Бъбречна криза – 5 билки, които ще ви помогнат

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Какво е бъбречна криза

Бъбречната криза, позната още като “бъбречна колика”, е състояние, което настъпва, когато камък в бъбреците блокира уринарния тракт, причинявайки остра и интензивна болка. Тази болка често е резултат от усилията на бъбреците да изтласкат камъка надолу по уретера към пикочния мехур.

Симптоми при бъбречна криза

  • Остра болка. Най-характерният симптом е внезапна, остра и интензивна болка в страната, долната част на гърба или корема. Тя може да се разпространява към слабините и гениталиите.
  • Промени в уринирането– често уриниране, болезнено уриниране или наличие на кръв в урината (хематурия).
  • Гадене и повръщане– в резултат на интензивната болка, може да се появи гадене или повръщане.
  • Студени тръпки и треска– ако има инфекция в допълнение към камъка, може да се появят студени тръпки и треска.
  • Често уриниране- или по точно потребност да уринирате, дори когато пикочният мехур е празен.

Какви са най-честите причини и рискови фактори за бъбречни кризи?

  • Дехидратация– недостатъчният прием на течности може да доведе до по-концентрирана урина, което увеличава риска от кристализация на минерали и образуване на камъни.
  • Диетични фактори– хранене, богато на сол, захари, протеини от животински произход и оксалати (намиращи се в храни като спанак, цвекло и бадеми), може да увеличи риска от бъбречни камъни.
  • Генетична предразположеност– наличието на семейна история на бъбречни камъни може да увеличи вероятността от развитие на същите.
  • Медицински състояния– състояния като гиперпаратиреоидизъм, гихт, инфекции на пикочните пътища и определени метаболитни разстройства могат да допринесат за образуването на камъни.
  • Лекарства– някои лекарства могат да увеличат риска от бъбречни камъни, включително диуретици, антациди с калций и някои противоепилептични медикаменти.
  • Образ на живот– заседналият начин на живот може също да способства за формирането на бъбречни камъни.
  • Телесно тегло– наднорменото тегло или затлъстяването могат да увеличат риска от бъбречни камъни.

Какво да правим при бъбречна криза?

  1. Облекчаване на болката– използване на безрецептурни болкоуспокояващи като ибупрофен, ацетаминофен или напроксен може временно да облекчи болката. Важно е да се консултирате с лекар преди употреба, особено ако имате други здравословни състояния или приемате други лекарства.
  2. Медицинска помощ– потърсете незабавна медицинска помощ, особено ако болката е силна или придружена от други симптоми като треска, студени тръпки, гадене и повръщане. Тези симптоми могат да сочат наличието на инфекция или други сериозни усложнения.
  3. Хидратация– повишете приема на течности, особено вода, за да помогнете на камъка да се измести и евентуално да излезе през уретера. Ако обаче сте със симптоми на гадене и не можете да задържите течности, медицинското обслужване е от съществено значение.
  4. Лекарски наблюдения– лекарят може да предпише специфични спазмолитици или други медикаменти за облекчаване на болката и улесняване на преминаването на камъка. В някои случаи може да се наложи приемане на антибиотици при наличие на инфекция.
  5. Диагностични процедури– лекарят може да поръча ултразвук или компютърна томография (КТ) за точна диагностика на размера и местоположението на камъка, което е важно за определяне на най-подходящото лечение.
  6. Специфично лечение– в зависимост от ситуацията, може да се наложи процедура за раздробяване на камъка чрез ударни вълни (литотрипсия) или, при по-големи камъни, ендоскопска интервенция за тяхното премахване.

Прочети повече: Ползи и вреди за бъбреците от отслабване

Бъбречна криза

Механизми на билките при бъбречна криза.

Диуретичен ефект– някои билки действат като естествени диуретици, което увеличава обема на урината и помага за премахване на камъните в бъбреците.

Противовъзпалителни свойства– билки съдържащи съединения, които намаляват възпалението. Това може да бъде особено полезно при управлението на болката и възпалението, свързани с бъбречни кризи.

Спазмолитични свойства– някои билки могат да облекчат гладката мускулатура на уринарния тракт, намалявайки спазмите и облекчавайки болката. Могат да помогнат за релаксиране на уретера, улеснявайки преминаването на камъни.

Болкоуспокояващи свойства– билки съдържащи естествени болкоуспокояващи компоненти, които могат да помогнат за намаляване на дискомфорта по време на бъбречна криза.

Антибактериални свойства– в някои случаи бъбречните кризи могат да бъдат свързани с инфекции на уринарния тракт. Някои билки притежават антибактериални свойства, които могат да помогнат за предотвратяване или лечение на инфекции.

Билки при бъбречна криза.

Мечо грозде

Билката мечо грозде е ценена за своите лечебни свойства, особено при проблеми с пикочно-бъбречната система. Тази билка може да бъде полезна при бъбречни кризи. Съдържащият се в нея арбутин се разгражда до хидрохинон. Това е съединение с изразени антибактериални свойства, което ефективно бори инфекциите в пикочните пътища. Те са често съпътстващи бъбречните кризи заради задържане на урина и натрупване на бактерии.

Нейните противовъзпалителни свойства помагат за намаляване на възпалението в пикочните пътища, облекчавайки болката и дискомфорта при бъбречни кризи, свързани с уретерални спазми или наличие на камъни. Освен това, лекият диуретичен ефект на мечо грозде стимулира отделянето на урина. Това помага за изплакването на бактерии и може да улесни преминаването на малки камъни.

Копър

Копърът е билка с множество лечебни свойства, които могат да бъдат особено полезни при бъбречна криза. Неговите естествени диуретични ефекти спомагат за увеличаване на производството на урина. Това може да ускори изхвърлянето на бъбречните камъни и да намали риска от задръствания в уринарните пътища.

Освен това, копърът предлага спазмолитични свойства, които могат да облекчат спазмите в гладките мускули на уретера, намалявайки болката и дискомфорта. Благодарение на своите противовъзпалителни съединения, той помага за намаляване на възпалението в бъбреците и уринарните пътища. При някои случаи на бъбречни кризи, свързани с инфекции на уринарния тракт, антибактериалните свойства на копъра могат също да бъдат полезни за борба с инфекциите.

Полски хвощ

Полският хвощ е билка, известна с лечебните си свойства и може бъде особено полезна при бъбречни колики. Той действа като природен диуретик, стимулирайки отделянето на урина и помагайки за изплакването на бъбречни камъни и токсини от уринарния тракт. Това може да облекчи или предотврати кризата. Със своите противовъзпалителни свойства, полският хвощ помага за намаляване на възпалението в бъбреците и уринарния тракт. То е често срещано при такива кризи.

Освен това, богатото съдържание на силиций в билката подпомага регенерацията и укрепването на тъканите в уринарния тракт след преминаването на камъни. Полският хвощ притежава и антимикробни свойства, които могат да предотвратят или лекуват инфекции в уринарния тракт, възникващи по време на или след бъбречна криза.

Коприва

Билката копривата е ценена със своите лечебни свойства, които могат да бъдат особено полезни при бъбречна криза. Тази билка действа като естествен диуретик, увеличавайки производството на урина и помагайки за изхвърляне на токсините и бъбречните камъни, което улеснява тяхното преминаване и намалява риска от задръствания в уретерите.

Копривата също има противовъзпалителни свойства, които могат да намалят възпалението в бъбреците и уринарните пътища, често срещани при бъбречни кризи. Освен това, билката съдържа антиоксиданти, които защитават бъбреците от оксидативен стрес и поддържат тяхното здраве. При съпътстващи уринарни инфекции, копривата предлага леки антимикробни свойства, които могат да помогнат в борбата с инфекциите. Тези свойства правят копривата полезен помощник при управлението на бъбречни кризи.

Магданоз

Магданозът е билка, традиционно използванав кулинарията , но и  за поддържане на здравето на бъбреците и уринарния тракт, която може да предложи значими ползи  при бъбречна криза. Той има силни диуретични свойства, стимулирайки бъбреците да произвеждат повече урина, което спомага за изплакването на токсини, излишни минерали и малки камъни, предотвратявайки или облекчавайки кризите.

Съдържанието на витамин С и други антиоксиданти придава на магданоза противовъзпалителни качества, които могат да намалят възпалението в бъбреците и уринарните пътища. Освен това, антиоксидантите подпомагат защитата на бъбреците от увреждане от свободните радикали и подобряват тяхната функция. Магданозът също така предоставя подкрепа за уринарния тракт, като може да помогне за предотвратяване на уринарни инфекции, които понякога усложняват бъбречните кризи благодарение на своите антимикробни свойства.

Заключение

Бъбречните кризи са сериозни медицински състояния, които могат значително да засегнат качеството на живот на засегнатите индивиди. Тези кризи често са причинени от бъбречни камъни, които блокират уринарния тракт и причиняват остра болка, гадене, повръщане и понякога треска. Подходящият прием на течности, здравословната диета и редовният медицински надзор са от съществено значение за предотвратяване на тяхното възникване.

В случай на силна бъбречна криза, незабавната медицинска помощ е важна за облекчаване на симптомите и предотвратяване на по-сериозни усложнения. Билките и други алтернативни методи могат да предложат подкрепа, но те трябва да се използват след консултация със здравен специалист. Правилното управление и профилактика могат значително да намалят риска от бъбречни кризи и да подобрят общото здраве на отделителната система.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни