Оказване на Първа Помощ: Грешки, Които Трябва да Избягваме

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Знанието за оказване на първа помощ може да бъде от решаващо значение в критични ситуации. Правилното прилагане на методите за първа помощ може да спаси човешки живот, докато неправилното може да доведе до допълнителни усложнения. В този блог пост ще разгледаме някои от най-често срещаните грешки, които хората допускат при оказване на първа помощ и как да ги избегнем.

1. Изгарянето на рани с кислородна вода, йод и спирт

Много хора смятат, че използването на кислородна вода, йод или спирт е най-добрият начин за дезинфекция на рани. Всъщност, тези вещества могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Кислородната вода разрушава клетките на съединителната тъкан, което възпрепятства изцелението на раната. Йодът и спиртът изгарят здравите клетки и могат да предизвикат болка и раздразнение.

Какво да направим вместо това?

Раните трябва да се почистват с преварена вода и да се нанася антибиотичен мехлем. Лепенките или превръзките трябва да се използват само при необходимост, за да се избегне намокряне на раната и забавяне на зарастването.

2. Сърдечните компресии могат да доведат до фрактури на ребрата

Сърдечните компресии са важни в случаите на сърдечен арест, но трябва да се прилагат с внимание. Неправилното им изпълнение може да доведе до счупване на ребрата и увреждане на белите дробове и сърцето.

Какво да направим вместо това?

Сърдечните компресии трябва да се извършват само ако пострадалият няма пулс и не диша. Компресиите трябва да бъдат с ритъм от 100 удара в минута. За бебета, компресиите се извършват с пръсти и с друг ритъм. Дишане уста в уста трябва да се прилага, когато сърцето забави своя ритъм. Комбинацията от 30 компресии и 2 вдишвания е подходяща за повечето случаи.

3. Парацетамолът може да доведе до чернодробни проблеми

Парацетамолът е широко използван за облекчаване на болка и възпаление, но неговото предозиране може да предизвика сериозни проблеми като чернодробна или бъбречна недостатъчност.

Какво да направим вместо това?

Дозата на парацетамола трябва да се измерва внимателно. Максималната еднократна доза за възрастен е 1 грам, а дневната доза не трябва да превишава 4 грама. Винаги проверявайте състава на комбинираните лекарства, за да избегнете свръхдоза.

Прочети повече: Първичната Доболнична Здравна Помощ

Оказване на Първа Помощ

4. Неправилното справяне с кръвотечение от носа

Когато носът ви кърви, рефлексът да наклоните глава назад може да доведе до сериозни усложнения, като попадане на кръв в белите дробове или предизвикване на повръщане.

Какво да направим вместо това?

Дръжте главата си изправена, за да намалите налягането. Поставете студен компрес върху носа и притиснете ноздрите за 15 минути. Ако кръвоизливът не спира или е причинен от нараняване, потърсете медицинска помощ.

5. Опасности при изваждане на пострадали от пътнотранспортно произшествие

Изваждането на жертвата от автомобила след катастрофа може да доведе до сериозни наранявания на врата и гръбначния стълб, които могат да бъдат фатални.

Какво да направим вместо това?

Ако пострадалият има наранявания по главата, шията или гръбначния стълб, незабавно се обадете на спешна помощ и наблюдавайте неговото дишане, докато лекарите пристигнат.

6. Приемането на еметични лекарства при натравяне

Еметичните лекарства, които предизвикват повръщане, могат да причинят изгаряне на хранопровода и увреждане на белите дробове при натравяне.

Какво да направим вместо това?

При съмнение за натравяне, обадете се на спешна помощ и следвайте техните инструкции. Не се опитвайте да предизвикате повръщане без медицински съвет.

7. Неправилното използване на турникет

Неправилното или ненужно поставяне на турникет може да доведе до прекомерно налягане в крайниците и до некроза.

Какво да направим вместо това?

Поставете стерилна марля или чиста кърпа върху раната и притиснете плътно. Турникетът трябва да се използва само при сериозно кървене, където рискът от смърт е по-висок от риска от загуба на крайниците.

8. Опасности при изсмукване на отрова

Изсмукването на отровата от ухапвания може да ускори отравянето и да доведе до сериозни усложнения.

Какво да направим вместо това?

Легнете така, че засегнатата област да се намира под нивото на сърцето и незабавно се обадете на спешна помощ. Увеличете приема на течности и опишете животното, което ви е ухапало.

Познавaнето на правилните методи за първа помощ и избягването на често срещаните грешки може да направи разликата между живота и смъртта. Винаги е добра идея да се консултирате със специалист или да преминете курс за първа помощ, за да бъдете подготвени в случай на нужда.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни