Как Джон Д. Рокфелер превърна билколечението в алтернатива и създаде зависимост от лекарствата

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Знаете ли, че петролният магнат и бизнесмен Джон Д. Рокфелер е помогнал за премахването на “холистичната” и “алтернативната” растителна медицина от обучението на медицинските специалисти в САЩ? Точно така! Известен най-вече с кариерата си в големия петролен и нефтен сектор, към момента на смъртта си Рокфелер е оценен на 300-400 милиарда долара, което го прави “най-богатият човек в съвременната история”. Подобно на много хора, макар и от онова време, влиянието му върху медицината е имало пагубни дългосрочни отрицателни последици за обществото като цяло.
Друго име, което може да дойде на ум, когато става въпрос за техните планове, засягащи здравето на милиони хора, е човек на име Хари Анслингер. Той е основно отговорен за забраната на канабиса, която все още е приоритет във федералното законодателство в Съединените американски щати. Това обаче е съвсем друга история. Подобно на историята на Рокфелер, тя е свързана с лични цели и алчност.

Рокфелер

От петролен магнат до влиятелен лекар – Рокфелер се занимава с монополизиране на бизнеса

Благодарение на различни начинания през годините, в началото на 1900 г. Джон Д. Рокфелер придобива контрол върху над 90% от петролните рафинерии в САЩ чрез корпорацията Standard Oil. През същия период научната общност е очарована от потенциала, който предлагат нефтохимическите продукти, произвеждани от петролната индустрия. Точно като тези, които Рокфелер притежава.

Рокфелер  - петрол

Какво представляват нефтохимическите продукти?

Интересувате се какво е нефтохимикал? Най-просто казано, нефтохимикали са всички вещества или продукти, които произхождат от природен газ или нефт. Нефтохимикалите се състоят от масла като минералното масло, което обикновено се използва във вазелина и балсама за устни, и повърхностноактивни вещества, които се съдържат в кремове, шампоани и почистващи препарати. Известно е, че повърхностноактивните вещества са много проникващи и потенциално канцерогенни.

Въпреки че едни от първите продукти, произведени от нефтохимикали, са пластмасите, учените са знаели, че техният потенциал е много по-голям. По стечение на обстоятелствата по същото време се откриват основни витамини. Например витамин С, витамин А, витамин D, витамин В1 и В2, както и редица други. Разбира се, имало е много изследвания, насочени към пресъздаване на синтетични лабораторни версии на тези витамини. Именно тук Рокфелер вижда голям потенциал да използва позицията си на петролен магнат и собственик на петролен монопол. Така успява да навлезе в други отрасли, в медицинския сектор.

Навлизане в медицинския сектор и началото на неговото поглъщане и контрол на печалбата

Това се случва е в началото на американската история. По това време билковите и природните лекарства, като етеричните масла, ароматерапията и други, са много популярни. Разбира се, това възпрепятства плановете на Рокфелер. Именно тук Рокфелер преминава от това, че е известен само с работата си в петролния сектор, към навлизането в медицинската индустрия чрез закупуването на германска фармацевтична компания. След като навлиза в медицинския сектор, това му отваря врати да продължи с плана си не само да монополизира петролния сектор, но и да се възползва от медицината.

През 1910 г. фондация “Рокфелер”, заедно с фондация “Карнеги” за развитие на преподаването в Ню Йорк, подпомагат финансирането на доклада “Флекснър” от 1910 г., чийто автор е Ейбрахам Флекснър. Флекснър получава поръчка от Съвета по медицинско образование, създаден от Американската медицинска асоциация. Намеренията на този доклад са били да помогне за оценка и евентуално преструктуриране на медицинското образование в САЩ. Точно това е направено.

По това време широко разпространени са терапии като хомеопатия, билколечение, етерични масла, хиропрактика и натуропатия. В доклада на Флекснер от 1910 г. се заключава, че тези природни методи на лечение са “ненаучно шарлатанство”. В този доклад също така се заключава, че в Америка има твърде много медицински училища, както и твърде много лекари, и се призовава за стандартизиране на медицинското образование. Разбира се, в основата на това са залегнали намеренията Американската медицинска асоциация да бъде единствената структура, която може да одобрява лицензирането на медицинските училища в Америка.

Изпълнението на препоръките на Флекснер, финансирани от Рокфелер

След публикуването на книгата Конгресът въвежда промени въз основа на препоръките на Флекснер. Те водят до превръщането на съвременната алопатична медицина в стандарт, въпреки доста варварските методи по онова време. Тогава Рокфелер работи заедно с Андрю Карнеги, за да осигури финансиране на медицински училища в цялата страна. Разбира се, условието е било в тях да се преподава само алопатична медицина. За да се спазват тези условия, са им били предложени значителни по размер субсидии. Чрез тези субсидии, захранвани основно от петролния монопол на Рокфелер, се спомага за систематичното премахване на всяко споменаване на природни лечения на растителна основа, както и на учения за храненето и диетата от учебните програми по медицина. Подкрепяни от влиянието на Рокфелер върху тогавашните медии, хомеопатичните и природните лекарства бързо са дискредитирани и демонизирани чрез целенасочени медийни кампании.

Вече сме си създали доста добра представа за това как Рокфелер е успял да повлияе драстично на съвременната медицина. Мнозина не са запознати и с факта, че Джон Д. Рокфелер е помогнал и за финансирането на Американското дружество за борба с рака през 1913 г. Знаете ли, че според федералния закон всъщност е незаконно да се използват каквито и да било методи, различни от химиотерапия, радиация или хирургия, при лечението на рак? Лесно е да се разбере защо, ако се следят парите. Като се има предвид, че средните разходи за лечение на рак в САЩ са минимум 150 000 долара, отговорът е ясен.

Премахване на природните лекове изцяло

В този момент Рокфелер притежава 90% от петролните рафинерии в САЩ, основава медицински дружества и спомага за пълното премахване на природните средства от медицинското образование в страната. Това отваря много врати за монопол върху нефтохимическите продукти, които контролира не кой да е, а Джон Д. Рокфелер. Знаете ли, че нефтохимикалите се използват за производството на всичко. От антибиотици, антибактериални продукти, аналгетици, ректални свещички, сиропи за кашлица, лубриканти и дори повечето мехлеми, мазила, кремове и гелове за локално приложение?

Прочети повече: Суха кашлица и хрема при деца: Домашни средства за лечение

В продължение на векове културите по света са използвали хомеопатични лекарства. Използвали включително етерични масла, хиропрактически терапии и други, с голяма ефективност и почти никакви странични ефекти. Нещо, което не може да се каже за съвременните методи. Съвременната медицина и подкрепата на Джон Д. Рокфелер за доклада на Флекснер от 1910 г., както и влиянието му върху изместването на медицината от естествените терапии, са причинили и продължават да причиняват вредни последици.

Опасностите от нефтохимикалите за нашето здраве и околната среда

Когато става въпрос за опасностите от нефтохимикалите за околната среда и човешкото здраве, списъкът е доста обширен и драстично обезпокояващ, но и в същото време вбесяващ. Нека разгледаме някои от вредите, които нанасят нефтохимикалите върху здравето ни и околната среда.

Опасности и рискове за околната среда, свързани с нефтохимикалите

Продуктите, получени от нефт, имат дълготрайно и вредно въздействие върху околната среда. Тези продукти често попадат в реките и океана, където не могат да бъдат пречистени и замърсяват водата с опасни съединения. Водата в океаните и реките също се изпарява. След това се връща обратно в земята чрез валежите. Там замърсената дъждовна вода се връща в подпочвените води. В крайна сметка в “чешмяната” вода, консумирана от милиони хора по света. Наличието на нефтохимикали също така допринася за измирането на рибите и кораловите рифове в световен мащаб. Това в крайна сметка оказва влияние върху качеството на морските дарове в хранителните ни продукти и съответно върху нашето здраве.

Негативното въздействие на нефтохимикалите върху околната среда не се ограничава само до замърсяването на водата. Всъщност замърсяването на въздуха стана доста тревожно. При изгарянето на нефтопродукти в атмосферата се отделят парникови газове. Газове като въглерод, азот, сяра и пепел. Това от своя страна води до замърсяване, смог, киселинни дъждове и др. Да не говорим, че те се вдишват в самия въздух, който дишаме.

Рискове за здравето, свързани с нефтохимикалите

Много от гореизброените токсини, които са резултат от нефтохимикали и се съдържат в продукти на нефтохимическа основа, също представляват сериозен риск за цялостното ни здраве и благосъстояние. Два от най-вредните пътища за навлизане на вредни синтетични химикали в организма са чрез абсорбция от кожата и вдишване.

Когато токсините се абсорбират през кожата или чрез вдишване, те не се преработват от храносмилателната система, която има способността да отстрани много от тези токсини, преди те да се абсорбират в кръвта ни. Това не е така, когато се прилагат локално или при вдишване. Това води до натрупване на токсини. Когато те надхвърлят възможностите на организма да се освободи от тях, това може да предизвика много симптоми и състояния. Някои от неблагоприятните ефекти, дължащи се на излагане на нефтохимикали, включват, но не се ограничават до следното.

  • Алергии
  • Вродени дефекти
  • Дегенеративни заболявания, като рак
  • Депресия
  • Сенна хрема
  • Безплодие
  • И много други…
Рокфелер  - токсично

Какви са конкретните опасности, свързани с нефтохимикалите в продуктите за грижа за кожата и за локално приложение?

Доказано е, че нефтохимикалите в продуктите за грижа за кожата съдържат невротоксини. Невротоксините имат способността да увреждат нервната система. Те образуват филм от минерално масло върху повърхността на кожата. Така блокират естественото дишане на кожата и в крайна сметка запушвайки порите. Основният риск от нефтохимически продукти включва наличието на 1,4 диоксин, който е замърсител. Известно е, че е токсичен за мозъка, дихателната система и бъбреците и вероятно допринася за много различни видове рак. Това е само една от причините, поради които трябва да се избягват нефтохимикалите в продуктите за грижа за кожата. Ако сте любопитни дали продуктите ви за красота съдържат нефтохимикали, проверете списъка със съставките си за някоя от следните съставки. Ако той съдържа една или повече от тези съставки, вашите продукти за грижа за кожата съдържат химикали от природен газ или нефт.

  • Парабени – Тези синтетични консерванти на петролна основа доказано нарушават функциите на ендокринната система и са пряко свързани с рака на кожата.
  • Бензен – Установено е, че този нефтохимичен продукт съдържа известни канцерогени за човека, които могат да доведат до токсичност при развитието. Установено е също, че той нарушава функциите на ендокринната система.
  • Синтетични оцветители или аромати – Известно е, че синтетичните оцветители и ароматизатори съдържат голямо разнообразие от различни химикали, много от които са свързани с репродуктивна токсичност, рак, алергии и др.
  • PEG, DEA, TEA, MEA – Тези съставки на нефтохимическа основа представляват риск от съдържание на нитрозамини, които са свързани с токсичност за органите, ендокринни смущения, рак и др. За съжаление FDA не изисква нитрозамините да бъдат посочени на етикетите на съставките.

Други петрохимични съставки, които често се срещат в продуктите за локална грижа за кожата, включват толуол, бутанол, силикони, синтетични емулгатори и всички съставки, които завършват на -пропил или започват с бутил. Всички те трябва да се избягват.

Упадъкът на ‘медицината’ в САЩ от 1910 г. насам и господството на монополи като Рокфелер

Безспорно е, че през годините сме постигнали значителен напредък в медицината. За съжаление обаче е доста спорно, че здравето ни като общество също е намаляло драстично през годините, като заболявания като диабет, рак, сърдечни болести, инсулти, Алцхаймер, белодробни и респираторни болести се превръщат в норма, особено с напредването на възрастта. Много от тези фатални състояния са свързани със съставките и консумацията на много от обичайните продукти и храни, които използваме и консумираме. Случайно ли е, че много от тези заболявания не са били разпространени преди влиянието на Рокфелер върху медицината? Оставяме това на вас да решите.

Съвсем безспорно е, че много от промените, въведени в резултат на доклада на Флекснер от 1910 г., са били много полезни за развитието на медицината и от началото на XX век сме изминали дълъг път. Въпреки това влиянието му върху премахването на хомеопатичните и природните средства от ученията на медицинските специалисти, включително тези, които са фокусирани върху влиянието на диетата върху цялостното ни здраве, е било пагубно.

Това, което е класифицирано като шарлатанство, естествена, холистична или алтернативна медицина, са именно тези, които са били успешно приемани от културите по света в продължение на поколения? Това включва използването на етерични масла от различни растения, а в много случаи и на самите растения. В Здравитал твърдо вярваме в силата на природата. Днес силите на природата се приемат от мнозина, тъй като те започват да научават за терапевтичните ползи, които много растения предлагат.

Заключение

За съжаление, много от домашните търговски вериги, които съществуват от началото на XX век, продължават да използват синтетични и потенциално вредни съставки, знаейки за опасността, която съставките в техните продукти представляват. Подобно на Рокфелер, тези компании са монополизирали индустриите, за да увеличат печалбите си, без да се интересуват от здравето и безопасността на потребителите. Изследванията са много солидни по отношение на много от тези съставки, включително нефтохимикалите, които представляват такъв риск, но въпреки това те са широко разпространени в много от храните и лекарствата, които консумираме, както и в продуктите, които използваме в ежедневието си.

За щастие, потребителите са все по-наясно със съставките и избират често пренебрегвани марки заради техните естествени и безопасни съставки. А това е нещо, което можем да подкрепим!

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни