Поза на сън: Какво говори позата в която спите за вас

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Сънят е една от основните биологични нужди на човека, необходима за поддържането на енергийните запаси и общото здраве. Докато спим, несъзнателно заемаме определена поза на сън, която ни е удобна и в която се чувстваме най-спокойни. Специалистите по невербална комуникация твърдят, че позициите, в които спим, могат да разкрият много за нашия характер и личност.

Какво разкрива за вас позата, в която спите?

Предлагаме ви информация за различните пози по време на сън и какво те говорят за вашия характер. Намерете своята любима поза и разберете повече за себе си.

Поза „морска звезда“

Позата „морска звезда“ се характеризира със спане по гръб с изпънати крака и ръце, разположени в различни посоки. Човекът заема по-голямата част от леглото, което може да бъде неудобно за партньора му.

Характеристика:

  • Дружелюбност: Тези хора са отзивчиви и лесно създават приятелства. Те са винаги готови да помогнат на другите и често се наслаждават на социалните взаимодействия.
  • Щедрост: Те са щедри и винаги готови да изслушат околните. Обичат да дават повече, отколкото получават.
  • Избягване на вниманието: Не обичат да са в центъра на събитията и предпочитат да оставят светлината на прожекторите на другите.

Поза на сън „гушкащият възглавница“

Тази поза включва прегръщане на възглавница или увиване в одеяло, като човекът спи на една страна или по гръб с изпънати крака.

Характеристика:

  • Грижовност: Хората в тази поза са много комуникативни и умеят да поддържат здрави взаимоотношения. Те са изключително внимателни и често поставят нуждите на другите пред своите собствени.
  • Приоритети: Семейството и приятелите им са най-важните за тях. Те се стремят да създават и поддържат здрави и дълготрайни връзки.

Поза „ембрион“

Позата „ембрион“ е най-често срещаната поза по време на сън. Около 40% от възрастните предпочитат да спят настрани с коленете прибрани към корема и главата наведена.

Характеристика:

  • Свенливост: Те може да изглеждат затворени и свенливи, но когато опознаят някого, стават добри събеседници. Въпреки първоначалната си резервираност, те са много топли и приятелски настроени.
  • Чувствителност: След като ги опознаем, разкриват своята чувствителна природа. Те са дълбоко емоционални и често съпреживяват с проблемите на другите.
поза на сън

Поза „свободно падане“

При тази поза човек спи по корем с глава, обърната настрани, а ръцете са свити под главата или обгърнали възглавницата.

Характеристика:

  • Общителност: Те са екстровертни и дръзки. Обичат да бъдат сред хора и да участват в социални събития.
  • Чувствителност: Понякога са инати и много чувствителни. Те са изключително социални личности, но тяхната чувствителност може да ги направи уязвими.
  • Социалност: Изключително социални личности, които не понасят критика, но често критикуват другите. Те са уверени и не се страхуват да изразяват своето мнение.

Поза „копнеещият“

Хората в тази поза спят на една страна с протегнати напред ръце, сякаш се опитват да хванат нещо.

Характеристика:

  • Мечтателност: Те са идеалисти и мечтатели. Винаги търсят нови възможности и обичат да се занимават с творчески дейности.
  • Упоритост: Вземат решения трудно, но след като го направят, никой не може да ги разубеди. Те са упорити и целеустремени в постигането на своите цели.
  • Добродушие: Мили и добродушни, понякога проявяват самокритичност и цинизъм. Те са отзивчиви и винаги готови да помогнат на другите.

Поза „мечтател“

Тази поза включва спане по гръб с ръце под главата или възглавницата, което създава впечатление, че човекът се взира в звездите.

Характеристика:

  • Оптимизъм: Те са оптимисти, креативни и безгрижни личности. Винаги гледат на живота от светлата му страна и се радват на малките неща.
  • Взаимоотношения: Ценят взаимоотношенията си със семейството и приятелите. Те са лоялни и винаги готови да подкрепят близките си.

Поза „дънер“

При тази поза човек спи на една страна с ръце до тялото, наподобявайки форма на пън.

Характеристика:

  • Комуникативност: Те са екстровертни и обичат да създават нови контакти. Те се радват на социалните събития и лесно се вписват в нови среди.
  • Безгрижност: Доверчиви и безгрижни, понякога могат да изглеждат наивни. Те са отворени към нови идеи и често се радват на нови предизвикателства.

Поза „войник“

Тази поза, известна още като „спящият войник“, включва спане по гръб с ръце до тялото или леко встрани.

Характеристика:

  • Сдържаност: Те са тихи и сдържани личности. Предпочитат спокойствието и избягват шума.
  • Упоритост: Упорити и организирани в работата си, подобно на войници. Те са дисциплинирани и винаги се стремят към постигане на своите цели.
  • Доверчивост: Доверчиви и често споделят своите тайни с хора, с които едва се познават. Те са лоялни и винаги готови да подкрепят своите приятели.

Прочети повече: Сънна парализа

Въздействие на позата на съня върху здравето

Изборът на поза за сън не само разкрива черти от характера, но също така може да има значителен ефект върху здравето.

Спане по гръб

Спането по гръб се счита за една от най-здравословните позиции, тъй като позволява на гръбначния стълб и шията да останат в неутрална позиция. Това може да предотврати болки в гърба и врата. Освен това, тази поза може да помогне за намаляване на киселините и бръчките по лицето, тъй като лицето не е притиснато към възглавницата.

Спане на една страна

Спането на една страна също е полезно, особено за хората, които хъркат или страдат от сънна апнея. Тази поза помага за поддържане на дихателните пътища отворени. Въпреки това, може да причини болки в рамото и ханша, ако не се използва подходяща възглавница.

Спане по корем

Спането по корем може да бъде проблематично, тъй като оказва натиск върху гръбначния стълб и врата, което може да доведе до болки. Въпреки това, за някои хора тази поза може да помогне за намаляване на хъркането.

Как да подобрим качеството на съня в зависимост от позата

  1. Избор на подходяща възглавница: Възглавницата трябва да поддържа правилната позиция на врата и гръбначния стълб. За спане на гръб се препоръчва средно висока възглавница, за спане на една страна – по-висока и плътна, а за спане по корем – плоска възглавница или без възглавница.
  2. Матрак: Матракът трябва да бъде достатъчно твърд, за да поддържа гръбначния стълб в неутрална позиция, но и достатъчно мек, за да осигури комфорт.
  3. Позата на тялото: Важно е да се опитате да поддържате естествената извивка на гръбначния стълб. За спане на една страна може да поставите възглавница между коленете, за да поддържате таза в правилна позиция.
  4. Преход към здравословни пози: Ако спите в поза, която причинява дискомфорт, може да се опитате постепенно да промените позицията си, като използвате възглавници за поддръжка.

Заключение

Позите, в които спим, могат да разкрият много за нашата същност и характер. От свенливостта и чувствителността на тези, които спят в поза „ембрион“, до оптимизма и креативността на „мечтателите“, сънят ни предлага поглед към нашия вътрешен свят. Независимо от това коя е вашата любима поза, важно е да се чувствате комфортно и отпочинали, за да поддържате добро здраве и благополучие. Изборът на подходяща възглавница и матрак, както и съобразяването с позата на съня, може значително да подобри качеството на съня и общото здраве. Постоянството и вниманието към детайлите могат да направят съня по-спокоен и възстановителен, осигурявайки необходимата енергия за предстоящия ден.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни