информацията за Бронхит е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни